Ecologisch zwembad wordt gezuiverd door planten

Ecologisch zwembad wordt gezuiverd door planten In de meeste sauna´s wordt een soort bleekmiddel gebruikt om er voor te zorgen dat de hygiene gewaarborgd wordt. Maar niet iedereen is daar van gediend of kan daar tegen. Een ecologisch buitenbad dat wordt gefilterd met planten, kan dat probleem oplossen. Zwembadwater zuiveren door planten is niet nieuw. Maar wel bijzonder. Een ecologisch bad dat wordt schoongemaakt met planten wordt gevrijwaard van chemicaliën. Ecologisch zwemmen blijft een optie, hoewel weinig bedrijven er in blijken te durven investeren. In het buitenland gebeurt dat wel veel meer.

Geen zwembadchemicaliën, maar zuivering door planten

Een ecologisch zwembad wordt gezuiverd door planten. Dit betekent dus dat er geen zwembadchemicaliën aan te pas komen. Wie overigens denkt dat hij in dit geval door de planten moet zwemmen en voortdurend "vieze" dingen onder zijn voeten voelt heeft het mis. In een ecologisch bad is het gedeelte planten en het zwemgedeelte strikt van elkaar gescheiden.

Ecologische zwembaden in het buitenland

Met het faillissement van een bad in Vrouwenparochie, is het enige bad in Nederland verdwenen dat puur ecologisch is. In de ons omringende landen is wel veel meer aandacht voor het zwemmen in baden waar geen chemicaliën zoals chloor aan toe zijn gevoegd. Zo heeft het Duitse Hotel Christiane in Runding een zwembad van ongeveer 200 vierkante meter dat helemaal wordt gezuiverd door middel van planten.

Technieken: reiniging en zuivering door planten en micro-organismen

In ecologische zwembaden wordt gebruik gemaakt van een aantal technieken. De reiniging en zuivering vindt plaats door gebruik te maken van planten en micro-organismen. Deze micro organismen zorgen er voor dat afval zo wordt omgezet dat het weer kan worden gebruikt als voeding door de planten. Daardoor ontstaat een zelfreinigend vermogen dat er voor zorgt dat mensen zonder problemen in het bad kunnen zwemmen. Bovendien functioneren de planten als filters. De wortels van de planten zuiveren het water. Dit principe wordt wel vaker in buitenwaters gebruikt, maar in Nederland nooit voor baden. Het Friese Nannewiid, een meer bij Oudehaske wordt ook op deze manier schoongehouden.

Voordelen van een ecologisch zwembad

Er zijn een aantal voordelen aan zwemmen in een ecologisch zwembad
  • Mensen die niet tegen chloor kunnen bijvoorbeeld kunnen wel in een bad zwemmen dat wordt gereinigd door planten en micro-organismen.
  • Chloor irriteert in veel gevallen bovendien de huid en sommige mensen krijgen daardoor eczeem of uitslag.
  • Bovendien is chloor, erg slecht voor mensen met astma. Vaak verergert dit de kwaal, zeker bij kinderen.
  • Bovendien bevat water met chloor chemische samenstellingen waarvan men zegt dat zij kankerverwekkend zouden zijn. Chloor kan bovendien de zuurgraad van de huid aantasten en zo het weerstandsvermogen verminderen.

Ecologische zwemvijvers met kikkers en salamanders

In Duitsland en Oostenrijk waar men erg bezig is met de ecologische benadering van spa’s en zwembaden zijn naast ecologische zwembaden ook veel ecologische zwemvijvers te vinden. Daarbij is naast een plantengedeelte ook nog een dierengedeelte te vinden. In dat gebied bevinden zich insecten, kikkers, watersalamanders en andere beesten die de vijvers schoon houden.

Gebruik van natuurlijke bronnen bij een zwembad

Zwembaden kunnen ook op andere manieren gebruik maken van natuurlijke bronnen. Zo kan er gewerkt worden met water uit een bron onder het complex en waaruit heel zout water komt en dat veel mineralen bevat. Dat is ook het geval bij Thermaalbad in Arcen en Bad Nieuweschans. Als een bad een bepaald aantal mineralen bevat, voldoet het om als kuurwater in een kuurbad te fungeren.

Werking zout kuurwater

Zout kuurwater met daarin veel mineralen heeft een aantal gezondheidseffecten. Dat zijn onder andere:
  • Ontspannend door de hoge temperatuur
  • Minder weerstand doordat het zoutgehalte zo hoog is dat er gewichtloosheid ontstaat. Spieren en gewrichten worden ontzien en eventuele pijn verdwijnt geheel of gedeeltelijk.
  • Antibacteriële werking door het zout en de mineralen. Magnesium kalmeert en ontspant de spieren en is goed voor de stofwisseling. Bromide ontsmet. Jodium is goed voor de schildklier en werkt positief bij ontstekingen.
  • Goed voor mensen met huidproblemen zoals psoriasis of acne.
  • Geeft verlichting bij problemen van de gewrichten zoals reuma of fybromyalgie
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwemmen in eigen tuinZwemmen in eigen tuinEr zijn verschillende mogelijkheden om te kunnen zwemmen in de eigen tuin. U kunt kiezen voor het traditionele zwembad,…
Het bouwen van een zwembad in de tuinHet bouwen van een zwembad in de tuinSteeds meer mensen bouwen hun eigen zwembad in de tuin. Dit kan omdat het voor steeds meer Nederlanders betaalbaar wordt…
Zwembad voor in de kleine(re) tuinZwembad voor in de kleine(re) tuinEen zwembad in de tuin is echt niet meer voor de beter gesitueerde met een enorme tuin. Zwembaden in alle soorten en mat…
Wat kost een zwembad?Wat kost een zwembad?Eén van de meest luxe toevoegingen aan uw huis is het plaatsen van een zwembad. Een zwembad is echter duur in aanschaf e…

TruColor zonnebril, hoe werkt het?TruColor zonnebril, hoe werkt het?De Tru Color zonnebril is een zonnebril met een melaninefilter in de glazen. Alleen de makers van Tru Color zonnebrillen…
Het slinkend belang van stilte in ons levenStilte maakt geen deel meer uit van ons dagelijks leven. Velen onder ons kunnen zich niet meer voorstellen op wat stilte…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 01-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.