Gezond het leven door

Gezond het leven door We willen allemaal wel gezond het leven door, maar niet iedereen krijgt dit voor elkaar. Toch, als je geen fysieke of mentale beperkingen hebt, kan je best veel doen om zo gezond mogelijk het leven door te komen. De verleidingen weerstaan of toch zo nu en dan “genieten” zoals men het noemt? Het gaat om de grote lijnen in balans te krijgen en houden en daar zijn wat stelregels voor.

Gebruik je verstand, maar geef ook ruimte aan je hart

We worden doodgegooid met E-nummers en producten met veel verzadigde vetten of bergen koolhydraten (snelle suikers). We worden ook genoeg geïnformeerd, dat dit niet goed is voor het lichaam … net als te veel alcohol en roken. Maar ja, het zijn allemaal verleidende producten en doen ons denken aan de verboden appel bij het verhaal rond Adam en Eva.

Nu is het niet zo zwart wit als daar gesteld wordt, maar als je een basis legt met voldoende beweging, want dat heeft je lichaam nodig, dan zet je al een eerste belangrijke stap. Je hoeft jezelf dan ook niet alles te onthouden, maar als je je verstand gebruikt, realiseer je je vanzelf dat een keer een vette hap niet slecht is, maar wel als je dit regelmatig doet. Een glaasje wijn is niet erg, maar iedere dag een fles nuttigen gaat over heel andere dingen. Je verstand gebruiken dus en als je verslavingsgevoelig bent, wees extra alert…

Waar moet je op letten?

Het begint met bewegen en dat is van alles, variërend van zoveel mogelijk lopend of fietsend ondernemen (werk, school, boodschappen etc.) tot dagelijks wandelen of fietsen met de hond, een rondje hardlopen met een bekende, thuis en op het werk regelmatig de trap nemen en het huishouden doen of in de tuin werken.

Sporten

Naast de dagelijkse beweging kan je ook gericht sporten en behalve allerlei teamsporten, heb je ook individuele sporten. Je kunt het binnen een vereniging doen of zelfstandig. Bekende sporten die op beide manieren te doen zijn, zijn hardlopen/joggen, wielrennen/fietsen en zwemmen en golf. Het is goed bij jezelf te bedenken of je die stok van de vereniging achter de deur moet hebben of dat je een goede zelfstarter bent. Daarnaast kan het sociale aspect ook een rol spelen of wil je dat juist niet. Een heel individuele beslissing dus.

Doe je het zelf, kijk dan wat voor apps er allemaal zijn die je kunnen ondersteunen met schema’s en zaken die je bij kunt houden om de voortgang te bewaken.

Yoga

Het is voor velen niet vanzelfsprekend, maar als je actief bent en flink beweegt is soms yoga als rustige tegenhanger een prima optie. Maar ook andersom, want als je matig beweegt, kan je een actieve vorm van yoga oppakken. Het zorgt op een verantwoorde manier voor balans, bovendien kan yoga je helpen om met de oefeningen – die je dus regelmatig moet doen – je fysieke grenzen te verleggen door ze te accepteren. Je merkt bij yoga dat als je bepaalde spieren blijft trainen, je steeds verder komt. Dit kan je weer helpen met je andere (sportieve) activiteiten.

Douchen

Veel mensen douchen dagelijks, minimaal in de ochtenduren en behalve dat het heel ontspannend kan werken om zo de dag te beginnen, kan je jezelf ook activeren en je immuunsysteem stimuleren door een koude of bijna koude douche te nemen. Je hebt na een koude douche echt meer witte bloedcellen. Op zich ook wel een logisch proces, want je metabolisme moet zich versnellen om je op temperatuur te houden.

Slapen

Slapen is heerlijk, slapen is goed en dus moet je voldoende slapen. Dan hebben we het natuurlijk ook over de kwalitatieve slaap. Je lichaam kan zich slechts tijdens de slaap herstellen en dus moet je voldoende slapen. Ook al heb je weinig slaap nodig, neem toch voldoende uren tot je. Voor de langslaper is het weinig en voor de korte slaper is het eeuwen … maar probeer rond die 7 uur uit te komen. Dat is het optimale getal qua kwalitatieve slaapuren.

Geen tablet, laptop of televisie op je slaapkamer is het beste, maar als je toch kijkt … stop dan een klein uurtje voordat je wilt gaan slapen. Zorg er ook voor dat er geen lichtbronnen in je slaapkamer zijn (zoals een wekker). Dit kan namelijk het proces van de melatonine aanmaak verstoren.

Voeding

Niet onbelangrijk is hetgeen je tot je neemt. Logisch dat het zich uit in positieve en in negatieve zin. Dus zorg dat je op dagbasis begint met je vitamines binnen te krijgen en normale (qua stoffen en hoeveelheden) maaltijden tot je te nemen. Dan kan je best eens een lekker (en niet zelden ongezond) tussendoortje nemen of een glaasje alcohol. Denk altijd na bij wat je eet, je ogen zijn vaak groter dan je maag aankan en de verleiding van geur is enorm. Probeer het zoveel mogelijk rationeel te benaderen als je snel weke knieën krijgt.

Positief

Positief in het leven staan, helpt je absoluut en dus wordt je er echt wijzer van als je vaak het glas half vol ziet. Als dit niet je natuur is, probeer het dan dus te bedenken en tel de dingen die allemaal goed gaan en haal er regelmatig één uit die je visualiseert. Probeer het goede gevoel voor de geest te halen en vervolgens te voelen. Bedenk ook bij negatieve aspecten wat je daaruit kunt leren en wat je dat weer op kan leveren.

Concluderend

Per saldo zijn het vaak de bekende aspecten die zorgen dat je lekker in je vel zit en zo het leven in stapt, maar het is een kwestie van doen en dan bij voorkeur op een manier die je niet teveel belast. Niets doen levert ook niets op, maar de inspanning is lang niet altijd heftig om gezond door het leven te kunnen. Het is een kwestie van aanpakken…
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Gezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezonde voeding en voldoende bewegen vinden veel ouders belangrijk wanneer het om hun kind(eren) gaat. Want overgewicht…
Slank worden? Een andere manier van leven!Slank worden? Een andere manier van leven!Overgewicht is ronduit heel gevaarlijk. Diabetes, gewrichtsklachten, hart- en vaatziekten liggen op de loer. Natuurlijk…

De toegevoegde waarde van een siëstaDe toegevoegde waarde van een siëstaWe kennen de siësta allemaal van onze vakantie in bijvoorbeeld Spanje. Tussen de middag, zo vlak na de lunch, even een s…
Tijd voor jezelfTijd voor jezelf“Tijd voor jezelf” kan als modeterm gezien worden, immers in het verleden hadden we het ook niet en zijn we toch groot g…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.