IJle berglucht geeft uw lichaam kracht en nieuwe energie
Op het heuvelland van Limburg na is Nederland vlak. Bergen zijn er niet te vinden. Hooguit zijn er wat kleine oneffenheden. Ook de duinen kan niemand aanduiden met "bergen". Daar zijn ze niet hoog genoeg voor. Toch is een verblijf in de echte bergen, zoals die van Oostenrijk, Zwitserland en Noord-Italië, heel gezond en vooral een verblijf op grotere hoogte. Als men vroeger moest herstellen van tuberculose of andere longaandoeningen werd vaak zeelucht of nog liever berglucht aanbevolen. Dat was niet voor niets! De berglucht heeft een positieve invloed op het lichaam van de mens. Davos in Zwitserland was dan ook een bekende en zeer gerespecteerde plaats, waar patiënten behandeld werden en waar ze vaak ook genezen van terugkwamen.
Wat bewerkstelligt die ijle berglucht dan?
Waarom is die berglucht beter dan de lucht bij ons in Nederland? Om te beginnen is die lucht vaak schoner dan de lucht bij ons in Nederland. Vooral in de omgevingen waar weinig of geen industrie en verkeer, maar in plaats daarvan wel veel bos is. Bossen hebben een zuiverende werking op de lucht. Bovendien wordt de lucht ijler, naarmate men hoger in de bergen komt. Op een hoogte van bijvoorbeeld 1000 meter bevat de lucht al veel minder zuurstof dan beneden in de dalen.
De reactie van uw lichaam op de ijle lucht
Uw lichaam is echter gewend aan een bepaald zuurstofgehalte. In de bergen krijgt u per ademhaling steeds minder zuurstof binnen, naarmate u hoger komt. De rode bloedlichaampjes die de ingeademde zuurstof uit uw longen naar alle hoeken van het lichaam transporteren krijgen dus per bloedlichaampje minder zuurstof mee. Daardoor krijgen spieren, organen, huid, en dergelijke, minder zuurstof om hun werk naar behoren te kunnen doen.
In het begin sneller moe vanwege het tekort aan zuurstof
Dat is ook de reden dat u aan het begin van een bergvakantie het idee hebt dat u sneller moe bent en minder energie hebt. Dat is inderdaad ook het geval, maar daar moet u niet van schrikken. Uw lichaam heeft alle mogelijkheden om zich aan te passen aan de omgeving.
Gun uzelf en uw lichaam de tijd
Het is goed om in het begin van een vakantie in de bergen het tempo wat aan te passen en niet meteen flink te gaan sporten. Gun uw lichaam de tijd om zich aan de veranderde omgeving en de veranderde omstandigheden aan te passen. Dan zult u ook weer snel op krachten zijn. Onderneem de eerste twee dagen niet al te veel. Geen lange bergwandelingen, geen uitputtende sporten, enzovoort. Bekijk wat stadjes en dorpjes, maak een korte wandeling en geniet van de omgeving. Na twee dagen heeft uw lichaam zich aan de ijlere lucht aangepast en kunt u wat langere bergwandelingen ondernemen.
Aanpassing van het lichaam aan het tekort aan zuurstof in de lucht
Het lichaam past zich doorgaans heel snel aan veranderende omstandigheden aan. U kent dat wel van de vermageringsdiëten: wie van de een op de andere dag enorm veel minder gaat eten, zal na verloop van een paar dagen wel veel honger lijden, maar niet veel meer afvallen. Het lichaam denkt dan immers dat er een soort “hongersnood” is en zal minder energie verbranden om de voorraad vet te sparen. Iets dergelijks gebeurt nu met de rode bloedlichaampjes, maar dan in omgekeerde richting.
Het beenmerg
Het beenmerg dat de aanmaak van de rode bloedlichaampjes verzorgt, begint met de aanmaak van meer bloedlichaampjes dan gewoonlijk, zodat het met dat verhoogde aantal uit de ijle lucht toch evenveel zuurstof kan halen. Na een paar dagen merkt u dat al. U bent minder moe. Na drie weken logeren en wandelen of fietsen in de bergen is het aantal bloedlichaampjes dusdanig verhoogd dat hetzelfde gehalte aan zuurstof binnengehaald wordt. Ook in de bergen dus.
Terug in Nederland hebt u korte tijd meer kracht en energie
Komt u echter dan weer terug in Nederland, in de vlakte, dan is daar meer zuurstof ter beschikking voor elk bloedlichaampje en krijgen spieren, organen en dergelijke dus veel meer zuurstof toegevoerd. Vanwege het hogere aantal bloedlichaampjes worden dan ook de afvalstoffen sneller afgevoerd. Het lichaam komt in optimale toestand.
Het effect van de ijle berglucht werkt nog even door
Dat gaat zo nog even door tot het lichaam merkt dat die overmaat aan bloedlichaampjes niet meer nodig is en de aanmaak van de extra’s door het lichaam afgebouwd wordt. Na een paar weken is alles weer normaal, maar intussen heeft het lichaam wel een opwaartse duw gehad en zijn er meer slakken en afvalstoffen verwijderd, dan in de normale toestand het geval zou zijn.
Wel even wennen
Het is een bekend feit dat iedere Nederlander die in de bergen gaat logeren en wandelen er goed aan doet om in het begin even kalm aan te doen. Meteen de eerste dag al een fikse, urenlange wandeling op een flink stijgend pad te maken is af te raden. Het lichaam is dan nog niet gewend aan de ijlere lucht en moet eerst nog acclimatiseren. Verken eerst op uw gemak de omgeving en maak een korte wandeling door het dorp of stadje, waar u logeert. Kijk wat rond en vermijdt grote inspanningen.
De wielersport kent het fenomeen al langer
De wielersport kent de positieve werking van de ijle berglucht op het lichaam van de mens al veel langer. Ze organiseert daarom vaker een trainingsperiode in de bergen. Op die manier wordt immers de kracht van elke wielrenner verhoogd, zonder daarvoor medicijnen of andere middelen te hoeven gebruiken. Het is gewoon een natuurlijke opmaat naar hogere prestaties.
Een vakantie in de bergen geeft een positief effect
Van een vakantie van drie weken in de bergen van Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland hebt u vaak ongeveer voor negen weken daarna nog effect op het lichaam. Een vakantie in de bergen is dan ook goed voor iedereen die aan zijn of haar gezondheid wil werken.
Hoog in de bergen heerst een heilzame indruk van rust
Daarnaast is een vakantie in de bergen ook een heilzame ervaring. In de bergen kan het heerlijk stil zijn en al die belangrijke toestanden van ons drukke Nederland zakken weg in de oneindige ruimte. Ver buiten de drukte van autowegen, dorpen en stadjes heest alleen rust. Hooguit hoort u wat koeienbellen, want in de zomer graast het vee op de groene weiden van de alpen.
Ook de geest komt tot rust
De bergen brengen een mens tot nadenken. Als u boven op een top van een berg staat, weet u pas hoe klein en onbelangrijk wij mensen zijn. We zijn slechts vliegenpunten op een wereldbol, die zelf binnen het heelal maar een puntje is, dus waar maakt iedereen zich elke dag zo druk om?
Nieuwe gedachten en ideeën
U komt hoog in de bergen tot heel andere gedachten dan thuis in de drukte van alledag. Het is heel goed om ons drukke leventje eens van een afstand te bekijken. Vaak komt u daar zelf op oplossingen en ideeën die u hier in Nederland niet zou vinden. Sommige dingen lijken heel eenvoudig als u ze van een afstand kunt bezien. Alleen al daarom is het goed om de bergen in te trekken.
Ander soort vakantie
Een vakantie in de bergen is een heel ander soort vakantie, dan een vakantie aan zee. Een vakantie in de bergen vraagt ook om een andere bagage. Neem altijd goede bergschoenen mee. Er zijn nog steeds genoeg mensen die met sandalen aan de bergen in gaan en zelfs een gletscher op durven gaan. Dat is natuurlijk niet verstandig en maakt de kans op ongelukken groter. Veel bergpaden in de hogere regionen bevatten los gesteente. Uw schoeisel moet een goede grip op de ondergrond hebben. Ook de kleding moet aangepast zijn.
Houd wel altijd het weer in de gaten
Wie een fikse bergwandeling wil maken moet voorbereid zijn op ander weer. In de bergen kan het weer snel omslaan en per dal kunnen de weersomstandigheden soms heel verschillend zijn. Midden in de zomer kan een fikse onweersbui zorgen voor ijskoude regen en een lelijke, koude wind. Een goede bergwandelaar is dus op alles voorbereid, heeft goede schoenen, goede kleding en wat eten en genoeg te drinken in zijn/haar rugtas.