Afvallen met wandelen - effectief of niet?

Er zijn steeds meer mensen die willen afvallen en dat is logisch als er gekeken wordt naar wat er allemaal te vinden is in de supermarkt. Je ziet er nog maar weinig gezonde dingen terug, waardoor mensen steeds vaker ongezonde dingen kopen en daarvan dus aankomen. Dit gebeurt niet alleen bij volwassenen, maar ook steeds vaker bij kinderen. Ongeveer de helft van de Nederlandse kinderen heeft overgewicht, en dat is behoorlijk zorgwekkend. Daarbij komt dat veel mensen wel willen afvallen, maar het ontbreekt aan discipline om dit ook echt te doen, waardoor er geen resultaten behaald worden. Gelukkig kun je ook op een leuke manier afvallen.

Afvallen met wandelen

Wat al een verkeerde gedachte is, is dat je super intensief moet sporten als je wilt afvallen. Het klopt dat je korter hoeft te sporten als je het erg intensief doet, maar als je een bepaalde sport leuk vindt, is het geen probleem om het wat langer en langzamer te doen. Je verbruikt net zoveel calorieën maar bent alleen wat meer tijd kwijt. Bovendien heb je bij intensief sporten een grotere kans op blessures omdat je meer van je lichaam vraagt. Er wordt meer van de spieren gevraagd die bijvoorbeeld overbelast kunnen raken.

Wandelen is een perfecte manier om gewicht te verliezen en er zitten ontzettend veel voordelen aan. Ten eerste is wandelen mogelijk voor een grote doelgroep. Je hoeft namelijk geen dure kleding of andere dingen aan te schaffen als je besluit dat je gaat wandelen. Ook dure wandelschoenen zijn niet perse nodig. Zolang je kiest voor comfortabele schoenen die je genoeg steun geven, is dat prima. Het is dus geen excuus om niet te gaan wandelen als je kijkt naar wat je ervoor nodig hebt, want er is niets nodig.

Ten tweede is wandelen net zo gezond als hardlopen en val je er ook net zoveel van af. Veel mensen zien hardlopen als iets vervelends en kiezen dan toch liever voor wandelen, en het is dus goed nieuws dat het even goed is! Het enige verschil is dat je bij hardlopen sneller klaar bent omdat je de afstand sneller hebt afgelegd. Met wandelen doe je er langer over, maar verbrand je net zoveel calorieën als de hardloper. Je kunt er ook voor kiezen om het af te wisselen als je dit liever wilt, maar qua calorieverbruik maakt dit dus eigenlijk niets uit.

Een goede tip is om het wandelen voor jezelf zo leuk mogelijk te maken. Dit doe je bijvoorbeeld door vaak te veranderen van route zodat het niet saai wordt. Daarbij moet je natuurlijk wel kiezen voor routes die jij leuk vindt. Denk aan een wandelpad door het bos of ergens anders in de natuur. Op deze manier zul je het wandelen niet zien als afvallen, maar ga je het zien als iets leuks dat mogelijk zelfs een hobby zou kunnen worden. Luister naar de fluitende vogels, kijk naar de bomen en geniet van de frisse lucht. Wandelen is echt zo gek nog niet!

Wandelen werkt bovendien ontzettend goed bij mensen met psychische problemen. Het zal zorgen voor een stof in de hersenen die ons gelukkig kan laten voelen. Na de wandeling zul je je dus al veel beter voelen dan ervoor, en dan niet alleen op het gebied van jouw lichaam, maar ook qua geest.

Regelmaat

Zoals je waarschijnlijk al wist, is regelmaat bij het afvallen ontzettend belangrijk. Als je eens één keer in de week gaat wandelen en het vervolgens een week niet doet, zal er helemaal niets veranderen. Breng dus routine aan in wat je doet. Om echt af te vallen, is het nodig om minimaal drie keer in de week een wandeling te maken. Kijk in je agenda wanneer je hier tijd voor hebt. Heb je een keer geen tijd? Dan kun je het op een andere manier aanpakken. Ga bijvoorbeeld lopend naar de supermarkt. Zo kun jij zelf waarschijnlijk nog wel meer dingen bedenken. Je zult hierdoor toch wandelen maar het kost je niet perse extra tijd omdat je het toch al moest doen. Als je nog wel tijd hebt, maar wel een stuk minder, kun je ook gaan hardlopen, maar hiervoor heb je wel een aantal goede spullen nodig.

Uitdaging

Misschien ken je het wel: het begint saai te worden. In dat geval kun je ervoor kiezen om doelen te stellen en om jezelf steeds opnieuw uit te dagen. Afvallen met lopen kan ook zeker uitdagend zijn. Houd eerst eens bij hoe veel je hebt gelopen en in welke tijd je dat hebt gedaan zonder dat je je hierbij hebt gehaast. Op een gegeven moment moet je bijvoorbeeld meer wandelen in een bepaalde tijd om het leuk te houden voor jezelf, maar ook om meer af te vallen.

Je kunt ook doelen stellen door bijvoorbeeld op te schrijven dat je aan het einde van de maand een aantal kilometer gewandeld moet hebben binnen een bepaalde tijd. Om het nog leuker te maken, kun je een beloning voor jezelf gebruiken. Misschien is er iets dat je al een tijdje wilde hebben zoals een mooie nieuwe tas of een nieuw paar schoenen. Zodra jouw doel behaald is, mag je van jezelf dit item kopen. Zo doe je het niet alleen om het gewicht te verliezen, maar doe je het ook voor dat ene leuke cadeautje voor jezelf. Zo zul je gemakkelijker gemotiveerd blijven en gaat het afvallen goed.
© 2014 - 2022 Nvaonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met wandelenAfvallen met wandelenKun je afvallen met wandelen? Heel veel mensen vinden het heerlijk om te gaan lopen. Ze willen liever niet rennen en hop…
Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door hardlopen of wandelen: beide helpen om calorieën te verbranden, maar is het allebei even goed? Afvallen me…
Afvallen door wandelenAfvallen door wandelenAfvallen door wandelen is eigenlijk heel eenvoudig, maar ook zeer effectief. Je hoeft dus helemaal niet hard te lopen of…
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…

Welk chronotype ben ik?Chronotype is een term die gebruikt wordt om aan te geven wat je natuurlijke slaap patroon is. Iedereen heeft een chrono…
Nvaonline (19 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.