Day Zero Project - 101 doelen in 1001 dagen

Day Zero Project - 101 doelen in 1001 dagen Het Day Zero Project is een leuke manier om je eigen doelen in kaart te brengen en uit te voeren. Hoe werkt het precies en waarom werkt dit beter dan bijvoorbeeld goede voornemens voor het nieuwe jaar? En vooral: hoe begin je en maak je dit project tot een succes?

Wat is het Day Zero Project?

In het kort is het Day Zero Project dit: je stelt een lijst met 101 doelen op en in de volgende 1001 dagen - grofweg een jaar en negen maanden - probeer je die doelen uit te voeren. Daarom wordt het ook wel het 101/1001-project genoemd. Dit kunnen allerlei doelen zijn, van het bakken van een taart tot het halen van je rijbewijs. Natuurlijk hoeven het niet per se 101 doelen te zijn of 1001 dagen. Nieuw Zeelander Michael Green, die het project in 2003 oprichtte, gebruikt deze getallen om de volgende reden:
'The key to beating procrastination is to set a deadline that is realistic. 1001 Days (about 2.75 years) is a better period of time than a year, because it allows you several seasons to complete the tasks, which is better for organising and timing some tasks such as overseas trips, study semesters, or outdoor activities.'

Waarom doe je mee?

Talloze mensen over de hele wereld doen mee aan dit project, maar waarom eigenlijk? Iedereen verzint andere doelen, dus voor iedereen heeft dit project natuurlijk ook een andere reden en een ander resultaat. Toch is over het algemeen te zeggen dat het Day Zero Project (in het kort DZP) leuk is om te doen. Het is motiverend en inspirerend en kan ervoor zorgen dat je meer uit jezelf haalt. Het is een goede manier om dingen te doen die je altijd al wilde of om je grenzen te verleggen.
'Gewoon voor de lol' is een prima reden om mee te doen, of bijvoorbeeld om te organiseren wat je de komende tijd wil gaan doen en bereiken. Het DZP kan een je hoop positieve dingen laten doen: nieuwe gewoontes ontwikkelen, nieuwe contacten maken, meer leuke dingen doen of juist een tandje harder werken op zijn tijd.

Doelen

Doelen kunnen dus vanalles zijn: een diploma halen of vaardigheid verwerven, iemand van lang geleden bezoeken of eindelijk in die enge achtbaan stappen. Ook rare dingen, zoals twee weken rondlopen in mismatchte sokken of in een hooiberg overnachten, kunnen een doel zijn. Of: 'ga naar X concerten', 'kijk een film voor elk letter van het alfabet' of 'brei een trui'.
Er zijn dus eindeloze mogelijkheden, maar wat maakt een doel tot een goed doel? Michael Green vindt dat een doel vooral specifiek, uitdagend en realistisch moet zijn. Een goede methode om doelen te stellen is de zogenaamde SMART-methode, waarbij je je doelen toetst of je doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden zijn.
  • Specifiek: Is dit doel duidelijk en concreet? Weet je wat je wil bereiken? Dan is je doel specifiek genoeg. Dus niet: 'doe iets leuks met je vakantie', maar bijvoorbeeld 'ga op vakantie'. 'Doe iets leuks' is te vaag, iets leuks doen kan variëren van een bordspel spelen met je familie tot op safari gaan in Afrika.
  • Meetbaar: Weet je wanneer je dit doel precies hebt gehaald? Om het vorige voorbeeld aan te halen: is een weekendje weg genoeg, of is een vakantie pas echt geslaagd als je twee weken weg bent geweest? Ga je naar de camping in het aangrenzende dorp of wil je naar het buitenland? Je kunt je doelen natuurlijk zo breed maken als je wil, maar je wil niet dat je je er later makkelijk vanaf maakt met iets wat eigenlijk de bedoeling niet was.
  • Acceptabel: Is dit doel acceptabel? Een doel is acceptabel als je er zelf me akkoord kan gaan en het dus niet tegen je principes ingaat, maar ook (en vooral) als het je voldoende uitdaagt. Bovendien is het belangrijk dat het doel ook echt bewerkstelligt wat je er mee wilt. Als je dus iets leuks wilde gaan doen in de vakantie en uiteindelijk uitkomt op kamperen, moet je kamperen wel leuk vinden. Anders heeft je doel weinig zin.
  • Realistisch: Dit is een erg belangrijk punt! Je kunt wel op een safari naar Afrika willen, maar als je daar het geld niet voor hebt zal dit lastig gaan. Het is goed om groot te dromen bij het opstellen van doelen, maar om teleurstelling te voorkomen moet het wel mogelijk zijn. Bekijk ook of de combinaties van doelen wel realistisch zijn. Een groot doel op zich is niet meteen onmogelijk, maar als je bijvoorbeeld die safari combineert met een nieuwe auto, een groter huis en het beginnen aan een dure hobby, dan kunnen dingen lastiger worden.
  • Tijdsgebonden: Binnen welke tijd moet ik dit doel afhebben? Een voor de hand liggend antwoord bij dit project is natuurlijk 1001 dagen. Toch zijn er ook andere mogelijkheden, waarin je bijvoorbeeld in het doel zelf nog formuleert dat je in één maand een keer drie boeken wil lezen. Of het doel om een jaar lang elke maand een cake te bakken.

Beginnen met het DZP

Hoe begin je met dit project? Heel simpel: door zomaar doelen op te schrijven. Je bent eerder uitzondering dan regel als je in een keer vijftig doelen uit je bouw weet te schudden, dus maak je geen zorgen als het even duurt. Houd de gedachte in je achterhoofd en probeer zo inspiratie voor doelen te vinden in je dagelijkse leven. Neem een notitieboekje mee om ideeën meteen op te schrijven, voor ze weer verdwijnen. En vooral: snuffel eens door andermans lijsten, ook daar ligt veel inspiratie op de loer. Veel van die lijsten zijn te vinden op de site van het project.
In 1001 dagen kan veel veranderen. Houd dus niet al te streng vast aan je doelen. Als de reden om een doel te doen, verdwijnt én je geen plezier meer zult beleven aan het uitvoeren ervan, waarom zou je het dan nog op je lijst laten staan? Veranderen mag dus. Wat wel erg belangrijk is, is om bij te houden wat je doelen zijn en hoe ver je er al mee gevorderd bent. Of je dit nu op de site van het project doet of in een eigen notitieboek of schrift, of misschien zelfs op een speciale blog. Als je dit niet doet, loop je het risico dat het een rommeltje wordt.

Nieuwjaarsvoornemens

Misschien vraag je je af: waarom zou dit beter werken dan mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar? Want inderdaad, meestal vergeet je die na een maandje wel weer. Bij het DZP leg je je voor een langere tijd vast dan een jaar, wat - zoals hierboven uitgelegd - al kan helpen met doelen die bijvoorbeeld alleen in een bepaalde tijd van het jaar uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast doe je het DZP niet om ook aan de 'hype' van nieuwe doelen mee te doen, zoals die elk jaar met oud en nieuw opsteekt. Het is een gewoonte om in die tijd goede voornemens voor het nieuwe jaar te formuleren, dus doen vele mensen er - uit gewoonte - ook maar aan mee. Bij dit project besluit je zelf mee te doen, daarom ben je er vaak sowieso al serieuzer over dan over die nieuwjaarsdoelen 'die je toch wel weer zal vergeten'.
Ook zul je door de hoeveelheid te verzinnen doelen langer moeten nadenken over de doelen die je opstelt. Nog een voordeel van het aantal doelen is dat er ook ruimte is voor dingen die je puur voor je lol doet. Daarom wordt het DZP - in tegenstelling tot je goede voornemens - niet dat negatieve ding wat achterin je hoofd rondspookt, maar juist iets leuks, een uitdaging om te volbrengen.
© 2011 - 2024 Tessaem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens door middel van projectenGoede voornemens door middel van projectenAls het einde van het jaar weer nadert, gaan mensen massaal denken aan wat ze het afgelopen jaar bereikt hebben en wat z…
Projectresultaat bepalenHet eerste dat je doet bij het opstarten van een project is het bepalen van het resultaat. Wat wil je bereiken met het u…
Goede doelen: de 1 procent clubGoede doelen: de 1 procent clubWat is de 1 procent club? Wat doet de 1 procent club? Hebben we niet genoeg goede doelen in Nederland? Waarom 1%? Wie is…
Wat is IPMA voor project managersNaast Prince II en PMI bestaat er nog een zeer belangrijke certificerings mogelijkheid voor project managers. In deze ro…

Yoga - de ZonnegroetDe zonnegroet is een serie oefeningen die men kan doen om het lichaam flexibel te maken en op te rekken. Deze oefeningen…
Kans op gezondheidsklachten bij thuiswerkenKans op gezondheidsklachten bij thuiswerken"Het nieuwe werken" wordt steeds populairder. Inmiddels werkt zo'n driekwart van de werknemers wel eens vanuit een ander…
Bronnen en referenties
  • http://dayzeroproject.com/about/
  • http://www.carrieretijger.nl/functioneren/management/leidinggeven/doelen-stellen/smart
Tessaem (11 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.