Muziek en invloed op stemming

Muziekklanken hebben grote invloed op de stemming van de mens. Bij de tandarts klinkt watergekletter om zenuwen te verdrijven, panfluittonen klinken bij de schoonheidsspecialiste om te ontspannen terwijl een gezichtsmasker inwerkt, onder de zonnebank klinkt muziek die past bij een strandvakantie. Ook thuis kun je muziek gebruiken om elke gewenste stemming op te wekken.

Met muziek geboren

Muziek speelt vanaf het allereerste een rol in ons bestaan. Al in de baarmoeder krijgen we klanken mee. De hartslag van onze moeder gaf het ritme aan met ongeveer zestig slagen per minuut. Op de dag van de geboorte dragen we al klinkende herinneringen met ons mee. Sommige veroorzaken een leven lang diepe gevoelens in ons en blijven een grote invloed op ons houden.

Muziek bestaat- net als het organisme- uit ritmes die stimuleren of kalmeren. het hart klopt in zijn oereigen ritme, bloedvaten strekken en vernauwen zich volgens een vast patroon, de ademhaling reageert in impulsen. In een ontspannen toestand behoudt het hart zijn vloeiende ritme. Stress, angst of pijn halen het hart juist uit zijn ritme.

Muziektherapeuten spelen hierop in en stimuleren de innerlijke ritmes om ons terug te brengen naar de ontspanningsmodus rond de zestig slagen per minuut.

Muziektips om zelf de ontspanningsmodus te bereiken

Iedereen houdt van verschillende muziek, gelukkig kun je ook ontspannen door middel van verschillende stijlen:
  • Klassieke muziek; zoals 'Brandenburgisches Konzert nr. 6, agagio ma non tanto' of 'Air' (J.S Bach).
  • Popmuziek, denk aan muziek van Norah Jones, Sade of een klassieker als Enigma
  • Loungemuziek; bijvoorbeeld Café del Mar, volume 1 tot 7 (Mercury)
  • Meditatiemuziek; zoals 'Meditation on the flute'

De invloed van muziek op je stemming

Muziek kan je oppeppen en je vrolijk maken, maar ook een melancholiek gevoel geven. Het doet je terugdenken aan een oude vakantieliefde of zorgt ervoor dat je je sexy voelt. Het verschilt wederom van persoon tot persoon van welke muziek je geniet. De een wordt helemaal happy van vrolijke meezingers als van Frans Bauer, de ander gaat uit zijn dak van een geweldig gitaarsolo zoals in 'Hotel California' van de Eagles.

Gebruik maken van muziek

Eigenlijk zou je je cd-verzameling eens moet sorteren op de stemming die de muziek bij je losmaakt. Zodat je bij het wakker worden een redelijke rustige, maar opwekkende song luistert, bij het klaarmaken voor een avond uit een swingend lied je alvast in de juiste sfeer brengt en bij een ruzie met een geliefde een gevoelige, maar opbeurend lied je uit de put haalt.

Een ding staat vast: muziek heeft een geweldige invloed op de mens; maak hier gebruik van!
© 2009 - 2024 Margreet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziek bevordert het leesprocesMuziek bevordert het leesprocesMuziekonderwijs blijkt invloed uit te oefenen op het leesproces. Kinderen die leren lezen of die leesproblemen hebben, b…
De ontspannende kracht van muziekDe ontspannende kracht van muziekDe kalmerende kwaliteit van muziek werken goed tegen stress. Muziek verhoogt energie en brengt emoties in balans.
Ritme in een tekstBij het ene boek kom je niet door te tekst heen, in het andere boek vlieg je er juist doorheen. Waarom klinkt de ene tek…

Gezondheid begint in je geest. Maak er gebruik van!Gezondheid begint in je geest. Maak er gebruik van!De filosoof Descartes bestempelde lichaam en geest eeuwen geleden als twee verschillende begrippen. Dat idee is achterha…
Niet perfect? Mooi zo!Niet perfect? Mooi zo!De harde waarheid: je bent supervrouw niet. Weg dus met die jacht op onbereikbare ideaalbeelden. Geloof mij, je wordt er…
Margreet (26 artikelen)
Laatste update: 07-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.