Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in Het klinkt zo eenvoudig, een beetje op je voeding letten en wat extra bewegen na die “grote-eet-dagen” van eind december. Maar in januari zweten we ons weer peentjes en hebben we, ondanks de gezellige dagen, toch een beetje spijt van al die extra kilo’s die we er in korte tijd zomaar bij gekregen hebben. Toch kan het ook anders en dat is niet meer dan wat extra alert zijn tijdens de feestelijke dagen. Dit kan ook zonder dat het “genieten” teniet gedaan wordt.

Eten is een bewust proces

Het staat of valt met het bewustzijn wat je moet betrachten. Niet alleen als het te laat is en je als een bezetene moet gaan bewegen, maar op het moment dat je weet dat je “ruimer” gaat eten. De kerstdagen en oudjaar zijn daar perfecte voorbeelden voor. Degene die bang is dat hij/zij dan continu moet opletten en de lol van het feest verloren dreigt te gaan, is ongetwijfeld tegen een dergelijke denkwijze. Daar staat tegenover dat je niet per definitie lol haalt uit eten maar uit je gezelschap, het gezellige samen zijn, herinneringen ophalen, bijkletsen etc. Tevens geldt dat je best mag eten en ook allerlei lekkere dingen. Je moet jezelf alleen in acht nemen en, zoals gezegd, bewust eten (en niet omdat het je voorgezet wordt).

Hoe neem je jezelf in acht?

Feitelijk begint het met niet meer of minder dan goed naar je lichaam te luisteren. Juist tijdens de feestdagen gaat alles in een rustiger tempo en dat is voor eten alleen maar prima. Immers, je maag geeft zelf een verzadigingsgevoel aan. Dat wil zeggen dat je maag in feite zegt dat je enig moment moet stoppen. Als je je tegoed gedaan hebben aan allerlei lekkernijen, dan moet je even stoppen. Als dan de hoofdmaaltijd nog moet komen, is het zinvol en niet meer dan logisch dat je wel enkele lekkernijen neemt… alleen niet in grote hoeveelheden. Beter nog is het rustig aan doen bij al die hapjes die vaak tussendoor voorbij komen.

Daarmee komen we meteen bij de kern aan en dat is dat je alert moet zijn op je ogen. Je ogen kunnen veel groter zijn dan je maag aan kan. Dat wetende is het niet meer of minder dan dat je dat interne “radertje” even moet raadplegen alvorens je weer iets van de presentatieschaal pakt. Natuurlijk is het niet altijd even gemakkelijk, maar als je op deze manier leert omgaan met eten, wordt het een tweede natuur. Bovendien, die hoofdmaaltijd kan ook heerlijk zijn en wat mis je daar dan van of prop je gewoon door? Het woord “proppen” zegt eigenlijk al genoeg.

"De grootste dwaasheid is het opofferen van uw gezondheid voor welk ander geluk ook." (A. Schopenhauer)

Afwegen

Je hoeft niet met de weegschaal op tafel je maaltijd samen te stellen. Kijk gewoon wat lekker is en neem van alles kleine porties. Zo kan je toch alles pakken, alleen schep je niet je bord tot twee of meer keer vol. Verder is het kijken naar al dat lekkers ook zinvol voor wat betreft sauzen. Niet zelden zijn sauzen de grootste boosdoeners tijdens de maaltijd. Daarmee niet gezegd dat je alles moet laten staan, maar een beetje saus in plaats van een plens maakt dat je vlees, vis of gevogelte zeker zo goed smaakt. Alles met mate, kauw goed en eet vooral rustig. Drink je een wijntje, zet er dan een glas water naast. Behalve dat het vult, laat het de wijn ook niet zo hard aankomen.

Bron: PourquoiPas, PixabayBron: PourquoiPas, Pixabay

Laat je lichaam bewegen

Je hoeft wat meer beweging niet te beperken tot de januarimaand, waarin je je in het zweet werkt om al die kilo’s er weer af te krijgen. Je kunt er ook voor kiezen om doorlopend lekker te blijven bewegen. Tijdens de kerstdagen is een wandeling om de “binnendag” een beetje te breken, ook prettig. Gemakkelijke schoenen aan, met regen de plu mee en met sneeuw een extra dikke jas aan. Het kan zo gemakkelijk zijn. Ook is het in de ochtenduren, voordat het bezoek komt of je op bezoek gaat, goed even je neus buiten de deur te steken. Vaak is zo’n kerstdag hectisch en dan is het lekker ontspannen - geholpen door de buitenlucht, eventueel het bos of de kustlijn - aan zo’n drukke dag te beginnen.

Maar doe ook zoveel als mogelijk lopend of met de fiets. Als je de “grote boodschappen” haalt is lopen of de fiets wellicht lastig, maar we vergeten allemaal wel wat en dat is even er naar toe lopen of fietsen een prima alternatief. Pak ook een keer extra de trap (op het werk of thuis) en loop lekker door. Ben je van het sporten, probeer – met of onder extra vrije dagen – een keer extra te sporten. Een rondje hardlopen of fietsen, een extra baantje zwemmen, een potje extra voetballen, een kilometer meer op de loopband etc. Bovendien werkt het prettige gevoel (endorfine) na het sporten extra lang door en zeker met die hectische dagen, kan je dit wel gebruiken.

Concluderend

In januari extra sporten mag altijd, maar de groep die het “gedwongen” (door zichzelf) doet, is groot. Daar komt ook weer een extra grote groep uit die er ergens het eerste kwartaal van het nieuwe jaar al weer de brui aan geeft en dat is zonde. Behalve dat kilo’s er dan vaak zeker zo hard weer aankomen, haal je de lol uit het sporten. Terwijl sporten zo heerlijk ontspannen en goed voor lichaam en geest kan zijn.

Weet je dat de kans groot is dat je problemen gaat krijgen met het sporten, doe het dan onder begeleiding. Een personal trainer of via een bootcamp wordt er gericht getraind, kan je voorkomen dat het een “last” wordt en doe je de juiste dingen. Bovendien is voor menig man of vrouw een “stok achter de deur” niet verkeerd.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenWerken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenVeel mensen brengen feestdagen het liefst door met hun vrienden en familie. Sommige mensen moeten echter werken tijdens…
Christelijke feestdagen met hun betekenisChristelijke feestdagen met hun betekenisOnze samenleving kent verschillende Christelijk feestdagen waarop wij niet werken. Wanneer vinden deze feestdagen plaats…
Hoe overleef ik de feestdagen?Hoe overleef ik de feestdagen?Met een auto vol tegenzin rijd je naar je schoonouders. De kalkoen staat al te wachten. Super gezellig! Maar voor heel v…
Feestdagen en evenementen in TurkijeTurkije, niet alleen in zomer wordt hier feest gevierd. Er worden het hele jaar door festivals georganiseerd. U leest he…

Schminken: veranderingen in de loop van de tijdSchminken: veranderingen in de loop van de tijdSchminken, ook wel grimeren of maquilleren genoemd, is onmisbaar geworden in onze westerse maatschappij. In een samenlev…
Hoe blijf ik de rest van mijn leven makkelijk slank?Veel mensen hebben al eens een dieet geprobeerd. Ze vallen eerst af, maar vallen daarna weer terug in hun oude patroon.…
Bronnen en referenties
  • Joyce – Tresbeau Health & Beautycare (www.tresbeau-beautycare.nl)
  • Afbeelding bron 1: PourquoiPas, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.