De gouden regels voor vriendschappen

De gouden regels voor vriendschappen De filosoof Epicurus zei ooit: ‘Van alle dingen die het leven compleet maken, is vriendschap de mooiste.’ Hij had gelijk. Houd de zeven gouden vriendschapsregels in gedachten, zodat je kostbare vriendschappen je leven optimaal blijven verrijken.

Gouden regel 1: investeer…

Vriendschap is net goede wijn: het wordt met de jaren beter. Mits je er goed voor zorgt. Zoals voor alle relaties geldt, groeit en bloeit vriendschap door tijd, aandacht en energie te investeren. Dat ware vriendschap ‘niets kost’, is een mythe. Elke waardevolle menselijke relatie is gebaseerd op je inspanning om elkaar te begrijpen en er voor elkaar te zijn door dik en dun. Een raak gezegde: ‘Om een vriend te hebben, moet je er een zijn.’ Dat betekent moeite doen, en zelfs een beetje zelfopoffering op z’n tijd. Het spreekt voor zich dat je nooit opeens je ouwe trouwe vriendengroep laat zitten voor een afspraakje, en dat een vriendin in nood in het holst van de nacht bij je terecht kan. Vriendschap zit ook in ‘denken aan,’ in kleine attenties. Heb je een vriendin die gek is van Rotterdam, stuur haar dan die leuke hotelaanbieding uit de krant. Dat kost weinig tijd en inspanning en laat blijken dat je aan haar denkt.

Gouden regel 2: … maar vergeet jezelf niet

Geven in vriendschap, daar is veel over gezegd. Minder belicht is de andere kant: iets terugkrijgen. Psycholoog Steven Pont vergelijkt vriendschapsbanden in zijn boek ‘Alle liefde is economie’ met een kasboek: als vriendinnen doe je onderling stortingen (zij mag uit in je nieuwste jurkje, en er zelfs een Bloody Mary op knoeien) en opnames (jij mag wekelijks een uur zeuren over de zogenaamd onmogelijke mannen die jouw pad kruisen). Opnames en stortingen? Sommigen gaat die nuchtere benadering te ver. Maar wees eerlijk en je ontdekt dat er veel inzit. Ontken de nuchtere feiten en je komt voor onaangename verrassingen te staan. Want ook die beroemde mantel der liefde waar je andermans fouten mee bedekt, kan slijtplekken krijgen. Veel investeren en (te) weinig terugkrijgen gaat op het eerste gezicht misschien goed, maar daaronder broeien wrok, teleurstelling en argwaan. Dus maak het tactvol duidelijk als je vriendin je écht een keer te vaak laat zitten met een afspraak of voor de derde keer haar portemonnee vergeet als jullie uitgaan. Opkomen voor je eigen behoeftes behoedt jullie vriendschap voor verzuring en (uiteindelijk) stuklopen.

De top 4 van valse vrienden (doe ze de deur uit!):

  1. De belofteverbreker houdt haar beloftes niet, zelfs niet die om je geheimen te bewaren.
  2. De narcist heeft alle tijd om over zichzelf te vertellen, maar moet een bus halen elke keer dat jij je ei kwijt wilt. Leent boeken, geld, cd’s en kleren, maar die stroom beweegt om mysterieuze redenen altijd één kant op: de hare.
  3. De rivaal: onder het mom van gezonde competitie probeert ze altijd beter af te zijn dan jij: mooier huis, betere baan, leukere vriend… Als jij iets krijgt wat zij ook had willen hebben, wordt ze hatelijk of neerbuigend, of laat je in het ergste geval doodleuk barsten.
  4. De negatieveling is superkritisch op alles wat jij en/of zijzelf doet, ziet overal beren op jullie pad en heeft een hoogst besmettelijke zwartgallige instelling. Zodra ze de deur binnenkomt, zakt de (levens)moed alweer in je schoenen.
(Bron: Dr. Jan Yager, Als vriendschap pijn doet)

Gouden regel 3: wees geen Supervrouw

Voor de perfectionisten onder ons is dit de moeilijkste regel in vriendschap: laat jezelf zien. Wees niet Supervrouw, maar ‘gewoon’ vriendin. Dat klinkt simpeler dan het is. Het is veel makkelijker om je successen met je vriendenclub te delen dan je mislukkingen, gevoelens waarvoor je je schaamt – alles wat afbreuk doet aan de persoon die je zo graag zou willen zijn… al is het maar voor de buitenwereld. Toch heeft die ‘alles is perfect in mijn leven’-benadering een keerzijde. Toen ik voor het eerst op de bank bij een vriendin tranen met tuiten huilde omdat ik niet meer wist wat ik met mijn relatie aanmoest, was ze niet geschokt, maar opgelucht: gelukkig, verzuchtte ze, jij bent ook maar een mens! Sindsdien deelden we ook onze zwakheden, angsten en verdriet. Onze vriendschap werd er alleen maar beter op. Als je die streep nog over moet, bedenk dan: voor een ware vriendin is het een eer om jou te mogen helpen in zware tijden. Jij schenkt haar op jouw beurt ook iets, al lijkt het niet zo: je vertrouwen. Dus gooi Supervrouw de deur uit. Word jezelf.

Gouden regel 4: durf ‘klein’ te zijn

De grootste persoonlijkheden durven klein te zijn. Niet alleen door zelf wekenlang het initiatief te nemen om te bellen als zij net een baby heeft of het superdruk heeft, maar ook in geval van irritaties en conflicten. Monitor jezelf eens in je vriendschappen. Hoe ga je met de hobbels in vriendschappen om? Schuif je alle schuld (in stilte of hardop) op de ander – of durf je ook in jezelf te kijken? En heb je haar een week geleden echt niet expres de loef afgestoken? In vriendschap hoef je echt geen Moeder Teresa te zijn. Als je maar wel voor je minpuntjes uit durft te komen.

Vriendschap is goed voor je!

Volgens wetenschappelijke inzichten zorgen sterke (vriendschaps)banden ervoor dat je beter eet, slaapt én op je gezondheid let. Zelfs wijzen sommige onderzoeken erop dat het immuunsysteem van mensen met goede vriendschappen beter is! Vriendschap helpt je om stabieler in het leven te staan. Ingrijpende gebeurtenissen zoals werkloosheid of verlies van een partner doorsta je beter als je vrienden je steunen. Je krabbelt dan sneller op en wordt minder vaak depressief. Het leuke is: je hoeft geen sociaal wonder te zijn om van dit principe te profiteren. Zelfs één enkele hechte vriendschap levert je al de genoemde voordelen op!

Gouden regel 5: voorkom het ‘dertig jaar getrouwd’-syndroom

In veel opzichten lijkt vriendschap op een relatie. Ook vriendschappen kunnen inkakken als je niet uitkijkt: wéér vrijdag na het werk naar datzelfde buurtkroegje met vriendin X, weer sporten op dinsdag met vriendin Y. Gewoontes slijten erin, zodat het ‘dertig jaar getrouwd’-syndroom op de loer ligt. Doe eens wat anders, geef je vriendschap maximale ‘bloeikans’. Een van mijn ex-collega’s werd een vriendin. We praatten over bazen, ambities en carrièremijlpalen. Tot we ontdekten dat we allebei graag uren met modderlaarzen door bossen lopen en over het leven filosoferen. Kortom: weekendje Barcelona, leren wakeboarden, samen naar de tangosalon – ontdek elkaars onverwachte kanten.

Als je geen zin hebt om je in te spannen voor vriendschap, kun je natuurlijk nog altijd…

  • vriendschap sluiten met een varken. George Clooney (naam varken: Max) en Jessica Simpson (naam varken: Brutus) gingen je voor.
  • kluizenaar worden. De Engelse Vicki Mackenzie reisde af naar de Himalaya, leefde twaalf jaar afgezonderd in een grot en kwam met tegenzin van haar berg af toen haar visum verliep.
  • een vriend kopen. De website shareafriend.com bood al eens per veiling vrienden aan, de opbrengst was voor een goed doel. De site rent-a-friend.de bedacht iets soortgelijks, maar die opbrengst was voor eh… henzelf. Inmiddels is dat laatste concept gelukkig veranderd in ‘vriendendienstverlening’.

Gouden regel 6: wees eerlijk – althans, eerlijk genoeg

Psychologen zijn het erover eens: die ‘eerlijkheid voorop’-regel wordt overschat. Wees eerlijk tegenover elkaar, maar ook weer niet té. Bepaal welke informatie jullie moeten delen en welke niet. Voorbeeld: het is niet direct broodnodig voor jullie vriendschap om haar ronduit te vertellen dat haar favoriete groene jurkje haar volgens jou de allure geeft van een vers opgegraven veenlijk, maar wél dat zij weet dat je genoeg krijgt van jullie wekelijkse wilde stapavond en liever een keer relaxt gaat koffieleuten in een grand café. Wat je ook doet, laat bezonnenheid je raadgever zijn. In principe is alles bespreekbaar in goede relaties, dus ook in vriendschappen. Maar wel overwogen, met tact en begrip voor de positie van die ander. En hoe pijnlijker het onderwerp is (ze heeft het alleen nog over haar kersverse baby, ze gebruikt jouw huis te veel als zoete inval, enzovoort), des te sterker geldt: handle with care. Want kom op, je houdt toch van dat mens?

Gouden regel 7: weet wanneer je afscheid moet nemen (in stijl).

Vriendschap kan eeuwig zijn, maar dat hoeft niet. En evenmin is elke vriendschap die ooit geweldig was, nog steeds goed voor jullie beiden. Vasthouden aan contacten die je ontgroeid bent, getuigt van angst voor loslaten – niet van trouw. Uit onderzoek blijkt dat mensen die ervaringen, interesses en waarden delen, de beste vriendschappen hebben. En leuk of niet leuk, de meeste vrienden komen redelijk overeen in zaken als levensfase en status. Vooral grotere veranderingen in jullie leven kunnen een vriendschap doen bekoelen: een gezin stichten, een relatie beginnen of beëindigen, van carrière veranderen. De kunst is om vriendschappen die niet meer werken zonder wrok los te laten. Aanmodderen maakt goede herinneringen kapot en levert verbittering op omdat jullie band niet meer hetzelfde is. Je losmaken uit een oudbakken vriendschap kan pijn doen, maar is een vriendendienst aan jezelf én aan haar. Maar: denk aan de vriendschapsetiquette. Wees eerlijk en duidelijk maar diplomatiek. Word niet onnodig kwetsend, put je niet uit in alle pietepeuterige voorvallen die je ooit niet lekker hebben gezeten. Als de omstandigheden ernaar zijn en je het op kunt brengen, bedank je vriendin dan bij het afscheid ook voor alle goede momenten die jullie gedeeld hebben.

Wat is jouw gouden vriendschapsregel?

Natasja (26): ‘Als ik een goede vriend of vriendin iets vertrouwelijks vertel, moet dat ook echt tussen ons blijven. Ook moet je irritaties over wat de ander heeft gedaan of gezegd gewoon uit kunnen spreken zonder dat daar ruzie van komt.’
Ine (32): ‘Vrienden moeten eerlijk durven zijn als dat nodig is, maar ze moeten óók aanvoelen wanneer ik alleen even hoef te horen dat het wel weer goed komt.’
Karen (33): ‘Al zijn mijn vriendinnen en ik het niet altijd eens, elk onderwerp moet bespreekbaar zijn.’
Attie (30): ‘Mijn gouden regel is dat je écht probeert te zijn. Van die types die doen of ze alles altijd onder controle hebben, steeds het hoogste woord hebben of onhaalbare eisen stellen aan zichzelf en mij, krijg ik letterlijk de zenuwen. Ook al omdat ik van nature zelf nogal perfectionistisch ben.’

Dit is een geautoriseerde bewerking van het hoofdstuk 'De gouden vriendschapsregels' uit het boek ‘Mijn geluk maak ik zelf wel’ van Astrid Maria Boshuisen, uitgeverij Het Spectrum.
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrienden maken en vriendschappen onderhoudenVrienden maken en vriendschappen onderhoudenIedereen heeft vriendschappen met leeftijdsgenoten nodig. Mensen met vrienden voelen zich vaak beter en zitten lekker in…
Vriendschap beëindigenVriendschap beëindigenDe meningen zijn verdeeld over het wel of niet bestaan van onvoorwaardelijke vriendschap. Maar echte vriendschap komt ho…
Kost liefde vrienden?Kost liefde vrienden?Over het algemeen kost een nieuwe liefde je twee vriendschappen. Hoeveel intieme vriendschappen heeft een mens? Waarom i…
Pubers en vriendenVrienden zijn het belangrijkste bezit voor pubers. Waarom zijn vrienden dan zo belangrijk in de puberteit? Pubers zijn a…

In 10 weken gezond afslankenIn 10 weken gezond afslankenIn dit boek (10 weken Slank Plan, ISBN 9080459399) wordt een integrale aanpak van overgewicht geschreven, doordat het ad…
LichaamsgewichtLichaamsgewichtLichaamsgewicht vertalen we als datgene wat de massa van het lichaam is. We benoemen het in kilogrammen. Daarin hebben w…
Bronnen en referenties
  • www.mijngelukmaakikzelfwel.nl
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.