Schminken: veranderingen in de loop van de tijd
Schminken, ook wel grimeren of maquilleren genoemd, is onmisbaar geworden in onze westerse maatschappij. In een samenleving waar het belangrijk is om goed voor de dag te komen kan een laagje make-up wonderen doen. Vooral bij vrouwen is het zeer veel gebruikt . Schminken werd eerst gebruikt als ritueel- en afschrikmiddel, dit ten tijde van de Aboriginals. Vanaf de Egyptische oudheid werd het meer een vrouwelijke aangelegenheid, maar enkel de rijkere klasse kon beroep doen op kwaliteitsmake-up. Zeer populair in die tijd bij de Egyptenaren was het gebruik van 'kaljal' om de ogen op te maken. In de middeleeuwen werd er door de opkomst van de alchemie ook geëxperimenteerd op het vlak van make-up. Zo ontstond er gezichtscrème. Deze werd gemaakt van de plant melisse. In de 18e en 19e eeuw was er de opkomst van rouge en wit poeder. Deze make-up werd gedragen door de adel.
Schminken: er anders uitzien
Schminken gebruikt men om zichzelf er anders te doen laten uitzien. Hoe dit 'anders' ingevuld moet worden wordt duidelijk als we naar de ontwikkeling en de evolutie van het schminken kijken.
Ten tijde van de aboriginals: grimeren als ritueel en afschrikmiddel
Grimeren werd vroeger vooral als ritueel gebruikt. Indianen en andere volken (zoals bv. Aboriginals) 'versierden' zichzelf met als doel andere bevolkingsgroepen te intimideren. Ze waren er ook van overtuigd dat ze door zichzelf te schminken beschermd waren tegen demonen en bepaalde ziektes. Deze bevolkingsgroepen bedekten soms hun hele lichaam. Make-up was in die tijd dus vooral een afschrikmiddel. Schmink werd toen gemaakt uit grondstoffen van de aarde in combinatie met water.
Egyptische oudheid: maquilleren als vrouwelijke aangelegenheid en make-up
Wanneer we kijken naar de Egyptische oudheid werd schminken al meer als een manier van 'make-up' gebruikt. Maquilleren diende om zichzelf mooi te maken en werd vanaf dan meer een vrouwelijke aangelegenheid.
Kwaliteitsmake-up
Wel belangrijk om te vermelden is dat enkel de rijkere klasse beroep kon doen op 'kwaliteitsmake-up'.
Kaljal
Zeer populair in die tijd bij de Egyptenaren was het gebruik van 'kaljal' om de ogen op te maken. Ook was het gebruikelijk dat nog steeds het hele lichaam werd gemaquilleerd en dus niet enkel het gezicht. Het lichaam werd 'ingekleurd' met een witte vloeistof en het was ook de gewoonte dat de aderen met zwart werden aangeduid. Cleopatra verliet dan ook nooit het huis zonder dat ze volledig was opgemaakt.
Schminken in de middeleeuwen: opkomst van de gezichtscrème
Alchemie
In de middeleeuwen werd er door het ontstaan van de alchemie ook geëxperimenteerd op het vlak van make-up. Zo ontstonden er oliën die als gezichtscrème dienden. Er was nog steeds veel bijgeloof en ook aan het gebruik van make-up hechtte men een beschermende kracht.
Gezichtscreme van de plant melisse
Zo werd er in die tijd al een gezichtscrème gemaakt van de plant melisse (die geneeskrachtige sappen bevatte). De gemoderniseerde vorm van deze gezichtscrème is hedendaags nog steeds op de markt.
Schminken in de 18e en 19e eeuw: opkomst rouge en wit poeder
Later in de 18e en 19e eeuw viel het gebruik van een speciaal soort make-up op bij de adel, doordat zij een soort van wit poeder en rouge aandeden. In die periode werd gewone make-up door velen ook als vulgair beschouwd. Make-up was iets dat enkel zou gedragen worden door 'meisjes van plezier' en mensen die toneel speelden.
Schminken hedendaags (21e eeuw)
Bescheiden laagje make-up
De evolutie van het schminken heeft op alle vlakken in onze hedendaagse maatschappij sporen na gelaten, al is 'het bescheiden laagje make-up opdoen' bij vrouwen toch het sterkst verankerd.
Grimeren in een moderne vorm
Maar laten we niet vergeten dat op we bepaalde momenten toch nog even terugkeren naar de vroegste vorm van het grimeren. Soms wanen we ons even terug in het tijdperk van de Aboriginals, al is het dan wel in een iets andere en modernere vorm ...