Niet aankomen op vakantie

Niet aankomen op vakantie Vakantie; de tijd om lekker te ontspannen en nergens aan te denken. Lekker eten en lekker drinken… Totdat je thuis komt en merkt dat je aangekomen bent. Dan heb je er ineens spijt van dat je op vakantie los bent gegaan wat eten en drinken betreft. Natuurlijk moet je genieten op vakantie en je hoeft je ook echt niet aan een dieet te houden, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten, zodat je niet aankomt op vakantie.

Beweging

Ten eerste is beweging erg belangrijk. Je hoeft niet elke dag keihard te trainen om nog een beetje fit te blijven, maar een klein beetje moeite doen om niet aan te komen, kan geen kwaad. Hoe je aan wat extra beweging komt op vakantie, kun je hier lezen.

Let op je eten

Het is logisch dat je op vakantie extra eet en dat ene wijntje of biertje extra drinkt. Je komt al snel in verleiding door de uitgebreide ontbijtbuffetten in het hotel of door de geuren van lekkere roombotercroissants en chocoladebroodjes bij de plaatselijke bakker en het is logisch dat je hier ook lekker van gaat eten, maar je moet er wel voor zorgen dat het binnen de perken blijft.

Neem niet alles

Een lekker uitgebreid ontbijt is lekker, maar je kunt van één croissant op een dag net zoveel genieten als van twee of drie croissants op een dag. In de restaurants van all-inclusive hotels staat er vaak zoveel eten op het buffet dat je niet kunt kiezen. Vooral de eerste paar dagen van je vakantie wil je graag alles proeven. Maar wees niet bang; dat lekkere eten zal er je hele verblijf nog zijn! Zorg er dus voor dat je niet in één keer alles gaat proberen, maar dat je elke dag een normaal portie eten neemt.

Ontbijt goed

Wanneer je goed ontbijt, heb je later op de dag minder trek in een snack. Daarnaast zorgt een goed ontbijt ervoor dat je spijsvertering en vetverbranding op gang komt, waardoor je de rest van de dag meer calorieën verbrandt.

Groenten en fruit

Of je nu een dagje op het strand of aan het zwembad vertoeft of dat je nu een dagje op pad gaat, een lekker stuk fruit kan altijd wel mee in je tas. Naast dat het gezond is, is het ook nog eens dorstlessend!

Zorg er ook voor dat je genoeg groenten eet. Schep bij een buffet of als je zelf kookt je bord voor de helft vol met groenten, zo blijft er minder plek over voor vette dingen als friet of een stuk pizza.

Ijs

Een ijsje is lekker en verkoelend op warme dagen. Als je toch een beetje wilt letten op je gewicht, is het verstandig om te kiezen voor een waterijsje in plaats van roomijs.

Let op wat je drinkt

Op vakantie neem je lekker wat frisdrank of cocktails, maar zonder dat je het door hebt, krijg je veel calorieën en suikers binnen. Geniet van je lekkere drankje, maar drink daarnaast ook voldoende water. Bestel bijvoorbeeld een glas water bij je glas wijn of vraag om extra ijsklontjes in je frisdrank. Zeker als het warm is, drink je meer dan wanneer je thuis bent. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld twee glazen alcohol op een dag neemt of dat je voor een alcoholvrije cocktail kiest. Alcohol vertraagt namelijk de afbraak van vetten.

Genieten van je vakantie betekent niet dat je de hele dag niets doet en je geen rem hoeft te hebben wat eten betreft. Je kunt ook genieten en toch een beetje op je voeding en beweging letten. Daarnaast hoef je dan ook niet meteen op dieet als je terugkomt van vakantie en dat is ook genieten!
© 2012 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…
Afvallen tijdens je vakantieAfvallen tijdens je vakantieOp vakantie letten we vaak een stuk minder op onze gezondheid. We eten vaak veel ongezonder en nemen sneller wat alcohol…
Vakantie-uren: waar moet je op letten?Door de grote inhoud in je contract is het vaak lastig om het overzicht te houden, er is over heel veel verschillende di…
Vakantiebank. Voorwaarden en informatie voor gratis vakantieVakantiebank. Voorwaarden en informatie voor gratis vakantieDe vakantiebank is speciaal in het leven geroepen voor mensen die nooit op vakantie kunnen. Stichting Vakantiebank biedt…

Sporten is gezondBeweging zorgt dat de kans op welvaartsziekten effectief verminderd wordt. De norm hiervoor is minimaal 5 dagen per week…
Extra beweging op vakantieExtra beweging op vakantieVeel mensen komen op vakantie een paar kilo’s aan. Lekker luieren en veel eten zijn twee oorzaken hiervan. Om te voorkom…
Mirjamsel (66 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.