Cola, frisdrank of poetsmiddel?

Cola, frisdrank of poetsmiddel? Cola is waarschijnlijk de meest bekende frisdrank ter wereld! Maar moet je cola wel drinken? Liever niet! Daarentegen kan cola wel een nuttig poetsmiddel in het huishouden zijn. Want wat maar weinig mensen zullen weten, is dat de pH-waarde van cola ongeveer gelijk is aan de pH-waarde van accuzuur. Probeer het zelf en stel cola op de proef. Je zult versteld staan ​​van je nieuwe schoonmaakmiddel.

Cola: naast drank ook schoonmaakmiddel

Coca-Cola is naast Apple, Google en Microsoft een van de meest waardevolle merken in de geschiedenis. Sinds de uitvinding van cola in het jaar 1886, is het donkere mengsel als drank verkocht. Vanwege de corrosieve eigenschappen van deze populaire frisdrank, is die daarom ook uitermate geschikt als poetsmiddel:
 • Is er bij het koken iets aangebrand?
 • Zit de waterkoker vol met kalkaanslag?
 • Of heb je geen middel in huis dat vlekken probleemloos verwijdert?

Geen nood, want met cola kan ja al deze problemen voortreffelijk aanpakken! Onderstaand een aantal praktische toepassingen voor cola in de huishouding.

Praktische toepassingen voor cola als poetsmiddel

 • Dompel een doek of spons in cola, en je kunt het gebruiken om eenvoudig roestvlekken op metalen te verwijderen;
 • Giet een beetje cola op je garagevloer en laat de frisdrank enige tijd inweken. Olievlekken van je auto zijn verdwijnen als sneeuw voor de zon;
 • Laat wat cola op het tapijt inweken, veeg het daarna af met water en de meest hardnekkige vlekken zijn verdwenen;
 • Als je kind kauwgum in zijn haar heeft, week dan de getroffen plek een paar minuten met cola en de kauwgum lost vanzelf op;
 • Is bij het betegelen van de badkamer per ongeluk wat specie op de vloer beland? Laat dan cola een tijd op de vloer inweken en veeg het daarna af met water. Je vloer schittert weer als nieuw;
 • Heb je vet- of bloedvlekken op je kleren? Dep dan wat cola op de plekken en de vlekken zijn verdwenen.

Cola als wc-reiniger

Het is al lang bekend dat je met cola voortreffelijk het toilet kan schoonmaken en ontkalken. Laat je het drankje ongeveer een uur inwerken, dan laat dat een stralend kleinste kamertje achter. En vrachtwagenchauffeurs die deze “wc-reiniger" vervoeren, zijn al jaren bekend met nog een andere toepassing ervan: ze gebruiken cola om de motor van hun truck te reinigen, wat een prachtig resultaat geeft. Maar drink je deze "wc-reiniger", wat toch veel mensen met enige regelmaat doen, dan is dat toch niet zo verstandig. Al in de mond begint cola met zijn afbrekende werking. Het verandert de mondflora, geeft voeding aan cariësbacteriën en tast het tandglazuur aan voordat het zijn weg vervolgt en bij elk volgend station schade in het lichaam veroorzaakt.

Wat gebeurt er in het lichaam als je cola drinkt?

Cola bevat weliswaar niet zo veel ingrediënten: water, suiker, kleurstoffen, fosforzuur, cafeïne en aroma. Maar alleen suiker, cafeïne en fosforzuur volstaan al, om water een catastrofale uitwerking op onze gezondheid te geven. Tien minuten nadat een glas cola in het lichaam is beland, wordt het organisme met een hoeveelheid suiker geconfronteerd, die overeenkomt met ongeveer 10 theelepels van deze zoetstof. De extreem zoete smaak kan slechts verdragen worden omdat het wordt gemaskeerd door de toegevoegde zuren. Die twee samen, suiker en zuur, hebben op de tanden een verwoestende uitwerking.

Insulinewaarden schieten omhoog

En niet veel later belandt die tsunami van suiker dan in het bloed. Na ongeveer twintig minuten bereikt de bloedsuikerspiegel zijn maximum. De alvleesklier reageert geschokt en stuwt zo veel als mogelijk insuline in het bloed. De insulinewaarden schieten omhoog. Gaat het om Amerikaanse cola die gezoet is met HFCS (high fructose corn syrup), dan moet ook de lever overuren maken om die fructose-massa te verwerken. Wat doet de lever met fructose? Die transformeert de suiker in een behoorlijke portie vet, vet dat zich ophoopt rond de lever en een zware gele vette lever veroorzaakt. Nam men vroeger aan dat diabetes een vette lever met zich meebracht, nu weten we dat eerder het omgekeerde het geval is. Dat wil zeggen dat dus eerst de vette lever er is, die dan in geen tijd leidt tot diabetes.

Chronische ontstekingen

Na ongeveer 40 minuten heeft het lichaam de volledige hoeveelheid aan cafeïne geabsorbeerd en er bevindt zich op dat moment in een cafeïne-gerelateerde stresstoestand. De bloeddruk stijgt en de pupillen zijn licht verwijd. Stresshormonen zetten de lever nu ertoe aan om suiker in de bloedbaan te brengen. Maar het organisme heeft nog maar net een suikervloed doorstaan. En nu moet het weer zien om al die suiker weer uit het bloed te verwijderen. En omdat cola-drinkers deze suiker doorgaans niet door middel van lichamelijke activiteit verbruiken, moet de alvleesklier opnieuw insuline afscheiden om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Maar bloedsuikerschommelingen als deze veroorzaken vooral in combinatie met een permanent verhoogd insulineniveau chronische ontstekingsprocessen in het lichaam.

Fosforzuur leidt tot tekort aan vitale voedingsstoffen

Na ongeveer één uur heeft ook het fosforzuur zijn werkzaamheden volbracht en in de dunne darm verschillende vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium en zink aan zich gebonden, zodat deze niet meer door het lichaam kunnen worden gebruikt. En omdat tegenwoordig veel mensen toch al last hebben van een magnesium- en/of zinktekort, versterkt het drinken van cola deze problematiek nog verder.

Conclusie

Heb jij ook nog cola in huis? Dat is prima, maar alleen dán als die frisdrank in de kast met de poetsmiddelen staat. In de koelkast heeft cola niets te zoeken!
© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coca-Cola CompanyDe Coca-Cola Company is een van de grootste en waarschijnlijk de grootste leverancier van frisdrank over de hele wereld.
Zeldzame Coca-Cola spullen verzamelenZeldzame Coca-Cola spullen verzamelenAls een merk veel wordt verzameld dan is het wel van Coca-Cola! Als logisch gevolg daarvan kan je ervoor kiezen om spull…
Is de kleurstof in cola kankerverwekkend?Is de kleurstof in cola kankerverwekkend?Sinds een paar dagen is Coca-Cola een veelbesproken onderwerp in de media. Cola krijgt een donkerbruine kleur door toevo…

Een bril kopen bij Pearle opticiensEen bril kopen bij Pearle opticiensEen bril kan je kopen bij de grotere opticienketens zoals Hans Anders, Pearle of Eyewish. Natuurlijk zijn er ook de wat…
De zes dimensies van wellnessWellness is de trend van nu. Iedereen praat erover of is er mee bezig. Een gezonde leefstijl komt steeds centraler te st…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Okaii, Pixabay
 • http://www.margriet.nl/fitengezond/hoe-slecht-is-cola-echt/
 • http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22574756/__Dit_doet_cola_met_je_lichaam__.html
 • http://www.budgi.nl/huis-houden/gebruik-cola-ook-eens-als-schoonmaakmiddel/
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 12-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.