De zon, de schade die ze kan aanrichten en maatregelen
Zonlicht is goed voor de mens. Het zorgt voor voldoende vitamine D aanmaak en het maakt de meeste mensen ook vrolijk en blij. Buiten in de zon zijn betekent ook vaak bewegen en ook dat is goed voor de mens. Toch is te veel zon erg slecht. Het kan huidkanker, maar ook dodelijke melanomen opleveren. En de zon zorgt op latere leeftijd voor diepe rimpels. Het is dus oppassen geblazen met die koperen ploert.
Tien minuten in de zon
Iemand met een lichte huid heeft aan 10 minuten zon per dag genoeg om vitamine D aan te maken. Deze vitamine zorgt ervoor dat de botten en het immuunsysteem sterk blijven.
Een uur in de zon
Wie 60 minuten in de zon zit zorgt ervoor dat de UVA stralen de huid heel diep binnen kunnen dringen. Daar worden met een zonnebad collageen en de elastinevezels beschadigd. Dit zorgt er op den duur voor dat er rimpels ontstaan. Maar het kan nog erger, want de schade kan ook zo groot zijn dat er huidkanker of een melanoom ontstaat. Bij een lichte huid veroorzaken UVB stralen het verbranden van de huid. Dit kan zelfs leiden tot mutaties in de genen van iemand.
Zes uur in de zon (in Nederland)
Zes uur in de zon zitten in Nederland, betekent in de meeste gevallen ook verbranden, om van de zon in het buitenland nog maar niet te spreken. Het is dan ook niet verstandig om zo lang achter elkaar te liggen bakken, zelfs niet met veel bescherming. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat kinderen die zijn verbrand door de zon in hun jonge jaren (de zonnebrand moet dan wel zo erg zijn geweest dat er blaren zijn ontstaan)
dubbel zoveel kans op huidkanker hebben als kinderen die altijd goed zijn bescherm. Ook voor volwassenen geldt dat het
beter is om elke dag even in de zon te zitten dan om urenlang te bakken. Elke dag in de zon betekent dat de huid zich langzamerhand kan aanpassen en zich zo opbouwt dat er een verdikking ontstaat. Die beschermt dan op natuurlijke wijze weer tegen de stralen van de zon.
Zes uur in de stralende zon en verbrand raken heeft als resultaat dat er
agressieve celdeling plaatsvindt en dat cellen gaan
muteren. Normaal gesproken zorgen de menselijke genen ervoor dat kankervormende cellen doodgaan. Als die genen echter beschadigd zijn geraakt door de UVB straling krijgen die kwaadaardige cellen de kans om zich te delen en zich te vermenigvuldigen. Daarmee wordt de weg voor kanker dus vrij gemaakt.
Hoe kun je de invloed van de zon beperken:
Goed en vaak insmeren en beschermende kleding dragen
In de eerste plaats vanzelfsprekend door goed insmeren. Neem de hoogste factor. De factor geeft aan hoe lang iemand in de zon kan blijven voordat er verbranding optreedt. Hoe hoger de factor dus, hoe meer tijd iemand in de zon kan blijven zitten. Reken daar overigens niet alleen op en blijf smeren. Zonnebrand verdwijnt door de wind, zweet, zwemmen en andere zaken. Door kleding aan te trekken of een hoed of pet op te zetten, wordt ook veel schade voorkomen.
Eet zaken die de huid beschermen
Omega 3 (zit in vette vis) kan de schade aan de huid door zonnebrand verminderen. Overigens is Omega 3 ook in capsules verkrijgbaar. Het is tevens goed voor hart- en vaten.
Drink groene thee
Groene thee is een goede antioxidant die ervoor zorgt dat vrije radicalen worden tegengehouden. Groene thee werkt verder ontstekingsremmend en versterkt het afweersysteem. Er is natuurlijk warme groene thee, maar er zijn ook varianten die aangemaakt moeten worden met water die voor een koude drank zorgen.
Blijf uit de zon als hij het felst is
Wie de grootste schade wil voorkomen moet echt uit de zon blijven als de stralen het sterkst zijn. Dit is van 11 uur in de ochtend tot 4 uur in de middag.
Eet bereide tomaat of watermeloen
In gebakken of gekookte tomaat of tomatenpuree zit
lycopeen. De stof zit ook wel in rauwe tomaat, maar pas als hij verhit wordt is de stof goed op te nemen in het lichaam. Lycopeen is een carotenoïde en een antioxidant. Onderzoek heeft uitgewezen dat het mensen die veel bereide tomaat eten minder snel verbranden. Overigens zit in watermeloen nog veel meer lycopeen dan in tomaat. Lycopeen is overigens ook in tabletvorm te krijgen, maar een bordje pasta met een mooie zelfgemaakte tomatensaus is misschien wel zo lekker. Overigens zijn ook alle andere vitamines belangrijk voor het zo gezond mogelijk houden van de huid. Eet dus veel vruchten en groente om er voor te zorgen dat er voldoende vitamine C en E worden geleverd aan het lichaam. Dit zijn antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.
Neem een aspirientje bij verbranding
Wie al verbrand is, loopt ook nog kans op ontstekingen. De wonden koelen is dan belangrijk, maar een aspirientje zorgt er tevens voor dat de roodheid niet ontaardt in ontstekingen.
Elke ontsteking is namelijk weer een aanslag op het immuunsysteem. En zodra het immuunsysteem niet goed meer functioneert wordt ook de weg vrij gemaakt voor andere ziekten.