Mindful running: hardlopen met aandacht
Bij mindful running gaat het niet alleen om het hardlopen maar ben je bewust van je loophouding en je lichaam. Omdat je meer focust op het lopen zelf kun je beter ontspannen en genieten van het hardlopen op zich. Mindful running is niet prestatiegericht, het gaat erom dat je door middel van de neusademhaling bewust leert genieten van het hardlopen en de omgeving waarbij je ook nog eens gezond bezig bent. Bewegen met als resultaat minder stress en meer energie.
Mindfulness
Bij mindfulness ben je aanwezig in het hier en nu, dat wil zeggen dat je bewust aanwezig bent en zonder oordeel waarneemt. Met mindful running leer je de diverse kanten van hardlopen kennen en leer je om naar je eigen lichaam te luisteren. Tijdens het lopen ben je bewust van je loophouding, heb je de volledige aandacht bij het hardlopen en ervaar je de kracht en vitaliteit van je lichaam. Door aanwezig te zijn in het hier en nu wordt het rustig in je hoofd en geniet je meer van het moment zelf. Bewegen met als resultaat minder stress en meer energie.
Mindful running: met aandacht hardlopen
Om een maximaal rendement uit onze ademhaling te halen kunnen we gebruikmaken van ademhalingstechnieken. Vaak halen hardlopers niet op de juiste manier adem waardoor er veel onnodige energie wordt verbruikt. Bij mindful running wordt de neusademhaling gebruikt, want hoe rustiger dus langzamer je inademt des te meer zuurstof er in je lichaamscellen zal zijn. Hierdoor verzamelt zich minder melkzuur in je lichaamscellen en is er sprake van een kalme hartslag. Ademhalen via de neus is gezonder dan ademhalen via de mond, dat geldt ook als je aan het hardlopen bent. Mindful running is een initiatief van Martijn Mensink, de eigenaar van
Mindful Run Nederland en Mindful Cycling.
Bron: ALEEN, Pixabay Genieten van het hardlopen en de omgeving
Het is bekend dat regelmatig bewegen goed is voor een mens en een gunstige uitwerking heeft bij het voorkomen van gezondheidsproblemen en ziektes. Regelmatig bewegen kan eveneens helpen om klachten te verminderen. Dat geldt ook voor hardlopen. Helaas zijn de meeste mensen gericht op het presteren zelf en is de beleving ondergeschikt. Bij mindful running staat genieten van het hardlopen en de omgeving voorop waarbij je gebruikmaakt van het ademhalen door de neus en je loopt in het hier en nu.
Hoe werkt neusademhaling?
Bij elke inademing vullen de longen zich met lucht. Zuurstof die jouw lichaam tijdens het bewegen of hardlopen heel goed kan gebruiken. Omdat de neusgaten kleiner zijn dan de mond, adem je bij neusademhaling de lucht langzaam uit, hebben de longen meer tijd om zuurstof op te nemen en neemt het lichaam, met name de organen en de spieren, tien tot wel twintig procent méér zuurstof op uit elke inademing. Het effect is een beter uithoudingsvermogen bij duursporten zoals hardlopen en een lagere hartslag. Onder duursporten verstaan we alle sporten waarbij je aan één stuk sportief bezig bent. Eigenlijk houden heel veel mensen zich regelmatig met duursport bezig zonder dat ze zich hiervan bewust zijn.
Een betere balans door neusademhaling
Extra zuurstof zorgt ervoor dat de verhouding tussen koolzuur en zuurstof in je bloed beter in balans is en de pH-waarden op peil blijven. Als je echter door de mond ademhaalt raakt de verhouding koolzuur-zuurstof uit balans omdat op deze manier de kooldioxide sneller verdwijnt. En bijkomend voordeel is dat bij neusademhaling de aanvoerende zenuwen in het neusslijmvlies prikkels naar het onderste deel van de hersenen sturen. Dit onderste deel is de zogenaamde hersenstam waar de ademhaling wordt aangestuurd. Genoemde prikkels activeer je niet bij mondademhaling, waardoor je minder makkelijk gelijkmatig kunt ademhalen. Gunstig dus voor iedereen die aan sport doet.
Voordelen van neusademhaling
Door via de neus adem te halen verlaag je de bloeddruk en daalt het stressniveau. Bij onze ademhaling maken we gebruik van twee hersengolffrequenties: de alfa-hersengolffrequenties (bij neusademhaling) en de bèta-hersengolffrequenties (bij mondademhaling). Alfa-hersengolven ontstaan in rust, als men ontspannen en relaxed is, bèta-hersengolven daarentegen ontstaan bij stress, als men zich opgejaagd voelt.
Minder blessures met neusademhaling
Een bijkomend voordeel van neusademhaling is dat het ervoor zorgt dat je door minder zuurstofinname minder makkelijk over je eigen grenzen heengaat. Dat resulteert dan weer in minder blessures. In het begin zul je moeten wennen aan deze manier van ademhalen en zal het tempo waarin je gewend was te sporten in eerste instantie afnemen. Maar na verloop van tijd ben je eraan gewend, neemt je tempo weer toe en kun je makkelijker sporten dan je gewend was met de mondademhaling.
Neusademhaling zorgt voor een lagere bloeddruk en minder stress
Bij het inademen gaat de lucht via de luchtwegen naar de longen. In de neus en de sinussen (bijholten) wordt de inademingslucht verwarmd, bevochtigd en zelfs gereinigd, want sinussen produceren stikstofoxide die korte metten maakt met bacteriën. Daarnaast zorgt stikstofoxide ervoor dat luchtwegen en bloedvaten worden verwijd, waardoor zuurstof meteen kan worden opgenomen.
Bij mondademhaling werkt het omgekeerd: omdat er geen stikstofoxide wordt geproduceerd vernauwen bloedvaten en luchtwegen zich. De slijmvliezen gaan meer slijm produceren en de opname van lucht en zuurstof daalt. Het zal duidelijk zijn dat dit jouw prestaties niet ten goede komt.
Neusademhaling kan altijd
Eigenlijk kun je in alle situaties gebruikmaken van je ademhaling. Het enige dat nodig is, is dat je stilstaat bij je ademhaling en bewust door je neus ademhaalt. Op een natuurlijke manier ontstressen, waar je ook bent en wat je ook doet. Neusademhaling kan altijd.