Beginnen met sporten? Motivatietips!

Beginnen met sporten (fitness, hardlopen etc.) is nooit moeilijk. Maar na een paar weken is de motivatie al snel ver te zoeken en zit je 's avonds toch weer op de bank, in plaats van in de sportschool. Hoe kan je die motivatie vasthouden en blijven sporten?

Train niet 's avonds laat

Tijdens het sporten komen er verschillende stofjes vrij in je lichaam, zoals adrenaline en endorfine. Daar krijg je juist energie door en hierdoor is het moeilijker om in slaap te vallen, terwijl je de volgende dag gewoon weer moet werken. Minder slapen is juist slecht voor je lichaam, dus dat moet je voorkomen. Je kunt het beste in de ochtend sporten, zodat je er de hele dag tegenaan kunt, of aan het begin van de avond. Dan heb je nog genoeg tijd om tot rust te komen, voordat je naar bed gaat. Mocht je in een groep sporten, dan kan je voorstellen om vroeg in de avond te gaan sporten en daarna nog wat (gezonds) te gaan drinken met z'n allen. Waarom zou je niet van de nood een deugd maken?

Volhouden

Als je al een tijd niets aan sport doet, is je lichaam natuurlijk niets gewend. Begin je dan met sporten, dan houdt je lichaam het niet lang vol en heeft het lang de tijd nodig om te herstellen. Laat je lichaam herstellen, maar niet te lang. Je hebt echt geen week nodig om bij te komen van die eerste keer in de sportschool! Na twee dagen kan je prima weer gaan sporten. En onthoud: Hoe vaker je sport, hoe sneller je lichaam leert herstellen en hoe makkelijker het wordt voor jou. Houd dus vol en haak niet af!

Verdeel je tijd

Op zaterdag heb je vaak alle tijd van de wereld en het is makkelijk om alle sporttijd daarin te plannen. Dat is echter voor je lichaam niet fijn, dat raakt dan niet gewend aan de nieuwe vorm van bewegen. Probeer iedere dag op zijn minst een beetje te bewegen (30 minuten bewegen wordt aangeraden) en drie tot vier keer per week echt te sporten. Dat hoeft niet lang en intensief te zijn, maar even in de huiskamer, terwijl je tv kijkt, kan natuurlijk ook. In de huiskamer kan je ook opdrukken en planken.

Een leuke sport

Zoek een sport die bij je past. Houd je van een teamsport, dan is het goed mogelijk dat je fitness niet leuk vindt, want dat doe je alleen. Houd je juist van hardlopen, dan is het niet verstandig om bijvoorbeeld te gaan volleyballen, want dat is meer een stilstaande sport. Het is altijd een beetje aftasten in het begin. Probeer ook iemand te zoeken die met jou wil gaan sporten, als je daar behoefte aan hebt. Het is sowieso gezelliger, maar je kunt elkaar ook een beetje opjutten en motiveren.

Zorg voor een beloning

En dan natuurlijk niet in de vorm van chocolade of een avondje heel veel friet eten. Kijk in de spiegel en geef jezelf een oprecht compliment. Wees trots op jezelf en respecteer je lichaam door te blijven bewegen. Zodra je wat bent afgevallen, is het natuurlijk altijd leuk om te gaan winkelen voor nieuwe kleding die een maatje kleiner is dan wat je eerst droeg! Doe dat niet te snel na het beginnen met sporten, want dan kan het wel eens tegenvallen.

Voortgang meten

Je resultaten zijn het makkelijkst te zien op een weegschaal, maar er zijn meer manieren om te zien of je lichaam reageert op het sporten. Zo kan je een meetlint gebruiken om je borst-, bil- en buikomvang te meten. Als je wilt, kan je ook je bovenarmen en bovenbenen meten. Wanneer je calorieën verbrandt tijdens het sporten, verlies je vet, maar maak je meer spiermassa aan. Daardoor kan het lijken of je niet afvalt, wanneer je op de weegschaal staat. Spieren zijn namelijk zwaarder dan vet. Door met een meetlint te meten, zal je zien dat je in omvang wel verandert. Je wordt strakker en slanker en je zit beter in je vel.
Gemiddeld duurt het acht weken voordat je resultaat ziet. Ga dus niet in de eerste drie weken iedere dag op de weegschaal staan, maar wacht daar een paar weken mee.

Water water water

Het klinkt afgezaagd, maar het is altijd het beste om water te drinken. Tijdens het sporten stroomt je bloed sneller door je lichaam en werken je nieren harder. Als je dan zorgt dat je genoeg water drinkt, blijven je nieren ook goed werken. Drink minimaal 1,5 liter water, naast je gewone drinken. Neem ook een flesje water mee als je gaat trainen en zorg dat je dit op tijd bijvult. Zorg er wel voor dat je geen koud water drinkt, maar drink water op kamertemperatuur. Anders is het zo'n schok voor je lichaam wanneer je koud water naar binnen giet.

Geniet van het resultaat

Al is er maar 0,5 cm van je buikomvang af of ben je maar 400 gram afgevallen, het is meer dan wanneer je niets had gedaan! En dat is iets om trots op te zijn! Schrijf het op en kijk er een uur later nog eens trots op terug! Afvallen gaan niet snel, dat is namelijk niet goed voor je lichaam. Alle kleine stapjes mogen gevierd worden.
© 2014 - 2023 Bucket, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe verhoog ik mijn motivatie om te sporten?Hoe verhoog ik mijn motivatie om te sporten?Beginnen met sporten is voor veel mensen het probleem niet, maar het sporten blijven volhouden kan vanwege allerlei rede…
Afvallen in de zomerAfvallen in de zomerWist je dat de zomer de perfecte periode is om af te vallen? Afvallen in de zomer gaat bij veel mensen een stuk makkelij…
Bootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: steeds vaker hoor je ervan of lees je erover. Het is een sportmethodiek die in de Verenigde Staten is ontstaan…
Motivatie om door te gaan met sportenIn het begin heb je veel motivatie en vind je het trainen zelfs fijn. Desalniettemin hoe meer je het doet, hoe saaier he…

De Buy Nothing New-maandDe Buy Nothing New-maandConsuminderen is populair: steeds meer mensen verwerpen hun materialistische leefwijze en schakelen om naar een meer duu…
Waarom is niet elk persoon 's ochtends even fit?Waarom is niet elk persoon 's ochtends even fit?Niet elk persoon is 's ochtends even fit. Je kunt 's avonds tien wekkers zetten. Maar dat betekent nog niet dat je écht…
Bronnen en referenties
  • http://www.sportpartout.nl/kan-bewegen-gewoonte-maken/
  • http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond/article20808669.ece
  • http://www.telegraaf.nl/vrouw/inbeweging/22933341/__Meer_bewegen__Zo_wordt_het_echt_jouw_nieuwe_levensstijl__.html
Bucket (12 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.