Hoe blijf ik de rest van mijn leven makkelijk slank?

Veel mensen hebben al eens een dieet geprobeerd. Ze vallen eerst af, maar vallen daarna weer terug in hun oude patroon. Het zogenaamde jojo-effect. Het is ook niet te verwachten dat een dieet van een paar maanden je hele lichaam blijvend verandert. Hiervoor zijn andere maatregelen nodig. De kunst is om je hele eetpatroon aan te passen op een gezonde manier, een manier die ervoor kan zorgen dat je nog steeds kunt genieten van je eten en tóch slank zult blijven. Hierbij is het ook aan te raden een bepaalde hoeveelheid per week te bewegen. Ongeveer 70% wordt bepaald door voeding, en de andere 30% door bewegen. Hieronder staat beschreven hoe je dit kunt verwezenlijken.

Voeding

Allereerst de voeding. Het is belangrijk te beseffen dat je lichaam wordt gevormd door voeding. Dus je kunt wel dag in en dag naar de sportschool gaan, 200 buikspieroefeningen doen, maar als je ongezond en veel blijft eten komt er toch geen resultaat. De kunst is dus om je voedingspatroon op een manier aan te passen dat je gezond eet, maar toch kunt eten wat je wilt.

Regel 1: Niets is verboden

Je lichaam heeft alles in meer of mindere mate nodig. Natuurlijk is het verstandiger om groente te kiezen boven een bord patat, maar met af en toe patat is niets mis. Je moet jezelf dit genot niet ontnemen.

Regel 2: Eet van alles de helft

Als regel 1 toegepast wordt, is het wel belangrijk om erop te letten hoeveel je eet. Je kunt weliswaar alles blijven eten, maar reduceert dit met ongeveer de helft. Als je normaal dus drie borden patat eet, eet je er nu anderhalf. Hierdoor geniet je toch van je patat en zie je wél resultaat. (Je moet hierin echter niet doordrijven, het is ook niet goed om bijvoorbeeld jezelf uit te hongeren, hierdoor vertraag je juist je metabolisme en zul je aankomen)

Regel 3: Drink water

Vervang je frisdrank, alcohol, vruchtensappen en andere drankjes door water. Water is een natuurlijk product dat in enorme hoeveelheden aanwezig is in het lichaam. Een gemiddeld mens in rust heeft ongeveer twee liter per dag nodig. Water helpt het voedsel sneller te verteren en het bevat bovendien geen calorieën, het zorgt niet voor aanslag op je tanden, aanslag op de hersenen etc. Water heeft dus vele voordelen. Als je een enorme liefhebber bent van dranken kun je ze natuurlijk blijven drinken, maar hou hierbij regel 2 in je achterhoofd.

Regel 4: Ga met een volle maag naar de supermarkt, haal gezonde producten in huis

Hierdoor eet je automatisch gezonder en minder ongezond.

Regel 5: Bij verleiding, denk aan je idealen

Als je dan toch nog in de verleiding komt, beheers je dan. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn enkele manieren die kunnen helpen. Zo kun je bijvoorbeeld op de achtergrond van je mobiele telefoon een foto zetten van een mooi lichaam dat jij zou willen hebben, en elke keer als je weer zin hebt in die reep chocola er even een blik op werpen en je afvragen of je die chocola wel echt wilt. Want waarom nu genieten van één reep chocola, terwijl je een heel leven lang een prachtig lichaam zou kunnen hebben? Neem gewoon een stukje in plaats van de hele reep en je zult enorm trots op jezelf zijn en een gezond en mooi lichaam ontwikkelen. Als er een vreetbui op komst is kun je ook even een glas water drinken en tot jezelf komen, en je zult zien dat je hierna meestal al geen zin meer hebt in die chocola.

Regel 6: Blijf bezig

Je zult merken dat als je bezig blijft met je school, werk, opleiding, hobby's er bijna geen verleiding ontstaat tot het hebben van een vreetbui. Je gaat zo op in wat je doet dat je er totaal geen behoefte meer aan hebt om te gaan snaaien. Zoek eens uit wat écht je passies en dromen zijn en ga die volgen, zodat je doelen hebt waar je naartoe werkt. Hierdoor zul je nog trotser zijn op jezelf en je nieuwe eetpatroon ook eerder volhouden.

Beweging

De andere 30% van je lichaam wordt dus bepaald door beweging. Als je erg zwaar bent en je past de voeding regels toe, zul je nog merken dat je niet snel afvalt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een vertraagde stofwisseling (metabolisme). Om je stofwisseling te versnellen en meer calorieën te verbranden in rust, kun je meer gaan bewegen. Een paar dingen die je hierbij kunnen helpen:

Regel 1: Bewegen hoeft niet per se sport te zijn

Veel mensen denken dat je enkel door veel en intensief te sporten een verschil kunt maken. Natuurlijk helpt dit, maar je kunt ook bewegen op simpele maniertjes als even een wandelingetje maken met je geliefde, stoeien met de kinderen, de hond uitlaten. Hierdoor versnelt je metabolisme terwijl je ook nog eens tijd spendeert met de mensen en/of dingen waarvan je het meest houdt! Je kunt ook de trap nemen in plaats van de roltrap. Kleine dingen zorgen voor grote verschillen.

Regel 2: Tijd moet je maken

Bewegen kost inderdaad veel tijd. Tijd is een excuus dat door velen wordt gebruikt. Zo ook door een huismoeder met vier kinderen een fulltime job die mij raadpleegde. Uiteindelijk is zij in de twintig minuutjes die zij anders gebruikt om voor de tv te hangen en zappen, gaan sporten. Al zijn het maar twintig minuutjes per dag, dit zijn er toch weer 140 per week, grofweg 7300 per jaar.

Regel 3: Meld je aan voor een sport die je leuk vind

Bezoek een open dag van een sportvereniging, sleep een vriend of vriendin mee en meld je aan voor een sport die je wel ziet zitten. Het belangrijkste van bewegen is dat je er plezier in hebt.

Regel 4: Combineer cardio met krachttraining

Vooral voor vrouwen is deze regel belangrijk: combineer in de sportschool cardio met krachttraining. In sportscholen zie je mannen vaak met de gewichten in de hand, terwijl vrouwen zwetend over de loopband draven. Fout. De kunst is om deze twee te combineren, dit levert het snelste resultaat. Cardio (hieronder vallen apparaten als een loopband, crosstrainer) zorgt ervoor dat je een betere conditie krijgt en je hart gezonder wordt, je gaat enorm zweten en hebt écht het gevoel dat je aan je lichaam werkt. Bij krachttraining zet je je vet rechtstreeks om in spieren. Nu zijn vrouwen vaak bang om dan opeens enorm gespierd te worden, maar door een paar keer gewichtheffen word je echt niet opeens een bodybuilder, nee. Wat het wel oplevert is een ontzettend strak en mooi lichaam.

Regel 5: Doe aan high-interval training

Doe aan high-interval training. Bij high-interval training gaat het erom dat je hartslag zo hoog mogelijk wordt gedurende een lange periode, waarin je maximale vetverbranding op gang brengt. Korte rustperiodes worden afgewisseld met lange, intensieve periodes. Een programma dat hier gebruik van maakt is insanity. Dit is een trainingsprogramma ontworpen door fitnessfreak Shaun T, wat online te verkrijgen is. Dit programma duurt zestig dagen, waarin je langzaam maar zeker wordt omgeschoold tot iemand met een strak lichaam. Ook aan te raden voor mensen die niet van fitnessapparaten houden, er komt hier geen enkel apparaat aan te pas!

Indien je enkele van de voedingsregels en bewegingsregels lange tijd toepast, zul je blijvend verschil merken. Je zult steeds gemotiveerder worden terwijl je jezelf ziet afvallen en strakker ziet worden. Hierdoor heb je nog meer zin om door te gaan en je doelen te bereiken.
© 2013 - 2022 Rosan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Insanity: het fitnessprogramma voor een superstrak lichaamInsanity: het fitnessprogramma voor een superstrak lichaamThuis sporten en in 60 dagen een superstrak lichaam? Volg de workouts van Insanity. Met dit slopende fitnessprogramma be…
Snelste manier om een sixpack te ontwikkelenVoor sommige blijft het een droom, op het strand lopen met een sixpack. Iedereen kent het wel. Sommige vinden het mooi,…
Fitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingFitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingAfvallen kan op verschillende manieren. Een heel belangrijk onderdeel is voeding. Naast voeding is sporten een belangrij…
Afvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenAfvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenSteeds meer mensen willen graag wat kilo's kwijtraken. Wil jij ook afvallen? Dan zul je ook echt moeten bewegen. Dit is…

Gezond het nieuwe jaar inGezond het nieuwe jaar inHet klinkt zo eenvoudig, een beetje op je voeding letten en wat extra bewegen na die “grote-eet-dagen” van eind december…
Krijg de regie over je levenKrijg de regie over je levenSoms hebben mensen het idee dat ze geleefd worden. Ze moeten zoveel, verspillen veel tijd aan chaotisch bezig zijn en ui…
Rosan (1 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.