Positieve start van de dag

Positieve start van de dag We weten allemaal dat het goed is de dag positief te beginnen, daar heb je immers de hele dag profijt van. Toch gaat dit niet iedereen even gemakkelijk af en soms is het niet eens te benoemen, waarom je niet echt positief aan je dag begint. Wat kan je er aan doen om toch een positieve draai aan het begin van je dag te geven? Eigenlijk is het niet meer of minder dan de natuur te volgen…

Wakker worden

Het begint al met wakker worden en hoewel iedereen dat op geheel eigen wijze invulling geeft, is aangetoond dat het wel degelijk verschil maakt. De notoire sluimeraar komt moeizamer op gang, zo is aangetoond. Als je moeite hebt met opstaan zodra de wekker gaat, dan is het goed om wel in alle rust echt wakker te worden. Hierbij speelt daglicht een belangrijke rol. Veel mensen hebben blinderende gordijnen, maar dit soort gordijnen voorkomt dat het daglicht je langzaam wakker kan maken. Wellicht is het zinvol om na te gaan waarom je blinderende gordijnen hebt? Als je geen wisseldiensten hebt, en dus genoodzaakt bent om zo nu en dan overdag te slapen, moet het eigenlijk niets uitmaken en zouden normale gordijnen toereikend moeten zijn.

Als het niet anders kan of je wilt niet anders, kan je het daglicht wel nabootsen met de speciale lamp die op een gezette tijd (die je zelf in kunt stellen) langzaam aan gaat en steeds harder gaat “schijnen”, zoals de zon dit ook doet. Zo krijg je gedurende het moment van het aangaan van het licht tot het moment dat je er echt uit moet, ruim te tijd om wakker te worden. Je kunt dit, als het wenselijk is, combineren met het geluid van lekkere muziek.

Activeer je lichaam

Rekken en strekken

Natuurlijk zijn er altijd mensen die direct of niet direct naast het bed allerlei oefeningen gaan doen om het lichaam op gang te brengen. En eerlijk is eerlijk, als je je er prettig bij voelt, gewoon doen. Alleen zijn er ook veel mensen die niet direct die energie paraat hebben om dit te doen. Wat wel van belang is dat je lichaam op gang komt en dat begint met activeren van de spieren. Het is dus goed om als je niet van de rek-en-strek-oefeningen bent, je je wel enkele malen helemaal goed uitstrekt. Je armspieren, je nek spieren, je buikspieren, je beenspieren … je zet er van alles mee in gang en dat is goed om de dag (en je lichaam) te beginnen.

Wil je nog even sporten en je lichaam een boost geven voordat je aan je dagelijkse activiteiten begint, doe dit dan niet op een volledig lege maag, maar neem een stukje fruit. De geoefende sporter weet het, maar als je dit niet bent… even opwarmen met wat oefeningen (warming up), dan sporten en enkele minuten voordat je bewegingen weer even naar de “normale” modus gaan, nog wat lichte oefeningen (cooling down). De stoffen die je lichaam aanmaken werken de hele dag door. Erg effectief!

Wil je de geest even in alle rust een lekker begin van de dag geven, dan is een meditatiemoment heerlijk (en kan je desgewenst zelfs in bed doen). Lekker comfortabel zitten met een prettige temperatuur (dit kan je ook met een vestje en sokjes aan creëren uiteraard). Rechtop zitten met de kruim omhoog gericht en je zitbotjes naar de grond en concentreer je op je ademhaling en houdt de gekozen houding vast gedurende 10 tot 15 minuten, laat langzaam alle gedachten uit je hoofd verdwijnen en blijf je concentreren. Het heeft positieve uitwerking op je concentratievermogen, minder stress, betere verdraagzaamheid en optimale innerlijke rust.

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay
Interne mens
Hoewel een goede spijsvertering helaas niet iedereen gegeven is, is het hoe dan ook belangrijk dat deze op gang komt in de ochtend. Door te bewegen zet je een heel belangrijke stap, maar spreekt voor zich dat je voedingspatroon overall ook oké moet zijn. Bijvoorbeeld vezelrijke producten dragen hier goed aan bij. Neem vervolgens ook de tijd om te ontlasten en race niet te snel van die wc af.

Dan is het belangrijk om je lichaam aan de slag te kunnen zetten en dat doe je met gezonde voeding. Zowel je hersenen als je lichaam hebben voeding nodig om te kunnen functioneren. Dat de een liever een sneetje brood heeft en de ander een bakje kwark of muesli, is niet erg. Zorg wel dat je ontbijt goed van inhoud en gevarieerd is, zodat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

De geest moet natuurlijk ook op gang komen en de een stimuleert de geest met muziek, de ander wil de ochtendactualiteiten horen (en soms ook zien) en weer iemand anders wil de geest op gang brengen met wat huisgenoten voor de dag in petto hebben. Probeer hoe dan ook te voorkomen dat je, zodra je naast je bed staat, al overloopt van de waslijst aan taken voor die dag.

Fris en fruitig op stap

Fris en fruitig behelst ook nog het gevoel het nachtelijk zweten en eventueel wat sportieve uitingen van je af te laten glijden of met andere woorden, een frisse douche. Douche niet te warm, maar lichaam en geest worden pas echt wakker bij een lauwe douche al dan niet voorzien van een sopje. Gebruik je tijd onder de douche om ook even na te denken over de dag, blij te zijn dat je weer aan een nieuwe dag kunt beginnen, adem goed en diep (buikademhaling) en probeer je mindset in het “nu” te hebben. Of met andere woorden, geniet van alle stappen die je deze dag zet en zet iedere stap één-voor-één.

Droog jezelf vervolgens met een stevige handdoek af, zo stimuleer je tijdens het afdrogen de huid en dat is weer goed voor de doorbloeding. Wees daarna wel lief voor de huid en smeer deze in met het product wat je er normaal voor gebruikt (een olie- of crème achtig product). Niet even snel een lik van het product op de huid, maar smeer het er in alle rust in en zie wat het voor de huid doet.

Tot slot

Waar het vaak mis gaat is de haast die de meeste mensen hebben als ze de dag beginnen. Een half uur langer in bed blijven liggen, om vervolgens als een bezetene alle dingen te doen die je moet doen voordat je richting werk of school gaat. Het is juist belangrijk om in de ochtend in alle rust op gang te komen en de dag bewust te beginnen. Zo begint je dag positief en daar heb je zeker profijt van gedurende de dag.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Curatief, palliatief of positiefEr zijn verschillende soorten en vormen van maatregelen met betrekking tot een aandoening. Deze zijn op te delen in cura…
Sterrenbeeld en polariteitEen sterrenbeeld kan een bijbehorende positieve polariteit hebben of juist een negatieve polariteit. De Ram, Tweelingen,…
Een vals positief resultaat van een zwangerschapstestEen vals positief resultaat van een zwangerschapstestEen vals positief resultaat van een zwangerschapstest kan veel oorzaken hebben zoals medicijngebruik, hormonen of zeep.…
Positieve BKR registratiePositieve BKR registratieEen positieve BKR, wat is dat? Een BKR registratie kan zowel positief als negatief zijn. Deze melding is belangrijk als…

Jonger met yoga!Jonger met yoga!Yogi´s staan bekend om de hoge leeftijd die zij bereiken terwijl ze hun jonge uiterlijk behouden. Hoe komt dat? Wetensch…
Yoga en emoties: dagelijkse oefeningenYoga en emoties: dagelijkse oefeningenDe beste manier om yoga te oefenen wanneer je niet in de yogales of op je yogamat zit is met je reacties op andere mense…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.