Lichaamsgewicht
Lichaamsgewicht vertalen we als datgene wat de massa van het lichaam is. We benoemen het in kilogrammen. Daarin hebben we ook benoemd dat een bepaald gewicht het “ideale gewicht” is voor een persoon met bijbehorende lengte.
Het bovenstaande is niet helemaal correct, want een lengte is niet allesbepalend voor het gewicht. Bouw van de persoon is ook een belangrijke in dit traject. Maar dit neemt niet weg dat het een redelijke graadmeter is.
Als spiermassa verschijnt waar vetmassa zat verandert het lichaam in uiterlijke vorm maar ook in gewicht. Dit komt omdat spiermassa een hogere dichtheid per gram heeft dan vetmassa. In uiterlijke vorm verandert het lichaam in die zin dat het lichaam strakker in zijn vormen oogt.
BMI
De zogenaamde BMI (Body Mass Index) heeft enig moment zijn intrede gedaan en helpt beter bij het in kaart brengen van een gezond gewicht. Het geeft als het ware een inschatting van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht.
De BMI reken je als volgt uit: Deel je lichaamsgewicht door je lengte. De uitkomst deel je nog een keer door je lengte.
- Als je BMI onder de 18,5 zit dan spreken we over ondergewicht.
- Als je BMI tussen 18,5 en 25 zit dan spreken we over normaal / gemiddeld gewicht
- Als je BMI boven 25 en onder 30 is dan spreken we over een verhoogd gewicht / overgewicht
- Als je BMI boven de 30 zit dan spreken we over sterk verhoogd gewicht / obesitas.
Zit je op het ideale gewicht dan is het belangrijk dit op niveau te houden en natuurlijk is tussen 25 en 30 zitten, iets verhoogd, maar nog niet alarmerend. Wellicht dat je enkele kilo’s kunt verlichten met wat sporten of wat extra’s (ongezonde tussendoortjes bijv.) te laten staan. Bedenk wel dat als er hart- en vaatziekten in de familie voorkomen het wel belangrijk is dat je wat kilo’s verliest. Genetisch ben je immers belast met een verhoogde kans op ziektes in deze hoek en is dan een gezonde BMI beter.
Gezondheidsrisico’s ga je echt lopen als je boven de 30 uitkomt. Vaak lukt het bij een sterk overgewicht niet om dit zelf te doen en schroom niet om de hulp van de huisarts in te roepen of direct bij een diëtist aan te kloppen. Belangrijk is wel dat je voor jezelf je eetpatroon in beeld hebt en dit ook kan en wil bespreken met de diëtist.
Lichaamsgewicht versus schoonheid
Het beeld in het westen is sterk geënt op de magere modellen, niet meer de graadmagere modellen van weleer, maar nog steeds niet meer dan maatje 36. Toch is de gemiddelde vrouw in het westen eerder een maatje 40 dan 38 (of kleiner). Wel is het zo dat het sterk cultuur gebonden is en in andere werelddelen zal de Rubensvrouw het beter doen.
Aangezien het westen het beeld domineert hebben veel vrouwen – met name veel jonge vrouwen – de neiging om aan dit schoonheidsideaal te willen voldoen. Waarbij sommige er werkelijk in doorslaan en problemen met hun lichaam krijgen als ze bijna stoppen met eten (de darmen stagneren en menstruatie). Hoewel de oorzaak van Anorexia Nervosa vaak ergens anders ligt, wil dit bij menig jonge vrouw ontstaan.
Tenslotte
Van kinds af aan bewust (maar niet obsessief) met voeding en je lichaam omgaan is goed, neem het mee in je leefstijl. Ouders spelen hier een belangrijke rol in, maar ook school en sportverenigingen kunnen hier een steentje aan bijdragen.