Yoga en emoties: dagelijkse oefeningen

Fysieke oefening bij stress
Wanneer je je gestrest voelt en je die eindeloze gedachtegang van zorgen en pessimisme op voelt komen controleer dan eens je ademhaling. Je zult namelijk zien dat je schouders opgetrokken zijn en je ademhaling versneld is. Ook zal je ademhaling hoog zitten, namelijk in de borstkast in plaats van onder in je buik. Ontspan je schouders, kalmeer je ademhaling en breng je ademhaling weer omlaag waarbij je duidelijk je buik en niet je borst op en neer voelt gaan. Controleer vervolgens ook je houding, zit goed rechtop en tegelijkertijd ontspannen. Dat verbetert namelijk je ademhaling en laat je beter voelen.Geestelijke en emotionele oefening
Probeer elke dag een potentiële conflictsituatie te nemen en die om te zetten in iets constructiefs. Dit kan gaan om een conflict met een ander, maar het kan ook gaan om een innerlijk conflict wanneer je bijvoorbeeld twijfelt over hoe te handelen. Negatieve emoties omzetten in positieve emoties en een constructieve reactie doe je als volgt.Een gebeurtenis roept een emotionele reactie en negatieve gedachtes op:
- Stap 1: Observeer je eigen emoties en gedachtes, zijn ze negatief of constructief?
- Stap 2: In het geval dat ze negatief zijn veroordeel jezelf dan niet, zeg niet tegen jezelf ik doe het fout, want zo kom je namelijk in een neergaande spiraal van negatieve gedachtes en emoties terecht. Accepteer liever de emoties en gedachtes die je hebt, en erken dat ze een vorm van incorrecte gedachtes zijn, zonder daar boos of teleurgesteld over te zijn.
- Stap 3: Ga na wat een constructieve of positieve gedachte zou zijn in dit geval.
- Stap 4: Maak je de positieve gedachten eigen en transformeer zodoende je negatieve emoties in positieve emoties.
Dit proces zou er als volgt uit kunnen zien:
Voorbeeld
Jan, mijn collega, vertelt mij dat mijn artikel over mijn favoriete thema toch wat slapjes is geschreven.
- Stap 1: Mijn eerste reactie is geïrriteerdheid. Waarom? Ik voel me beledigd en gekwetst en dat doet me verdriet.
- Stap 2: Ik accepteer dat dit een gevoelig punt is voor mij.
- Stap 3: Een constructieve reactie zou zijn dat ik Jan´s visie accepteer en er vrede mee heb.
- Stap 3: Ik probeer te begrijpen waarom Jan dit zegt. Dit is wellicht zijn poging om mij te helpen het artikel te verbeteren. Jan heeft het misschien niet tactisch gebracht, maar wellicht heeft hij daar moeite mee. Hoe dan ook, wat Jan zegt verandert niets iets aan mij en mijn eigenwaarde het is simpelweg zijn visie en daar heeft hij natuurlijk recht op.