Krijg de regie over je leven
Soms hebben mensen het idee dat ze geleefd worden. Ze moeten zoveel, verspillen veel tijd aan chaotisch bezig zijn en uiteindelijk voelen zelfs de leuke dingen als een verplichting. Dan ben je de regie over je leven kwijt. Hoe krijg jij de regie weer in handen en wordt het leven weer een beetje leuk?
Stel niets uit
Wanneer je dingen uitstelt moeten ze toch gebeuren en nemen ze ruimte in in je hoofd. Het is beter om maar gelijk aan de slag te gaan. Mail gelijk te beantwoorden, rekeningen gelijk te betalen, telefoontjes gelijk af te handelen en alles wat niet gelijk kan, noteren op een nog te doen lijstje. Zet op je to do lijstje ook uiterste data. Wanneer je jezelf geen tijdslimiet oplegt, blijf je lastige zaken maar voor je uit schuiven en zo blijven ze ruimte innemen in je hoofd.
Organiseer je spullen
Zorg voor een opgeruimde omgeving. Wanneer je omgeving een chaos is, is het in je hoofd ook een chaos, bovendien verspil je veel te veel tijd met zoeken naar benodigdheden. Sorteer je spullen, sla ze op in dozen en label deze. Het is heel verleidelijk om je financiële administratie op een hoop te gooien, maar daar krijg je spijt van. Zorg dat je deze geregeld overzichtelijk opruimt. Bewaar geen oude polissen en verwijder spullen uit je huis, die je toch niet gebruikt. Dit is alleen maar overtollig ballast.
Overzicht is ook belangrijk in je contacten. Schrijf direct namen, adressen en telefoonnummers in je contacten, desnoods met een korte omschrijving. Doe dit ook met de contacten van je kinderen. Dit voorkomt veel gezoek naar telefoonnummers en adressen.
Gebruik hulpmiddelen
Zorg voor één overzichtelijke agenda om je afspraken te rangschikken. Hierin noteer je zowel zakelijke als privé afspraken om overlappingen te voorkomen.
Maak gebruik van apps die je kunnen helpen, zoals:
- een digitale agenda, die je zowel op de computer, als via je mobiele telefoon en via je tablet kan wijzigen en raadplegen.
- een to do's list. Zoek hierop in de app store en je vindt een grote hoeveelheid handige apps voor het bij houden van lijstjes. Niet alleen to do lijstjes, maar ook boodschappenlijstjes of ideeënlijstjes kan je zo bijhouden.
- Raadpleeg je vaak internet om vakantiebestemmingen, recepten en handige weetjes op te zoeken? Zet deze pagina's dan bij elkaar in een app zodat je nooit meer tijd kwijt bent om deze terug te zoeken. Handige apps hiervoor zijn Scrapnote of instapaper.
- Voor de dames die veel last hebben van de maandelijkse kwaal, kan een menstruatie agenda een uitkomst zijn.
- Reis je geregeld met het openbaar vervoer? Vergeet dan vooral niet een openbaar vervoers app op je telefoon te zetten. Zo weet je altijd hoe laat de bus of trein komt en hoe het zit met vertragingen. Een goede app is bijvoorbeeld 9292.
- Maak je vaak afspraken met meerdere mensen? Dan weet je dat het vaak lastig is een datum te kiezen. Tijd besparen kan je met de app datumprikker.
Financiële regie
Zet altijd tien procent van je loon direct op een spaarrekening. Zo heb je ook geregeld geld voor leuke en/of noodzakelijke dingen. Leef dus altijd onder je stand, boven je stand leven, loopt geheid een keer spaak. Zorg dat je je vaste lasten ken en weet wat je per maand overhoudt, nadat de vaste lasten en het spaargeld van je rekening is.
Verdeel het overige geld in een huishoudbudget en in een comfortbudget. Het huishoudbudget moet wel toereikend zijn, maar het is niet erg wanneer je af en toe eens wat moet puzzelen. Maak een weekmenu en doe één keer in de week boodschappen. Dit is overzichtelijk en zo spaar je ook nog eens geld en tijd uit. Het comfortbudget, mag je ook ouderwets zakgeld noemen. Geld waarvan je leuke dingen mag doen en kleding en dergelijke aanschaft.
Volg je gevoel
Is je eerste reactie nee, wanneer iemand jou vraagt iets te doen, doe het dan ook niet. Volg je gevoel en ga geen dingen doen waar je zelf niet achter staat. Dit betekent niet dat je onredelijk bent, maar alleen maar dat je voor jezelf kiest en daar is niets mis mee. Wanneer je hier ernstige problemen mee hebt, kan je eens gaan denken aan een weerbaarheidstraining. Het is heel belangrijk om je eigen grenzen aan te kunnen geven.
Mis jij iets in je leven? Wat is dat dan? Financiële onafhankelijkheid, losbreken uit de sleur, meer tijd voor jezelf? Denk na over waar je wil staan in je leven en hoe je dat wil bereiken. Wanneer jij niet gelukkig bent met je leven, dan moet er iets veranderen en wat dat betreft is er geen compromis mogelijk. Het is jouw leven en je bent het aan jezelf verplicht om hier zoveel mogelijk uit te halen.