Vijf voordelen van thuisyoga

Vijf voordelen van thuisyoga Yoga is een zeer populaire vorm van bewegen: uit onderzoek uit 2019 door yogaonline blijkt dat zo'n 1,6 miljoen Nederlanders aan yoga doen. Een soepel lijf, meer rust in je hoofd of een spirituele inslag: er zijn vele redenen om aan yoga te doen. Terwijl sommigen het vooral vanuit sportief oogpunt doen, zien anderen het als een ware levensstijl. Er zijn dan ook tal van yogastudio's en sportscholen die yoga aanbieden. Maar heb je ook weleens gedacht aan thuisyoga? Yoga in de studio is om vele redenen fijn: er is een docent die op je let, de omgeving is stimulerend en je kunt jezelf gemotiveerd houden door samen met je buddy's te gaan. Maar ook thuisyoga heeft een aantal grote voordelen.

Je hebt geen afleiding van anderen

Samen met anderen een les volgen is leuk, maar kan ook voor veel afleiding zorgen. Sommige live yogalessen zijn zo druk, dat je vrijwel mat aan mat ligt. Het kan dan moeilijk zijn om je volledig op jezelf te focussen, zeker als de kans bestaat dat je per ongeluk een arm van een ander in je gezicht krijgt. Daarnaast kun je in een studio gemakkelijk afgeleid raken door geluiden van anderen. Zeker als beginner kan het geluid van een fanatieke Ujjayi-ademhaler tamelijk storend zijn. In een thuissituatie heb je van al deze factoren doorgaans geen last. Je kunt een rustig plekje in huis (of in het park) uitzoeken waar je niet gestoord wordt door kinderen, partners of andere huisgenoten. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen ze gezellig mee te laten doen.

Je hebt geen kosten aan een studio

Yoga in een studio kan heel prettig zijn, maar is ook vaak erg duur. Het kan je dus vrij veel geld besparen als je thuis een (online) lesje volgt. Wel handig is het om een yogamatje aan te schaffen. Dat biedt meer grip en is doorgaans iets comfortabeler voor de knieën dan een harde vloer. Er is overigens een zeer divers online aanbod van yogalessen, zowel betaald als onbetaald. Sommige docenten bieden ook lessen aan op basis van donatie. Je kunt dan zoveel betalen voor de les als je kunt missen.

Je kunt oefenen waar en wanneer je maar wilt

In plaats van jezelf naar een studio te slepen, kun je je oefeningen doen in de veilige omgeving van jouw eigen huis. Misschien heb je wel een tuin om in de zomer je matje uit te rollen, of doe je graag yoga op het strand. Het kan allemaal. Daarnaast zit je niet vast aan de lestijden van de studio of sportschool. Je kunt dus oefenen op welk tijdstip van de dag het jou het best uitkomt. Misschien wil je yoga wel in jouw ochtendroutine opnemen. Er zijn verschillende online yogadocenten die allerlei 'challenges' aanbieden, bijvoorbeeld 30 dagen lang. Een dergelijke uitdaging kan je helpen een gewoonte te maken van een dagelijks yogamomentje.

Je wordt door niemand bekeken

Je doet yoga in je eigen huis, dus er is niemand die jou kan zien (oké, behalve misschien je partner, huisgenoot of kind). Dat betekent dat je het je zo comfortabel kunt maken als je zelf wilt. Waarom zou je een fancy yogapakje aandoen als je ook in je pyjama kunt oefenen? Bovendien kun je het jezelf zo comfortabel mogelijk maken als je wilt, maar jezelf uitdagen is natuurlijk ook een optie. Je kunt die moeilijke houding uitgebreid uitproberen, maar ook zo lang als je wilt in een childspose blijven liggen. Niemand die je ziet, niemand die daar iets van vindt.

Je kunt oefenen zo kort of lang als je zelf wilt

Vind je het een nadeel dat lessen bij een sportschool altijd een uur of langer duren? Ook dan biedt thuisyoga uitkomst. Of je nu een les van een halfuur wilt volgen of enkel een aantal houdingen wilt doen: het is aan jou. Het kost je bovendien geen extra reistijd voor de tocht naar de sportschool of studio. Bijkomend voordeel van je thuis-practice is dat je het volledig op je eigen tempo kunt doen. Gaat het te snel voor je? Zet je online video dan even op pauze. Staat een bepaalde houding je niet aan? Sla die dan over.

Een aantal tips

Het kan lastig zijn een thuis-yogaroutine op te zetten. Want welke houdingen moet je dan doen, hoe lang, en in welke volgorde? Natuurlijk kun je een schat aan online lessen vinden op YouTube, maar als je graag zonder scherm aan de slag wilt: aantal tips om je op weg te helpen.
  • Begin je serie met een korte meditatie. Voel je lichaam en word je bewust van je ademhaling. Zo focus je je volledig op het nu.
  • Start daarna met een serie zonnegroeten. Deze basisserie is perfect om je gehele lichaam op te warmen.
  • Doe eens yoga voor het slapengaan. Een aantal houdingen die prettig zijn om in bed te doen, zijn bijvoorbeeld de gebroken kaars en een liggende twist.

Gebroken kaars

Ga je op je rug liggen met je billen tegen de muur en strek je benen languit tegen de muur, zodat je lichaam een hoek van 90 graden vormt. Blijf zo lang liggen als je prettig vindt.

Liggende twist

Ga op je rug liggen, spreid je armen en breng je knieën naar je borst. Breng dan je knieën naar links en blijf rustig doorademen. Wissel daarna van kant.
© 2020 - 2024 Sannennas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…
Power Yoga: inspanning maar ook ontspanningPower Yoga is een heel actieve vorm van Yoga. Hij wordt opgebouwd rond zonnegroeten, bewegingsreeksen die vrij intensief…
De Cito-toets oefenenDe Cito-toets oefenenDe Cito-toets in groep 8 bepaalt voor een groot deel naar welk niveau de kinderen zullen gaan op het voortgezet onderwij…
Vreemdgaan: de afleiding affaireVreemdgaan: de afleiding affaireEen van de vele motieven om vreemd te gaan is vreemdgaan te gebruiken als een afleidingsmanoeuvre. Een affaire beginnen…

Geld verdienen door te wandelen met de Stepbet-appGeld verdienen door te wandelen met de Stepbet-appGeld verdienen door te wandelen met een app? De Stepbet-app biedt je deze mogelijkheid! Schrijf je in voor een zogenoemd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SofieZborilova, Pixabay
  • https://www.yogaonline.nl/blog/yoga-in-nederland-hoeveel-mensen-onderzoek/
Sannennas (3 artikelen)
Laatste update: 03-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.