Surfen en Yoga: De Kus van God

Surfen en yoga hebben veel gemeen. Surfen kent een met yoga vergelijkbare spirituele kant. Wereldberoemd surfer wijlen Andy Irons beschreef de ervaring van het surfen als de “Kiss of God”. Niet alle surfers zullen de spirituele kant van surfen belichten, noch zullen zij zich allen aan yoga wagen. Toch zullen zij begrijpen wat Irons bedoelde. Door het rijden van de golven ontstaat een acceptatie van wat “is” en verbindt de surfer zich met de oceaan en haar beweging.

Body-mind

In verschillende health-retreats worden yoga en surfen gecombineerd. Surfen wordt steeds vaker herkend als een actieve vorm van yoga die een connectie met de natuurlijke wereld en innerlijke rust teweeg brengt. Respect voor de oceaan en haar handelen staat voorop, zonder respect en nederigheid zijn de golven niet aan jou besteed.

Net als yoga confronteert surfen je met mentale blokkades. Wat er gebeurt in je gedachten en emoties wordt gereflecteerd in je surfen, en vice versa: je surfen beïnvloedt je innerlijke wereld. Het probleem in je hoofd is je probleem in het water en dat is direct merkbaar wanneer je overspoeld wordt door de golven en overgeleverd bent aan de deining van de oceaan.

Yoga Filosofie en Golfsurfen

Ahimsha

Het effect van surfen kan vergeleken worden met verschillende begrippen uit de yoga-filosofie. Een belangrijk concept uit yoga is Ahimsha, geweldloosheid. Geweldloosheid gaat hier vooral over het achterwege laten van (zelf)veroordelig en daarnaast respect te hebben voor alle vormen van leven. Wanneer je door de brekende golven peddelt op weg naar de achterste lijn waar je de mooiste golven hoopt te vinden, is wat je tegenkomt vaak een reflectie van je eigen mentaliteit; ben je bang dan worden de golven groter, denk je dat je het niet kunt dan kun je het ook niet. Dit soort gedachtes zijn vormen van veroordeling. En wanneer je geen respect hebt voor de oceaan dan word je meegenomen in de wassende beweging van een plotseling brekende golf. Zo vergeet je nooit de kracht van dit natuurgeweld.

Aparigraha

Ook Aparigraha bestaat in surfen. Aparigraha is het loslaten van begeerte naar bezit en het loslaten van het materiële (waaronder ook geestelijke en emotionele gemoedstoestanden worden verstaan). Loslaten betekent je niet hechten en niet proberen je omgeving te controleren. Net als in het bestaan is de oceaan continu in beweging. Golven komen en gaan, zij veranderen van vorm, eindigen op het strand of op de rotsen, maar altijd keert de energie van de golf terug naar de oceaan om daar een nieuwe golf te vormen. En zo ontstaat een eindeloos spel van beweging waarbij loslaten en acceptatie noodzakelijk zijn. Ook de yogi aanvaart dat alles van veranderlijke en voorbijgaande aard is. Yoga en surfen generen een bewustzijn van vergankelijkheid en zodoende wordt het mogelijk deze te accepteren.

Zowel surfen als yoga zijn work-outs waarbij body-mind centraal staat. In beide is het daarom belangrijk de geest vrij te maken van eventuele blokkades. De voornaamste blokkades die je tegenkomt zijn visies over jezelf en vastgeroeste ideeën over je omgeving. Zo denken de beginnende surfer en de beginnende yogi vaak ´dat kan ik niet´ of ´zij kunnen het veel beter´, dit zijn voorbeelden van veroordelingen; een veroordeling van jezelf of een veroordeling van je omgeving. Het achterwegen laten van veroordelingen is een vorm van geweldloosheid. De kunst is je geest leeg te maken, te geloven in wat je doet, en tevreden te zijn met de uitkomst ongeacht wat het resultaat is. Met deze mentaliteit als basis ervaren de surfer en de yogi een essentie; zij zijn verbonden met wat er om hen heen bestaat.

Samadhi

Wat Irons beschreef was de eenheid met het goddelijke, of de eenheid met het bestaan: Samadhi, een kernbegrip voor de yogi. Samadhi is een staat van bewustzijn waarbij de yogi één wordt met het ultieme ‘zijn’ waarmee volgens de yoga-filosofie alle vormen van bestaan bezield zijn. Door zijn verbondenheid met de oceaan bereikt ook de surfer een ervaring van Samadhi.
© 2013 - 2024 Dmalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie: SurfkampVakantie: SurfkampEen surfbestaan lijkt vaak niet voor iedereen weggelegd maar op een surfkamp leer je samen met andere jongeren jouw ambi…
Golfsurfen: een ware adrenalinekickGolfsurfen: een ware adrenalinekickDenk je aan surfen, dan denk je waarschijnlijk al snel aan metershoge golven, coole surfdudes en landen als Hawaï en Bal…
Spiritualiteit modegril?Spiritualiteit modegril?“Er is verandering op komst” hoor je van menig spiritueel voorbeeld, veelal uit het oosten (en dan bij voorkeur Nepal of…
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…

Yoga: negatieve emoties weg ermee!Ons welzijn bestaat uit drie niveaus: het lichamelijke welzijn, het geestelijke welzijn, en het emotionele welzijn. Met…
Dmalon (11 artikelen)
Laatste update: 09-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.