Dru Yoga - een sierlijke zachte yogastijl

Dru Yoga - een sierlijke zachte yogastijl Dru yoga heeft zijn wortels stevig verankerd in de eeuwenoude yogatraditie en gaat uit van zachte, vloeiende dynamische bewegingen en een gecontroleerde ademhaling. Mudra’s, positieve affirmaties en krachtige visualisaties worden toegepast in Dru yoga. Het is een zachte en sierlijke yogastijl en kan worden uitgevoerd door mensen met uiteenlopende gezondheidslevels, fitheid en leeftijden. Het is een krachtige manier om stress te verminderen, bevordert de innerlijke stabiliteit en draagt bij aan een positieve levenshouding. Dru yoga is naar het Westen gebracht door een groep universiteitsstudenten in Engeland. De Dru yoga organisatie heeft inmiddels verschillende centra over de hele wereld en biedt een totaal concept aan voor een gezonde levensstijl.

Stil en onveranderlijk

Dru is afgeleid van het woord dhruya in het Sanskrit. Het betekent ‘stil’ of ‘onveranderlijk’ en verwijst naar de innerlijke ruimte welke stil en uitgestrekt is. In deze stilte kun je rustig achterover leunen terwijl er van alles om je heen gebeurt, ook tijdens de stressvolle momenten in je leven. Op deze plek vind je innerlijke stilte, kracht en rust.

Mahtama Gandhi

Dru yoga is het eerst onderwezen in het Westen door een kleine groep vrienden, alle studerend aan de Bangor Universiteit in Engeland. Mansukh Patel en zijn vrienden werden getraind in Dru yoga door Mansukh’s ouders. Zijn ouders deden mee met Mahatma Gandhi’s geweldloze campagnes in India. Mansukh en zijn familie emigreerden naar Engeland vanuit Kenia nadat Mansukh zijn jeugd in de Great Rift Valley had doorgebracht. Dru yoga werd opgezet vanuit een gedeelde passie voor yoga en meditatie met het doel om van de wereld een meer gezonde, gelukkige en vredige plek te maken. Het streven is om mensen te inspireren om op een meer natuurlijke en gezonde manier te leven. Inmiddels is Dru yoga uitgegroeid tot een internationale organisatie en zijn de levens en welzijn van duizenden mensen op een positieve manier beïnvloedt door yoga en meditatie. De doelstelling is om wat terug te geven aan de gemeenschap door een deel van de winst te schenken aan goede doelen en door opgezette liefdadigheidsprojecten met behulp van vele vrijwilligers. Op die manier worden mensen geholpen die minder bevoorrecht zijn.

Energy Block Release Sequences

Een Dru yoga less heeft over het algemeen het volgende patroon: activeren, Energy Block Release Sequences (EBRs), houdingen, mudra’s en series, ontspanning en meditatie. EBRs zijn makkelijk uit te oefenen series van oefeningen, ademhalingspatronen, handgebaren en visualisaties die helpen om specifieke fysieke en emotionele energie blokkades op te lossen. Deze blokkades kunnen leiden tot ziekte, stress en fysieke en emotionele pijn. Het succes ligt met name in het bewust worden van je bewegingen en niet zozeer in de fysieke prestaties.

Tai Chi

In de Dru yoga worden de gewrichten ontspannen en zacht gehouden net zoals houdingen worden uitgevoerd in de Tai Chi. Deze zachte aanpak creëert flexibiliteit en een vrije stroom van subtiele energie. De EBRs omvatten een unieke manier van bewegen. Het kan aanvoelen als een geconcentreerde, natuurlijke en soepele dans. Het is een perfecte manier om stress en spanning los te laten en je negatieve gedachten en/of houding om te zetten naar een meer positieve zienswijze.

Waardering voor het leven

Dru yoga kan je welzijn aanzienlijk verbeteren; fysiek, mentaal en emotioneel. De beoefening van deze yogastijl kan je energielevels doen toenemen, je vitaliteit, flexibiliteit en kracht verbeteren, je rugpijn verzachten en stress wegwassen. Door de ontwikkeling van stilte en kalmte ben je beter in staat om met de drukte van het moderne leven om te gaan. Je zult je emotioneel meer in balans voelen en een groter zelfvertrouwen en meer waardering voor het leven ontwikkelen.

Dru Dans

Dru dans is een combinatie van yoga en dans moves uitgevoerd op muziek. Het is een energieke, snelle en krachtige stressverlichtende vorm van Dru yoga. De Dru dans lessen zijn energieker dan Dru yoga en geven daardoor effectiever en sneller energie zonder de diepe mentale werking van de originele Dru yoga ervaring. De zwaaiende en golvende bewegingen vergroten zowel de kracht als de lenigheid van je lichaam. Een regelmatige Dru dans beoefening zal je flexibiliteit, spierspanning en evenwicht verbeteren. Daarnaast maakt het je meer alert, energiek en verbetert het je concentratie. De muziek loopt uiteen van funk tot zachte ritmische muziek. De Dru dans is niet slechts op vrouwen gericht, maar iedereen kan deelnemen aan deze verslavende, verfrissende, inspirerende en plezierige manier van bewegen.

Dru Meditatie

Dru meditatie leidt je naar een stille innerlijke plek vanwaar je de wereld in ander perspectief kan waarnemen en een nieuw, fris levensperspectief kan ontwikkelen. Door middel van krachtige ademhalingstechnieken (pranayama), kriya’s en concentratietechnieken, creëer je toegang tot een diepe innerlijke vrede, die ook toegankelijk blijft tijdens moeilijke en uitdagingen fases in je leven. Dit levert vaardigheden op om je altijd en overal te kunnen ontspannen, ongeacht hoe je je voelt. Het leert je om je bewustzijn ter verplaatsen van je fysieke lichaam naar je diepste innerlijke lagen. De beoefening van Dru meditatie kan gevoelens teweegbrengen van voldoening en tevredenheid.
© 2012 - 2024 Jacinta-aalsma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kundalini Yoga - de yoga van het bewustzijnKundalini yoga is een unieke yogastijl die duizenden jaren als een geheime traditie mondeling is overgebracht om te voor…
Yogahoudingen – yoga mudraYogahoudingen – yoga mudraU zit in de lotushouding (padmasana). Langzaam en deemoedig buigt u voorover tot het hoofd de vloer raakt. Deze houding…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…

Vinyasa yoga - een vloeiende krachtige yogastijlVinyasa yoga wordt ook wel flow yoga genoemd, omdat de houdingen geleidelijk en soepel in elkaar overgaan, zoals een dan…
Bergkristal, aards én spiritueelBergkristal, aards én spiritueelBergkristal wordt als positief, helder, reinigend gezien … en als je je verdiept in bergkristal, dan klopt dit ook wel.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gazarow, Pixabay
  • www.druworldwide.com
  • www.abc-of-yoga.com/styles-of-yoga/dru-yoga.asp
  • www.dru-nl.org/dru-nl/nl
Jacinta-aalsma (18 artikelen)
Laatste update: 30-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.