Sporten is gezond

Beweging zorgt dat de kans op welvaartsziekten effectief verminderd wordt. De norm hiervoor is minimaal 5 dagen per week 30 minuten per dag matig actief bewegen. Hierbij kun je denken aan fietsen, traplopen of stevig doorwandelen. Bij kinderen tot 18 jaar ligt deze norm op minimaal 1 uur per dag. Bij het verliezen van gewicht is het nodig om intensiever te bewegen. Iemand die beweegt, verbruikt energie, bouwt spiermassa op en zet zijn hart en bloedvaten aan het werk. Ons lichaam wordt er sterker en fitter van: je kan gemakkelijker inspanningen aan. Ook je beenderen ondervinden voordelen van bewegen. Naarmate je ouder wordt neemt de spiermassa af en worden je botten brozer. Beweging is een ideale manier om de botten sterk te houden. Het is simpel: hoe meer ze gebruikt worden, hoe sterker hun weerstand. Naast deze lichamelijke voordelen beïnvloedt een portie beweging ook je humeur. Na het sporten voel je je beter in je vel. Velen onder ons leven dagelijks in stress, alles moet snel, snel, snel. Lichaamsbeweging zorgt voor ontlading. Vele joggers lopen niet voor de sport maar wel voor de kick, om de dagelijkse stress van zich af te gooien. Ze worden er kalmer en evenwichtiger van, ook in hun beroepsleven.

Om gezond te bewegen hoef je niet per se marathons gaan lopen. Wandelen is bijvoorbeeld een ideale manier om fit te blijven. Een halfuurtje wandelen per dag, aan een stuk of verspreid in blokjes van minstens 10 minuten, levert al genoeg voordelen op om in goede gezondheid te blijven.
Om gezond te blijven, zou je elke dag een halfuurtje moeten bewegen. Dit mag je verspreid over de dag doen. Je hoeft daarvoor nog niet te sporten. Deze beweegtips helpen je om je dagelijkse portie te halen:
  1. Neem de trap in plaats van de lift of roltrap.
  2. Doe kleine verplaatsingen te voet of met de fiets.
  3. Maai zelf het gras.
  4. Stap op de bus of tram een halte vroeger uit en doe de rest te voet.
  5. Speel met je kinderen of kleinkinderen.
  6. Doe wandeltochten in het weekend.
  7. Kies een sport die je graag doet. Alle begin is moeilijk, laat je een hart onder de riem steken met deze tips voor onsportievelingen

Kinderen en sport

Kinderen hebben van nature een bewegingsdrang waardoor ze zich graag uitleven en spelen. Dit helpt hen gezond te blijven. Toch kunnen ze door de lange uren op de schoolbanken minder actief zijn dan ze eigenlijk zouden moeten zijn. Bij jongeren valt die bewegingsdrang weg maar ook voor hen is het belangrijk om elke dag minstens een uur in beweging te zijn.
Spelen blijft het belangrijkst voor kleuters en lagere schoolkinderen. Alle bestanddelen van fitheid komen daarin aan bod. Namelijk kracht, snelheid, lenigheid, uithouding en coördinatie. Het is bovendien belangrijk dat het hele lichaam op een symmetrische manier aangesproken wordt. Voetbal en tennis bijvoorbeeld, zijn niet symmetrisch.
Vanaf de leeftijd van tien jaar beginnen kinderen zich te profileren en krijgen ze een voorkeur voor bepaalde sporten. Dan kunnen ze daarin verdergaan.

Vrouwen

Sporten en bewegen is voor iedereen goed, voor vrouwen net zo goed als voor mannen. Sportieve vrouwen hebben op bovendien minder kans om later botontkalking op te lopen. Meisjes en vrouwen die te intensief aan sport doen, kunnen worden geconfronteerd met menstruatieproblemen, zoals het uitblijven van menstruatie en pijnlijke menstruatie. Zoals alles in het leven geldt ook voor sport dat je het met mate moet doen.
Bij vrouwen neemt de botafbraak op oudere leeftijd grotere vormen aan dan bij mannen. Na de menopauze valt immers de productie van het hormoon oestrogeen weg en net dit hormoon speelt een belangrijke rol in de aanmaak van botweefsel bij vrouwen. Dit betekent dat vrouwen dus extra werk moeten maken van stevige botten. En dit kan met voldoende lichaamsbeweging. Onderzoek toont aan dat bij lichamelijk actieve vrouwen de botsterkte na de menopauze langzamer daalt dan bij inactieve vrouwen. Lichaamsbeweging is dus van belang op elke leeftijd. Het is nooit te laat om er mee te beginnen.

Senioren

Sporten houdt je jong en gezond! Vroeger dacht men dat oudere mensen beter niet te veel zouden sporten omdat dit het verouderingsproces zou versnellen. Nu denkt men daar gelukkig helemaal anders over. Op een verantwoorde manier sporten blijft gezond hoe oud je ook bent. Het beschermt je tegen ziektes en je staat ook steviger op je benen waardoor je minder snel zal vallen. Je lichaam is sterker waardoor eventuele vallen minder impact hebben en je ademcapaciteit en hart en bloedvaten blijven op peil.
© 2012 - 2024 Vakantieganger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bodypump, wat is dat?Bodypump, een fitnessworkout op muziek waar met een stang met gewichten de spiergroepen worden getraind. Tijdens de trai…
Fitness VoorspellingenFitness VoorspellingenFitness was vroeger alleen voor de zeer actieve jonge volwassenen, tegenwoordig kan iedereen deelnemen aan fitnessprogra…
Surfset FitnessSurfset Fitness is een fitness concept waarbij je op een intensieve, speelse manier naar het lichaam toe werkt van een s…
Bootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: steeds vaker hoor je ervan of lees je erover. Het is een sportmethodiek die in de Verenigde Staten is ontstaan…

Het onethisch gedrag in de medische wereldHet onethisch gedrag in de medische wereldDe medische wereld is ook bezweken aan de druk naar meer consumeren. De cliënten bepalen welke behandeling ze willen ond…
Niet aankomen op vakantieNiet aankomen op vakantieVakantie; de tijd om lekker te ontspannen en nergens aan te denken. Lekker eten en lekker drinkenů Totdat je thuis komt…
Vakantieganger (11 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.