Trainen met je eigen lichaamsgewicht; Push-up

De push-up is een oefening waarbij vooral de borst en de triceps wordt getraind. Het is een oefening waarbij het eigen lichaamsgewicht wordt gebruikt.

De push-up

De push-up is een oefening waarbij vooral de borst en de triceps wordt getraind. Het is een oefening waarbij het eigen lichaamsgewicht wordt gebruikt. De push-up kan overal worden uitgevoerd. De push-up weerspiegelt de algehele kracht van het bovenlichaam van een persoon. Onder andere daarom wordt de push-up vaak gebruikt bij fysieke testen van militaire eenheden.

Spieren die worden getraind bij de push-up

Deze spieren worden vooral getraind bij de push-up:
 • Borst
 • Triceps

En in mindere mate:
 • Buik
 • (Onder)rug
 • Biceps

De uitvoering

Om de push-up correct uit te voeren moet je met je handen op schouderbreedte, en voeten bij elkaar, in opgerichte positie op de grond blijven. Zorg ervoor dat je rug niet bol of hol komt te staan, maar dat je lichaam net een plank is. Hiervoor moet je dus je buikspieren aangespannen blijven houden.
Bron: Pearson Scott Foresman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Pearson Scott Foresman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Eenmaal in deze positie, laat je je naar beneden zakken tot je ellebogen een hoek van 90 graden maken. Dan druk je jezelf weer uit in de uitgangspositie.

Variaties op de normale push-up

Er zijn een aantal variaties op de normale push-up die in dit artikel is beschreven:
 • Brede push-up. Hierbij zet je je handen verder uit elkaar dan schouderbreedte.
 • Smalle push-up. Hierbij zet je je handen dichter bij elkaar dan schouderbreedte.
 • Knokkel push-up. Hierbij doe je de push-up, alleen in plaats van je handen plat op de grond zet je je vuisten op de grond.
 • Guillotine push-up. Hierbij doe je de push-up terwijl je benen hoger staan dan je armen. Je kan bijvoorbeeld tegen de muur aan gaan staan of je voeten op een bank zetten.
 • Één arm push-ups. Hierbij voer je de push-up uit met één arm. Hier moet je niet alleen sterk voor zijn, maar ook een goede evenwicht hebben.

Ik kan geen push-up doen

Als je geen push-up kan doen, kan je het volgende doen. Ga op je knieën zitten, handen voor je uit op de grond en vanuit die positie opdrukken. Dit is een stuk lichter dan de normale push-up.

Leuke weetjes

 • Het eerste push-up record was 6006 push-ups achter elkaar. Dit werd gedaan door Charles Linster op 5 oktober 1965.
 • Het record voor meeste push-ups achter elkaar staat vanaf 1980 op de naam van Minoru Yoshida. Hij deed 10.507 push-ups.
 • Op 24 april 1993 deed Charles Servizio 46.001 push-ups in 21 uur en 6 minuten.
 • Doug Pruden deed 1025 1-arm push-ups op 8 november 2008.
© 2014 - 2024 Spounty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Push-ups voor mensen die geen push-up kunnenPush-ups voor mensen die geen push-up kunnenDe push-up kan best een lastige oefening zijn wanneer je niet goed getraind bent. Veel mensen besluiten daarom de push-u…
Basisoefeningen, de Push-UpDe push up is een van de bekendste oefeningen voor een gespierd bovenlichaam. In dit artikel over deze" gouwe ouwe" legg…
Borst- en triceps training zonder gewichtenBorst- en triceps training zonder gewichtenIn het leven heeft men tegenwoordig steeds minder tijd over op een dag. Thuis trainen lijkt dan een betere en snellere o…
Elke dag opdrukken voor spieropbouw: heeft dat zin?Elke dag opdrukken voor spieropbouw: heeft dat zin?Opdrukken, ook bekend als push ups, is één van de beste oefeningen voor spieropbouw. Het is een oefening waarbij je veel…

Trainen met je eigen lichaamsgewicht; Pull-upDe pull-up is een oefening waarbij men het eigen lichaam gebruikt als weerstand. Vooral de rug en de armen worden bij de…
Hoe maak je je goede voornemens waar met visualisatie?Elk jaar op 1 januari begint iedereen vol goede moed te werken aan zijn of haar nieuwe voornemens. Gebruikelijke goede v…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia.org
 • http://ingjusmin.wordpress.com/
 • Afbeelding bron 1: Pearson Scott Foresman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Spounty (6 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.