Besnijdenis bij jongens: hygienisch, maar niet zonder gevaar

Over vrouwenbesnijdenis wordt tegenwoordig veel gesproken en de roep om deze genitale mutilatie uit te bannen weerklinkt steeds luider. Het besnijden van de penis is veel minder omstreden. Toch kleven ook daar de nodige bezwaren aan, want een deel van de mannen krijgt op den duur problemen bij mannenbesnijdenis. Wat is mannenbesnijdenis eigenlijk?

Bij kwart van jongensbesnijdenissen in Nederland treden problemen op

Bij bijna een kwart van de jongensbesnijdenissen in Nederland treden direct of later problemen op. Vaak is dat te wijten aan de slechte kwaliteit van de besnijdenissen. Vooral Islamitische jongetjes worden vaak in particuliere besnijdenisklinieken behandeld. Hun deskundigheid laat in sommige gevallen te wensen over en dat levert problemen als ontstekingen, of een te korte voorhuid omdat er te veel is weggesneden.

Besnijdenis jongens in een normaal ziekenhuis: niet vergoed door het ziekenhuis

Overigens worden tegenwoordig ook in normale ziekenhuizen jongensbesnijdenissen uitgevoerd. Jongens vanaf 12 jaar moeten daar zelf ook toestemming geven voor de ingreep. In het ziekenhuis gebeurt dit onder narcose, terwijl veel van de ingrepen die in het land van herkomst (meestal Turkije of Marokko) gebeuren zonder verdoving worden uitgevoerd. De meeste besnijdenissen in Nederland vinden plaats in een ziekenhuis, onder narcose of onder plaatselijke verdoving. Voorheen vergoedde het ziekenfonds de besnijdenis van jongens, maar sinds 1 januari 2005 is dat uit het pakket gehaald. Daarom gaan veel ouders met hun zonen naar besnijdeniscentra. Daar wordt onder plaatselijke verdoving een deel van de voorhuid weggehaald en die ingreep kost minder dan in een gewoon ziekenhuis.

Wat gebeurt er bij een besnijdenis bij een jongen?

Bij een besnijdenis (ook wel circumcisie genoemd) wordt de voorhuid rondom de eikel van de
penis verwijderd. Als dat goed gebeurt heeft de jongen in kwestie later geen problemen en kan hij er zelfs zijn voordeel mee doen. Maar er kan ook teveel voorhuid weggenomen worden en dan kan dit leiden tot problemen. Bovendien kan de ingreep leiden tot infecties .

Waarom jongensbesnijdenis?

Jongens worden al eeuwenlang besneden in heel verschillende culturen. Naar schatting is een vijfde tot een kwart van het totaal aantal mannen op de wereld besneden. Zowel in het jodendom als in de Islam worden jongetjes besneden. Maar ook Nederlandse (en andere Europese mannen) worden besneden omdat dit nodig is vanwege medische, hygiënische of seksuele redenen.

Medische redenen voor besnijdenis van een jongen

Sommige jongens of mannen hebben last van een te krappe voorhuid. Dit doet zeer en het zorgt er ook voor dat ze niet of nauwelijks seks kunnen hebben. Ook kunnen er moeilijkheden bij het plassen optreden of kunnen er ontstekingen ontstaan. Bij deze aandoening helpt een besnijdenis.

Om hygiënische redenen jongens besnijden

De voordelen van een besneden penis is onomstotelijk de betere hygiëne. Een besneden penis kan veel beter schoongemaakt worden omdat het smegma dat zich rond de eikel vormt niet blijft zitten onder de plooien van de voorhuid. Die voorhuid is namelijk weggesneden. Een besneden penis is dus veel gemakkelijker schoon te houden. Dit betekent tevens dat vrouwen die seks hebben met een man die besneden is, minder kans hebben op besmetting met infecties. Dit zorgt voor een verminderde kans op de overdracht van geslachtsziekten als HIV en HPV (virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken)

Jongensbesnijdenis in het Jodendom

De Joodse besnijdenis vertegenwoordigt het verbond tussen God en de aartsvader Abraham. Alle Joodse jongetjes moeten in dat kader vanaf de achtste dag na hun geboorte besneden worden.

Besnijdenis in Arabische landen

In Arabische landen worden jongens ook al vele eeuwen besneden, zelfs nog voordat de Islam zijn intrede deed.

Besnijdenis van moslimjongens

De besnijdenis staat niet als regel in de Koran, maar wel in de Islamitische leefregels, de soennaís. In de hygiënische leefregels wordt melding gemaakt van de besnijdenis. Overigens is de besnijdenis geen verplichting, maar wordt het wel gezien als een rituele reiniging. Islamitische jongens worden besneden tussen de zevende dag na de geboorte en het vijftiende levensjaar. De besnijdenis van een moslimjongen gebeurt in ieder geval voor zijn pubertijd. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 15.000 jongens, voornamelijk moslims, besneden.

Jongensbesnijdenis staat ter discussie

Omdat er naast voordelen ook nadelen kleven aan de besnijdenis van jongens wordt er in 2010 gedebatteerd over hoe de medische wereld de besnijdenis vanuit religieus oogpunt zou moeten benaderen. Sommige partijen vinden dat er een compleet verbod moet komen op jongensbesnijdenis, terwijl anderen vinden dat de besnijdenis moet worden uitgesteld tot de jongens hun eigen keuze kunnen maken.

Lees verder

© 2010 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Besnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieBesnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieDe reden waarom men tot besnijdenis overgaat is een vernauwing van de voorhuid van de penis, hierdoor kan de voorhuid ni…
De gemiddelde penislengte van de manDe gemiddelde penislengte van de manElke man (behalve een omgebouwde transseksueel) heeft een penis, dat is bekend. Maar in welk land zijn nu de mannen te v…
Besnijdenis van jongens en meisjesBesnijdenis van jongens en meisjesHet besnijden van jongens komt vaak voor. Maar voor sommigen is het onduidelijk waarom het nou precies gedaan wordt. Dan…
Fimosis: vernauwing van de voorhuid van de penisFimosis: vernauwing van de voorhuid van de penisAandoeningen van de penis zijn vaak maar lastig bespreekbaar omdat mannen zich schamen. Vernauwing van de voorhuid van d…
Slanker lijken door kledingSlanker lijken door kledingKleding kan er voor zorgen dat je slanker lijkt. Maar het kan er ook voor zorgen dat je dikker lijkt, het is daarom bela…
Bronnen en referenties
  • Kennislink.nl
  • Trouw
  • Ziekenhuizen

Reageer op het artikel "Besnijdenis bij jongens: hygienisch, maar niet zonder gevaar"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Special: Islamitische gebruiken
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!