Geuren: de emotionele werking van geuren

Geuren kunnen een golf van emotie teweegbrengen. Omdat het iemand op de één of andere manier terugwerpt in de tijd. Omdat die ene geur associeert met prettige of minder prettige gebeurtenissen. En soms ook gewoon omdat die ene specifieke geur gewoon heel erg lekker is.

Wat gebeurt er bij het inademen van een bepaalde geur of parfum?

Boven in de neus van de mens zit het reukorgaan. Geurmoleculen van een parfum of van een andere geur die in de neusholte worden opgesnoven binden zich daar met de zintuigcellen. Met een moeilijk woord worden dit ook wel olfactorische receptoren genoemd. Door deze binding van de geurmoleculen en de zintuigcellen komen allerlei reacties op gang. Daardoor ontstaat weer een signaal dat naar de hersenen wordt geleid. Daar aangekomen wordt er aan het geursignaal een betekenis gegeven. Dat kan fijn zijn, maar ook een waarschuwing inhouden. De neus is ten slotte van oudsher gemaakt om te onderscheiden of voedsel wel of niet goed was (bedorven voedsel maakte mensen ziek), maar ook bijvoorbeeld bittere geuren duidden vaak op giftige stoffen. Er zitten ongeveer duizend olfactorische receptoren in de neus. Zij helpen de hersenen om aan meer dan tienduizend geuren een betekenis te geven. Veel van die geuren geven overigens ook een reactie in het onderbewustzijn van de mens. Dit komt omdat het olfactorische hersenkwab is verbonden met het limbisch systeem. Dit is het grensgebied tussen de hersenstam en de grote hersenen. Dit deel van het menselijk lichaam speelt een grote rol bij de menselijke emoties en bij de beheersing van gevoelens.

Geur gaat vaak terug naar de band tussen ouder en kind

Geur is heel bepalend voor mens, maar ook voor dier. Hoewel wij ons daar vaak niet van bewust zijn gaat dit zelfs terug naar de band tussen ouder en kind. Ook mannen en vrouwen kunnen aangetrokken worden tot elkaar door elkaars geur. Die herkenning, of dat nu van baby naar moeder of van moeder naar kind is, of van vrouw naar man en man naar vrouw is gebaseerd op de uitwisseling van geuren. Door het opsnuiven van een bepaalde geur kan iemand letterlijk “geraakt’ worden. Geuren doen echter meer dan dat. Zij kunnen ook zorgen voor een goede of slechte gemoedstoestand. De geest kan door een geur als het ware tevreden gesteld worden.

Comfortgeuren

Een comfortgeur is een geur waarbij iemand zich geborgen voelt en veilig. De warmte van dit soort geuren komt vaak van vanille, waarvan gezegd wordt dat het ook wel doet denken aan moedermelk.

Direct gelukgeuren

Een geur aanbrengen of opsmeren en direct geluk voelen gebeurt vaak met citrusgeuren.

Zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid door geur

Geuren kunnen er ook voor zorgen dat mensen zich veel zelfverzekerder voelen. Bij vrouwen gaat het dan vaak om volle en bedwelmende parfums met een ietwat sexy afdronk. Oriëntaalse geuren met houtachtige tonen, maar ook musk, patchoeli en cypres vallen onder deze noemer. Vrouwen en mannen die zich onzeker voelen krijgen door een dergelijke geur op te doen vaak wat meer voeten in de aarde.

Rustgevende geuren

Bloemige geuren zorgen er voor dat mensen zich kalm en positief voelen. Dit komt omdat de mens dit al heel lang associeert met lente, liefde en romantiek. Rozenolie wordt bij aromatherapie gebruikt om mensen zich beter te laten voelen, maar ook om rustiger en positiever te worden. In veel parfums die deze kwaliteiten willen benadrukken is rozenolie verwerkt.

Het effect van geuren op anderen

Iemand die een geurtje opdoet of bijvoorbeeld in zijn of haar huis etherische oliën brandt, zegt daarmee ook iets tegen anderen. Mensen baseren hun gevoelens op die geur. Studie heeft uitgewezen dat vrouwen die een geur droegen die grapefruit in zich droeg veel jongere werden ingeschat dan ze in werkelijkheid waren. Een vrouw die heel kruidige of bloemige geuren droeg werd veel lichter ingeschat dan ze in werkelijkheid was.

Lees verder

© 2009 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geur en smaak signalenGeur en smaak wordt opgewekt door elektronische impulsen in de hersenen. Hoe deze waarnemingen precies tot stand komen i…
Geur in de plantOnder invloed van de zon en warmte (fotosynthese) maken planten niet alleen voedingsstoffen maar ook geurstoffen aan, di…
Geurfunctie en geurgevoelS’avonds een boeket seringen geplukt in het oude dorp van Bellegarde. Wat kun je beter plukken in de schemering? Wat kun…

Leuzea, een anabole plant?Nog eens vroeg wakker en ook opgestaan. Ik heb gedroomd van mijn Leuzea’s , die kleine, pas ontkiemde, kwetsbare plantje…
De zon, de schade die ze kan aanrichten en maatregelenDe zon, de schade die ze kan aanrichten en maatregelenZonlicht is goed voor de mens. Het zorgt voor voldoende vitamine D aanmaak en het maakt de meeste mensen ook vrolijk en…
Bronnen en referenties
  • Santé Wikipedia Diverse websites van parfummerken

Reageer op het artikel "Geuren: de emotionele werking van geuren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: 02-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Special: Reukvermogen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!