Schminken: veranderingen in de loop van de tijd

Schminken: veranderingen in de loop van de tijd Schminken, ook wel grimeren of maquilleren genoemd, is onmisbaar geworden in onze westerse maatschappij. In een samenleving waar het belangrijk is om goed voor de dag te komen kan een laagje make-up wonderen doen. Vooral bij vrouwen is het zeer veel gebruikt . Schminken werd eerst gebruikt als ritueel- en afschrikmiddel, dit ten tijde van de Aboriginals. Vanaf de Egyptische oudheid werd het meer een vrouwelijke aangelegenheid, maar enkel de rijkere klasse kon beroep doen op kwaliteitsmake-up. Zeer populair in die tijd bij de Egyptenaren was het gebruik van 'kaljal' om de ogen op te maken. In de middeleeuwen werd er door de opkomst van de alchemie ook geëxperimenteerd op het vlak van make-up. Zo ontstond er gezichtscrème. Deze werd gemaakt van de plant melisse. In de 18e en 19e eeuw was er de opkomst van rouge en wit poeder. Deze make-up werd gedragen door de adel.

Schminken: er anders uitzien

Schminken gebruikt men om zichzelf er anders te doen laten uitzien. Hoe dit 'anders' ingevuld moet worden wordt duidelijk als we naar de ontwikkeling en de evolutie van het schminken kijken.

Ten tijde van de aboriginals: grimeren als ritueel en afschrikmiddel

Grimeren werd vroeger vooral als ritueel gebruikt. Indianen en andere volken (zoals bv. Aboriginals) 'versierden' zichzelf met als doel andere bevolkingsgroepen te intimideren. Ze waren er ook van overtuigd dat ze door zichzelf te schminken beschermd waren tegen demonen en bepaalde ziektes. Deze bevolkingsgroepen bedekten soms hun hele lichaam. Make-up was in die tijd dus vooral een afschrikmiddel. Schmink werd toen gemaakt uit grondstoffen van de aarde in combinatie met water.

Egyptische oudheid: maquilleren als vrouwelijke aangelegenheid en make-up

Wanneer we kijken naar de Egyptische oudheid werd schminken al meer als een manier van 'make-up' gebruikt. Maquilleren diende om zichzelf mooi te maken en werd vanaf dan meer een vrouwelijke aangelegenheid.

Kwaliteitsmake-up

Wel belangrijk om te vermelden is dat enkel de rijkere klasse beroep kon doen op 'kwaliteitsmake-up'.

Kaljal

Zeer populair in die tijd bij de Egyptenaren was het gebruik van 'kaljal' om de ogen op te maken. Ook was het gebruikelijk dat nog steeds het hele lichaam werd gemaquilleerd en dus niet enkel het gezicht. Het lichaam werd 'ingekleurd' met een witte vloeistof en het was ook de gewoonte dat de aderen met zwart werden aangeduid. Cleopatra verliet dan ook nooit het huis zonder dat ze volledig was opgemaakt.

Schminken in de middeleeuwen: opkomst van de gezichtscrème

Alchemie

In de middeleeuwen werd er door het ontstaan van de alchemie ook geëxperimenteerd op het vlak van make-up. Zo ontstonden er oliën die als gezichtscrème dienden. Er was nog steeds veel bijgeloof en ook aan het gebruik van make-up hechtte men een beschermende kracht.

Gezichtscreme van de plant melisse

Zo werd er in die tijd al een gezichtscrème gemaakt van de plant melisse (die geneeskrachtige sappen bevatte). De gemoderniseerde vorm van deze gezichtscrème is hedendaags nog steeds op de markt.

Bron: George Gower, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: George Gower, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Schminken in de 18e en 19e eeuw: opkomst rouge en wit poeder

Later in de 18e en 19e eeuw viel het gebruik van een speciaal soort make-up op bij de adel, doordat zij een soort van wit poeder en rouge aandeden. In die periode werd gewone make-up door velen ook als vulgair beschouwd. Make-up was iets dat enkel zou gedragen worden door 'meisjes van plezier' en mensen die toneel speelden.

Schminken hedendaags (21e eeuw)

Bescheiden laagje make-up

De evolutie van het schminken heeft op alle vlakken in onze hedendaagse maatschappij sporen na gelaten, al is 'het bescheiden laagje make-up opdoen' bij vrouwen toch het sterkst verankerd.

Grimeren in een moderne vorm

Maar laten we niet vergeten dat op we bepaalde momenten toch nog even terugkeren naar de vroegste vorm van het grimeren. Soms wanen we ons even terug in het tijdperk van de Aboriginals, al is het dan wel in een iets andere en modernere vorm ...
© 2013 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende types make-up poedersVerschillende types make-up poedersMet de juiste poeder heb je geen bleek gezicht, maar zie je er stralend uit. Poeder kan worden gebruikt in combinatie me…
Met deze make-up sta ook jij perfect op foto'sMet deze make-up sta ook jij perfect op foto'sHoe is het nu toch mogelijk dat je er redelijk goed tot goed uitziet, en desondanks geregeld onflatteus op foto’s staat?…
Beauty: Regenboog make-upBeauty: Regenboog make-upTja, alles je alle trends denkt gehad te hebben, komt er weer iets nieuws, de regenboog make-up. Make-up die herkenbaar…
Dagelijkse make-up: handige tipsDagelijkse make-up: handige tipsHoe je jezelf moet opmaken zijn geen regels voor. De een vindt het prettig om veel make-up te gebruiken, terwijl de ande…

Betrouwbare medische informatie op internetBetrouwbare medische informatie op internetHet internet heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een onuitputtelijke bron voor geïnteresseerde patiënten en burge…
Gezond het nieuwe jaar inGezond het nieuwe jaar inHet klinkt zo eenvoudig, een beetje op je voeding letten en wat extra bewegen na die “grote-eet-dagen” van eind december…
Bronnen en referenties
  • http://laurenleighblog.files.wordpress.com/2010/06/taylorpn_jpg_275.jpg?w=220&h=302
  • http://www.grimeur.com/geschiedenis/
  • http://timerime.com/es/evento/530052/Vrouwen+en+mannen+van+adel+gebruikte+make-up/
  • http://www.nfprechtenvrij.nl/bildinfoneu2.php?bild=0012
  • Afbeelding bron 1: George Gower, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 12-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.