Werken is gezond, maar vaak niet onder grote werkdruk

Werken is gezond, maar vaak niet onder grote werkdruk Een te grote werkdruk kan voor de medewerkers van een bedrijf funest zijn en niet alleen voor hen, maar ook voor het bedrijf zelf. Er is niets mis met het werken op zichzelf, als dat maar niet met tegenzin of onder een al te grote druk gebeurt. In Nederland lijkt de werkdruk binnen bedrijven en in de bouw echter vaak groter dan in het buitenland. Daarnaast zijn Nederlanders al vanuit hun achtergrond vaak harde werkers en doen op die manier er nog een schepje bovenop. Wie dat betreft, merkt dat vaak pas op vakantie. De eerste week in rust kan men dan echt ziek worden of migraine krijgen en pas de tweede week komt men dan echt tot rust. Dat kan soms gevaarlijk zijn. Niet alleen voor het rijgedrag, maar ook voor de relatie met het thuisfront. Veel scheidingen vinden plaats vlak na ene vakantie en dat is geen wonder.

Werken heeft vaak een positieve invloed

Werken kan veel voldoening geven. Als u aan het einde van de dag de indruk hebt dat het werk lekker verlopen is en u veel gepresteerd hebt, kan dat een gevoel van enorme voldoening geven. Op die manier kan het werk een heel positieve invloed op het complete levensgevoel hebben. U komt voldaan thuis, met een positief gevoel over uzelf en kunt dan ook heel gemakkelijk positief zijn naar uw medebewoners en of uw gezin. Uw sociale omgeving zal ervan profiteren als u plezier en voldoening uit uw werk haalt.

Het werk leuk vinden geeft ook energie

Mensen die van hun hobby hun werk gemaakt hebben, zijn dan ook het meest positief en kunnen zo af en toe een hogere werkdruk best aan. Men ziet dat vaak bij informaticabedrijven, waar vaak echte hobbyisten aan het werk zijn. Die bedrijven maken daar soms ook wel misbruik van en vinden het heel normaal als hun gemotiveerde werknemers 's avonds thuis nog "wat afmaken", of "wat dingetjes uitproberen".

Loon naar werken

Mensen die hun werk leuk vinden steken daar automatisch meer tijd in dan anderen. Bij problemen op het werk wordt er dan thuis wel even voor op internet gegaan of men zoekt daar buiten werktijd meer mogelijkheden voor. Daar is ook niets mis mee en het bedrijf zal met die werknemers reuze blij zijn, maar er zou dan, bij een goed resultaat, ook wel eens wat extra's voor gegeven mogen worden.

Motivatie

Een salarisverhoging voor werknemers met interesse in hun werk is altijd goed voor de mentaliteit van die werknemers. Dat motiveert mensen en geeft ze positieve versterking. De "werkdruk"wordt dan ook niet als zodanig gevoeld. Ook een leerzaam reisje of een gezamenlijk uitje na een goed afgeleverd project verstevigt de band van de werknemers met het bedrijf en met elkaar.

Als uw baas u onder druk zet door te hoge eisen aan uw werk

Gaat u met tegenzin naar uw werk en hebt u het gevoel dat uw baas teveel druk op u zet om meer werk van u gedaan te krijgen, dan komt u vaak moe en met een negatief gevoel terug thuis. Ook dat werkt dan vaak uit op uw gezinsleden en uw sociale omgeving, ook al wilt u dit niet en merkt u dat zelf vaak niet eens. Ook de manier waarop medewerkers vaak thuis telefonisch nog "lastig gevallen" worden door problemen op hun werk, maakt het allemaal niet gemakkelijker.

De smartphone is een zegen, maar ook een belasting

Sinds de komst van de smartphone kunnen bedrijven hun werknemers zelfs 24 uur per dag bereiken. Niet elk bedrijf maakt daar misbruik van, maar de verleiding blijkt bij sommige bedrijven toch te groot te zijn. Sommige bedrijven volgen hun werknemers zelfs via hun mobile telefoon, zodat ze altijd weten waar die zijn. Dat lijkt op stalking en is eigenlijk niet de bedoeling. De werkdruk wordt op die manier ook wel echt erg groot.

Werken om te leven en niet leven om te werken

Een groot gedeelte van uw leven werkt u. Daar is niets mis mee, maar het werk moet wel te doen zijn. Het zal niemand lukken om elke dag prettig te werken en met een positief gevoel thuis te komen. Geen enkel beroep heeft immers alleen maar positieve kanten en aan elk beroep zitten nu eenmaal vervelende dingen.

Voorbeeld 1

Een dakdekker zal best wel eens een lastige klant hebben, maar kan vaak ook gewoon tevreden zijn over het behaalde resultaat. Krijgt hij daar dan nog eens van de klant een compliment over en betaalt die snel de rekening, dan is zijn dag weer goed en beleeft hij zijn werk als prettig.

Voorbeeld 2

Een medewerker van een IT bedrijf kan bij het programmeren wel eens compleet vastzitten en geen oplossing voor een bepaald probleem vinden. Als hij dan echter in zijn vrije tijd na drie dagen zoeken een goede oplossing heeft gevonden is hij blij. Een compliment van zijn projectleider en een vermelding in zijn review maken hem helemaal tevreden.

Vervelende collega’s kunnen de werkplek onaangenaam maken

Mobbing, pesten op het werk, kan een groot probleem zijn. Wie gepest wordt heeft daar vaak weinig invloed op. Soms kan men onderlinge problemen oplossen door er eens openlijk over te praten, maar vaak is een onaangename situatie op het werk of onder collega’s slechts moeilijk te verbeteren. Het is in dat geval beter om te proberen een andere baan te vinden.

Een te grote werkdruk levert stress en is niet gezond

Ook overdruk op het werk is niet altijd noodzakelijk. Sommige bedrijfsleiders en projectleiders hebben er zelf niet eens erg in dat zij hun medewerkers stress bezorgen, waardoor deze zelfs minder goed presteren, dan zij in normale omstandigheden zouden doen.

Medewerkers die onder werkdruk staan leveren een bedrijf zelfs minder op

Druk op het werk leidt immers niet altijd tot een verhoging van kwaliteit en kwantiteit, maar vaker tot een verstoorde werkrelatie en veel gemopper. Dat doet de productie en de onderlinge verhouding geen goed.

De relatie met de baas

Ook de relatie met het bedrijf zelf als werkgever wordt op die manier flink onder druk gezet. Werknemers zijn te moe en verliezen vaak de interesse in het bedrijf en zijn producten. Gemotiveerde werknemers leveren goede prestaties. Ongemotiveerde werknemers leveren een lagere kwaliteit en een lagere productie dan onder goede omstandigheden mogelijk zou zijn.

Energie om te werken

Als u graag naar uw werk gaat, het er leuk vindt, graag presteert en af en toe een compliment of salarisverhoging krijgt, zult u ook beter en meer presteren dan in een werksituatie waar de druk te groot is. De band met het bedrijf is beter en ook de sociale omgeving en de thuissituatie profiteren daarvan mee. U blijft langer gezond en daar bent u zelf, maar ook het bedrijf, beter mee af.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelen stressmanagement op het werkVoordelen stressmanagement op het werkStressfactoren zijn overal aanwezig op het werk. Iedereen op de werkvloer, de manager, de leidinggevende, de baas, maar…
Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress of arbeidstress, wat is het? Welke oorzaken zijn er dat werkstress ontstaat? Wat is de bron van alle werkstre…
Burnout of overspannen: de verschillenBurnout of overspannen: de verschillenOverspannenheid en burnout worden vaak als eenzelfde aandoening gezien. Beide situaties zijn zeer vervelend, maar er zit…
Hoge werkdruk, lage inkomstenDe banen met een hoge werkdruk staan vaak slechte verdiensten tegenover. Dit wordt vaak veroorzaakt door bezuinigingen w…

De bewuste single heeft een leuk levenDe bewuste single heeft een leuk levenVoor veel mensen met een geloof is het gezin de hoeksteen van de samenleving en datgene wat je moet realiseren. Voor wee…
Geluk is geen keuze, maar een beleving van een momentGeluk is geen keuze, maar een beleving van een momentGeluk is een keuze wordt nogal eens gezegd. Meestal komt die uitspraak van mensen die nog niet al teveel tegenslag in hu…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.