Yoga: negatieve emoties weg ermee!

Ons welzijn bestaat uit drie niveaus: het lichamelijke welzijn, het geestelijke welzijn, en het emotionele welzijn. Met yoga werk je aan alle drie tegelijk. Ons lichamelijke, geestelijke en emotionele welzijn beïnvloeden elkaar wederzijds. Dat betekent dus dat je jezelf tot gelukkig zijn kunt bewegen! Heb je last van negatieve emoties begin dan eens met je fysieke welzijn in plaats van je op het probleem te focussen.

Yoga en emoties in het lichaam

Yoga heeft als doelstelling het emotionele, geestelijke en lichamelijke te integreren en zo een hoger welzijn te ervaren. Emoties en het lichaam beïnvloeden elkaar continu. Het meedragen van emotionele of geestelijk ballast heeft vaak een gespannen nek of schouders tot gevolg. Vervolgens wordt de energie die door je lichaam hoort te vloeien dan geblokkeerd. Andersom gebeurt hetzelfde: is er fysiek iets mis met je dan voel je je geestelijk en emotioneel ook niet optimaal. Om je echt goed te voelen moeten alle drie de niveaus dus in balans zijn en goed geïntegreerd zijn. Yoga kan je dan helpen je emoties te transformeren.

Yoga en fysiek welzijn

Stap 1: diepe ontspanning

Yoga begint met je ademhaling. De ademhaling is je basis, het is namelijk voorwaarde nummer één om te leven en hier begint het dus allemaal. Bewegen doe je op het ritme van de ademhaling, je haalt niet adem op het ritme van de beweging! De ademhaling bepaalt, het is de gids van de oefeningen.

Stap 2: fysieke oefeningen

De fysieke oefeningen, de asana´s, zijn onder te verdelen in asana´s voor flexibiliteit, asana´s voor kracht, en asana´s voor evenwicht of balans. Deze oefeningen zorgen niet alleen voor fysieke flexibiliteit, kracht en balans, zij zorgen ook voor emotionele en geestelijke flexibiliteit, kracht en balans. Ieder persoon heeft van nature één van deze drie, of soms twee, beter ontwikkeld. Ben jij van nature flexibel, dan zul je de flexibiliteits-asana´s als prettig en makkelijk ervaren, de kracht-asana´s zullen heel wat meer inspanning vereisen. De bedoeling is dan juist dat je extra aan kracht en balans werkt om zo de drie aspecten van de fysieke yoga gelijkmatig te ontwikkelen en in balans te brengen.

Stap 3: de geest en emoties

Het is ook mogelijk om je volledig op de geestelijke en emotionele aspecten van yoga te focussen, bijvoorbeeld door middel van meditatie en het zingen van mantra´s. Bepaalde vormen van yoga gebruiken zelfs helemaal geen asana´s. Deze focus op het innerlijke welzijn verbetert op haar beurt ook het fysieke lichaam.

Yoga en geestelijk welzijn: controleer de geest

De geest vormt misschien wel de grootste uitdaging in yoga, want als we haar niet controleren kent de geest namelijk geen rust. Gedachtes zijn een stroom zonder einde die ons leven vaak in grote mate bepalen. Volgens de yogafilosofie zijn de meerderheid van die gedachtes incorrect. Er worden verschillende categorieën van incorrecte gedachtes onderscheiden: herinneringen, dromen, en incorrecte overtuigingen. Herinneringen en dromen zal je misschien niet direct met een incorrecte gedachten in verband brengen. Maar zowel herinneringen als dromen leiden je af van ´in het nu leven´, daardoor ontnemen ze je de mogelijkheid het bestaan te zien zoals het is. Je leven speelt zich immers vandaag af en niet morgen of gisteren.

Yoga en emotioneel welzijn

Ervaar eenheid

Volgens de yogafilosofie zijn we allemaal één. We maken allemaal deel uit van het bestaan, inclusief planten en dieren. Elk onderdeel van het bestaan is zodoende met elkaar verbonden. Een zogenaamd ´wakker´ persoon ervaart en begrijpt dit. Door middel van yoga en asana´s te beoefenen kun je ´ontwaken´ en deze waarheid ervaren. Wanneer je ervaart dat jij net als ieder ander een gelijkwaardig deel uitmaakt van het bestaan wordt het makkelijker om de fouten van jezelf en de fouten van een ander te accepteren, los te laten, en te vergeven. Je zult zien dat je minder geneigd bent om te veroordelen. Want doordat we allemaal deel uitmaken van hetzelfde bestaan betekenen negatieve emoties ten opzichte van een ander ook negatieve emoties ten opzichte van het bestaan, en dus ook ten opzichte van jezelf. De eenheid die je ervaart door middel van yoga is een gevoel van vreedzaamheid.

Integreer emotioneel, geestelijk en fysiek welzijn

Het doel van yoga is daarom ook dat je tijdens de yoga-oefeningen je gedachtes controleert, hecht je niet aan incorrecte gedachtes, zoals herinneringen en oordelen, laat ze los! Probeer tijdens het beoefenen van de asana´s je geest leeg te maken en zodoende ruimte te maken om ´slechts´ te voelen dat je leeft, je bestaat. Zo kom je niet alleen in contact met je lichaam, je komt in direct contact met je emoties en je ziel. Hierdoor ga je op drie niveau´s werken: het fysieke, het geestelijke, en het emotionele; je integreert ze en brengt ze in balans.

Emoties transformeren

De geestelijke en emotionele aspecten van yoga kun je op ieder moment beoefenen: in de yoga les, thuis op je yogamat, of in het alledaagse leven. Het mooie aan fysieke oefeningen en het transformeren van je emoties is dat het niet nodig is om je op psychotherapeutische wijze op negatieve emoties te storten. De asana´s in combinatie met de ademhaling nodigen je namelijk uit om tot diepe ontspanning te komen.

Om tot diepe ontspanning te komen is het noodzakelijk om ten eerste: rustig en diep te ademhalen, ten tweede: de geest tot rust te laten komen, dit betekent dus gedachtes en ideeën loslaten, en ten derde: te voelen in plaats van te denken. Op deze manier krijg je inzicht in wat er diep van binnen speelt. Wanneer je inzicht krijgt in je eigen welzijn en tegelijkertijd de eenheid van het bestaan ervaart, ontstaat de mogelijkheid je negatieve emoties om te zetten in positieve emoties.

Lees verder

© 2013 - 2024 Dmalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dru Yoga - een sierlijke zachte yogastijlDru Yoga - een sierlijke zachte yogastijlDru yoga heeft zijn wortels stevig verankerd in de eeuwenoude yogatraditie en gaat uit van zachte, vloeiende dynamische…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Wat is dierwelzijn?Wat is dierwelzijn?Dierwelzijn - en welzijn in het algeheel - is een containerbegrip waar niemand echt een vinger op kan leggen. We weten a…

Positieve start van de dagPositieve start van de dagWe weten allemaal dat het goed is de dag positief te beginnen, daar heb je immers de hele dag profijt van. Toch gaat dit…
Surfen en Yoga: De Kus van GodSurfen en yoga hebben veel gemeen. Surfen kent een met yoga vergelijkbare spirituele kant. Wereldberoemd surfer wijlen A…
Dmalon (11 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.