Wat is het nut van de balansbal
Tijdens het verbeteren van de actieve stabiliteit van de lage rug wordt bij Kropp Fysiotherapie gebruikt gemaakt van de balansbal. De balansbal is ook bekend onder andere namen, zoals de stabiliteitsbal, exerciseball, gymball en theraball. Balansballen worden al meer dan 40 jaar ingezet door (sport)fysiotherapeuten bij mensen met fysieke beperkingen. De laatste tijd zie je het gebruik van de balansbal ook steeds meer toenemen in de trainingsprogramma's van schaatsers, voetballers
It's all about stability
Door het uitvoeren van oefeningen op een balansbal worden de oefeningen moelijker dan normaal, omdat je je moet balanceren op de bal. De meeste basis balbalansoefeningen worden uitgevoerd in zit, waardoor vooral de rompspieren zich moeten inspannen om de balans te handhaven. Deze spieren zijn meestal verzwakt of weten niet meer goed hoe ze moeten samenwerken bij mensen met (lage) rugklachten. Bij nagenoeg alle dagelijkse bewegingen die worden uitgevoerd, zal er een inspanning van de rompspieren worden gevraagd. Het het dan ook erg belangrijk dat deze spieren sterk genoeg zijn, zodat er geen 'compensatiespieren' worden ingezet om de beweging uit te voeren of de houding te handhaven. Dit kan op den duur klachten opleveren in andere delen van het lichaam, omdat bepaalde spieren in bovenstaande situatie worden overbelast.
Balansbal en de toegevoegde waarde
Oefeningen met een balansbal zijn zeer goed in te bouwen in je normale trainingsschema. Naast stabiliteitstraining kun je de balansbal namelijk ook gebruiken voor krachttraining en het doen van rek- en strekoefeningen. Door het uitvoeren van een oefening op de balansbal zul je meer spieren moeten activeren dan normaal, waardoor de trainingsprikkel sneller bereikt kan worden. Ook zal je reactiesnelheid worden verbeterd door het trainen met een balansbal.
Welke balansbal is voor mij het meest geschikt?
Niet iedere bal is geschikt voor een balanstraining. Ten eerste is het belangrijk dat je een balansbal gebruikt met de juiste afmetingen voor jou lichaamslengte. (zie tabel) Ten tweede zal de balansbal voldoende gewicht kunnen 'dragen'; 300 kilo is het minimum! Ten derde zal de bal een zogenaamd ABS (anti burst system) moeten hebben, zodat de bal niet kan 'ontploffen' als je je oefeningen aan het uitvoeren bent.
Lichaamslengte (in cm) | Grootte Balansbal (in cm) |
< 168 cm | 55 cm |
168 - 188 cm | 65 cm |
> 188 cm | 75 cm |
Aanschaf van een goede Balansbal
Om het voor iedereen gemakkelijk te maken een juiste balansbal aan te schaffen, heeft Kropp Adviseert een webwinkel op de site geplaatst. Na registratie is het dan mogelijk om voor zeer gunstige prijzen een balansbal te bestellen, die aan alle eisen voldoet.
Trainen met de balansbal; je eerste trainingsprogramma
Om ervoor te zorgen dat je, na aanschaf van de balansbal, ook daadwerkelijk de juiste oefeningen uitvoert die in jou geval het meest geschikt zijn, biedt Kropp Adviseert een basistraining 'oefenen met de balansbal' aan. Zie de website voor meer informatie.