Tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf “Tijd voor jezelf” kan als modeterm gezien worden, immers in het verleden hadden we het ook niet en zijn we toch groot geworden. Inderdaad, maar dat zegt nog niet dat het altijd het beste is. De mens wordt steeds wijzer en het besef wat goed is voor lichaam en geest krijgt gelukkig steeds meer ruimte. Dit ook nog eens in samenhang met de drukke maatschappij, die alsmaar meer van ons vraagt. “Tijd voor jezelf” is inmiddels dus geen luxe meer, maar hoe krijg je dat georganiseerd als je een druk mens bent?

Anders denken

Ben je een perfectionist of een pleaser, wil je om andere redenen zelf druk zijn of gaat het vanzelf? De reden is eigenlijk niet belangrijk, althans voor dit onderwerp, want het gaat om anders denken om tijd te maken. Je hoeft niet per se in te leveren qua tijd en toch ook tijd voor jezelf maken, je moet er alleen anders mee om gaan. Een soort mindset dus. Het gaat om een aantal aspecten van hoe je bepaalde zaken doet, die je je moet realiseren om niet met jezelf in de knoei te komen. Zaken zoals:

Hoe pak je het aan

Geen afleiding

Voor veel mensen is de bottleneck dat men afleiding niet kan weerstaan of te weinig focus heeft. Dit slokt enorm veel tijd op en gaat ongemerkt, want hetgeen je van plan was te doen is uiteindelijk toch gerealiseerd. We staan vervolgens niet meer stil bij de tijd die je je had kunnen besparen als je met een juiste focus je opdracht had ingevuld.

Geen grote schoonmaak

Vele pakken de schoonmaakklussen allemaal bij elkaar aan, maar het kost je per saldo minder tijd als je bijvoorbeeld iedere week iets aanpakt wat je normaal gecombineerd eens per maand of per twee maanden aanpakt. Wat wel van belang is dat je probeert je taken op vaste momenten te doen. Dan blijft het ook helder in je hoofd, hoef je er niet over na te denken en komen er geen ongewenste afspraken in je agenda op een moment dat het niet uitkomt.

Gebruik hulpmiddelen waar deze voor handen zijn

Sommige mensen zijn trots dat ze hun agenda uit het hoofd kennen of lijstjes zo op kunnen dreunen. Als je niet hoeft te trainen in verband met Alzheimer, voegt het weinig toe en is eigenlijk alleen maar ballast in je hoofd (er vanuit gaande dat je wel actief met je hersenen omgaat). De geest moet het oproepen en dat kost tijd en energie. In plaats daarvan hebben we de papieren of elektronische agenda die dit allemaal voor ons kan onthouden. Telefoonnummers zitten in onze telefoon en de calculator rekent voor ons uit. Je wint er tijd mee als deze zaken niet paraat in je hoofd houdt, maar je hersenen gebruik voor wat echt belangrijk is

Wat je nog moet doen allemaal opschrijven, helpt ook om al die zaken uit je hoofd te halen die tijd kosten. Je vinkt het lijstje fysiek af, wat ook een goed gevoel geeft. Twee vliegen in één klap dus.

Tijd is relatief ... het gaat dan ook niet om de tijd, maar om het moment.

Sneller eten

Natuurlijk is letterlijk sneller eten niet goed, maar je kunt wel eten voor meerdere dagen gereed maken en dat geeft je op de andere dagen dus nogal wat tijdwinst. Je kunt op één dag verschillende gerechten klaar maken en deze invriezen voor de komende dagen. Eet je nog steeds vers, afwisselend en naar je smaak, maar het kost alleen minder tijd op de andere dagen.

Snelsporten

Sporten is gezond en is zeker een afleiding, waarmee het ook een soort “tijd voor jezelf” is. Maar als je sporten als noodzakelijk kwaad ziet, wetende hoe gezond het voor je is, dan kan je er ook een “snelle workout” van maken. In een klein kwartier kan je met de juiste oefeningen meer verbruiken dan met anderhalf uur lekker wandelen of een uur hardlopen.

Concluderend

Als je druk bent en niets wilt schrappen, waarbij je na zou kunnen denken waarom je niets wilt schrappen, dan zijn er nog wat zaken die je kunt doen om toch ook tot “tijd voor jezelf” te komen. Meer efficiency dus eigenlijk en als je dat effectiever maakt, wat de bedoeling is, heb je dus tijd over.

Alleen is het goed om soms ook niets te doen … misschien afkicken, maar het levert je zeker ook veel op. Dan wordt het dus een kwestie van tijdwinst boeken of de boel de boel laten. De tijd zal leren waar je uiteindelijk voor kiest.
© 2015 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Total quality management (TQM) en de zeven basisconceptenTotal quality management (TQM) en de zeven basisconceptenTotal quality management is vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw populair geworden en deze populariteit neemt sindsdien…
Verwendag voor jezelf met thuis-spa, lekker en ontspannendVerwendag voor jezelf met thuis-spa, lekker en ontspannendEen dagje vrij? Hou dan eens een lekkere beautydag voor jezelf. Heerlijk ontspannend en gezond! Je kunt dit gewoon thuis…
Gemba Kaizen, basistermen van deze Japanse bedrijfsfilosofieGemba en Kaizen zijn twee Japanse termen die te maken hebben met een Japanse bedrijfsfilosofie. De Japanse bedrijfsfilos…
De termen 'quality assurance' vs 'software testen' uitgelegdDe termen 'quality assurance' vs 'software testen' uitgelegdDe termen 'quality assurance' en software testen worden vaak te pas en te onpas gebruikt. Heel veel recruiters in Nederl…

Gezond het leven doorGezond het leven doorWe willen allemaal wel gezond het leven door, maar niet iedereen krijgt dit voor elkaar. Toch, als je geen fysieke of me…
Wat doen onregelmatige diensten met het lichaamWat doen onregelmatige diensten met het lichaamStrikt genomen is de mens niet gemaakt om “wisseldiensten”, “nachtdiensten” of “onregelmatige diensten” te draaien. We h…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.