Zomerstrak in een handomdraai

In je voorbereiding voor een strandlichaam moet je één eenvoudige les meenemen: hoe minder vet je meedraagt, hoe beter je sixpack zal aftekenen. Het liefst begin je ruim voordat de T-shirtloze dagen zich aandienen met je strandlijfprogramma, maar mocht je hier niet aan toegekomen zijn: geen stress. Deze tips helpen je in sneltreinvaart van dat vetrandje af! Zet de transformatie van je lijf in gang door twee eetgewoontes aan te pakken. Pik er een of twee gewoontes uit die het meeste verschil maken als je ze verandert. Bedenk wat je op een doorsnee dag eet en filter je slechtste gewoonte eruit (fastfood in het weekend, bier na het werk of zoute snacks tijdens het tv-kijken). Geef jezelf dan een week de tijd om die slechte gewoonte af te leren. De week erna richt je je op je een-na-slechtste gewoonte. We bezitten maar een beperkte hoeveelheid wilskracht. Daarom loopt een poging om in één keer al je slechte gewoontes af te leren meestal op niks uit: je put je wilskracht uit. Hieronder zetten we vijf verkeerde eetgewoontes op een rijtje. Raak nu niet ontmoedigd - genoeg mensen gingen je voor. Bekijk hoeveel van die gewoontes je herkent, en probeer de simpele alternatieven uit die we bij experts verzamelden. Leer jezelf dan een paar goede gewoonten aan en denk op een iets bewustere manier na over eten. Je zult je binnen no time goed genoeg voelen om op het strand je shirt uit te trekken.


Maaltijden overslaan

Door niet te eten maak je het je lichaam moeilijk om je eetlust in bedwang te houden. Daarbij zet het je wilskracht onder druk, wat minstens zo schadelijk is. Zelfregulering is een hersenactiviteit en je brein draait op glucose. Sla je je ontbijt of gezonde tussendoortje over, dan heeft je brein niet genoeg kracht om die onvermijdbare vreetbui tegen te gaan. Laat een maaltijd staan en je zult later op de avond gegarandeerd gaan snaaien. Je uitgehongerde hersenen hebben niet genoeg brandstof om je op het juiste pad te houden.

Doorbreek het

Dit is een makkie. Verspreid je calorie-inname over drie maaltijden van ongeveer 500 kcal en twee tussendoortjes van 100 - 200 kcal per stuk. Mensen die gewicht kwijt willen raken hebben nog steeds minstens 1800 - 2000 kcal per dag nodig. Belangrijker nog is dat je mindset verandert. Prent jezelf in 'ik ga mezelf nieuwe eetgewoontes bijbrengen' in plaats van 'ik ga mezelf beperkingen opleggen'.

Snel eten

Gebruik de geen-dieet-benadering: je ontzegt jezelf geen voedsel, je eet het alleen wat langzamer. Waarbij je het echt proeft. Je geeft je lichaam de tijd om aan te geven dat je vol zit, zodat je niet blijft dooreten.

Doorbreek het

Je lichaam probeert je iets te vertellen, dus geef het de kans. Schakel even terug en geniet van je eten. Leg de krant weg en zet de tv uit.

Uitspattingen in het weekend

Jezelf te buiten gaan in het weekend kan ook na zondag nog voor problemen zorgen.

Doorbreek het

Wees gerust, je hoeft niet helemaal af te kicken. Beloon jezelf na een gezonde week met één Big Mac menu, geen heel weekend vol vette happen. Een all-you-can-eat-weekend betekent dat je 30 procent van je week slecht eet. En 70 procent van de tijd je best doen zet nou eenmaal weinig zoden aan de dijk.

Zoute snacks

Zout is verraderlijk - het laat je onbewust meer eten dan je van plan was. En je eet het vaker dan je denkt: popcorn in de bioscoop, een zak chips tijdens de voetbalwedstrijd en nootjes bij de borrel.

Doorbreek het

Je trek in zout gaat weg door een paar weken een verminderd-zout-dieet aan te houden. De meeste mensen zullen gruwelen bij het idee hun favoriete snacks in te wisselen voor worteltjes of selderijsticks, maar probeer het eens: de knapperigheid is misschien precies wat je nodig hebt. Krijg je ze echt niet door je keel, probeer dan eens chips met minder zout en pretzels.

[H]Drinken/H]
Alcohol dus. Hier is een oefening waar je vanavond al mee kunt beginnen. Schrijf op hoeveel bier, wijn en andere alcoholische drankjes je consumeert in een week. Je zult versteld staan. Bereken het aantal calorieën en je zult nog harder schrikken. Twee biertjes per avond staat gelijk aan 1.982 calorieën per week - bijna een extra dagwaarde aan energie. Je moet zeker twee uur hardlopen om dat weer te verbranden. Noem je dat op je gewicht letten? Naast de lege calorieën ondermijnt alcohol ook nog eens je doorzettingsvermogen. Dit leidt weer tot een impulsbestelling van een portie bitterballen.

Doorbreek het

Probeer ervan af te blijven - in ieder geval een week. Houd je gewicht in de gaten en voel hoe je broeken zitten. Kijk of je met minder afkunt. Wil je toch drinken, kies dan voor light bier of alcoholvrij bier
© 2011 - 2023 Rosie86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg je een sixpack/wasbordje?Natuurlijk zie je ze wel op het strand: mannen en dames met mooie strakke buikjes en keiharde sixpacks oftewel een wasbo…
Sixpack-training voor een strakke buikSixpack-training voor een strakke buikWie de gestaalde sixpack van een getraind lichaam verwart met een sixpack bier, krijgt een wasbeerbuik in plaats van een…
Sixpack: buikspieren trainen voor mannen en vrouwenSixpack: buikspieren trainen voor mannen en vrouwenIedere man of vrouw wil er goed uitzien. Een sixpack staat symbool voor fitheid en goed getrainde buikspieren. Hoe krijg…
Snelste manier om een sixpack te ontwikkelenVoor sommige blijft het een droom, op het strand lopen met een sixpack. Iedereen kent het wel. Sommige vinden het mooi,…

Gelukkig worden door (harde) keuzes te durven makenGelukkig worden door (harde) keuzes te durven makenGelukkiger worden zit niet van buiten. Nou ja, goed, soms een klein beetje dan. Maar alles begint van binnen. Hoe? Door…
Tarwegras en GerstegrasTarwegras en GerstegrasTarwegras, jong groen van ontkiemde granen, zien we massaal op de vruchtbare Vlaamse akkers. Het groeit daar om in de zo…
Bronnen en referenties
  • Men's Health
Rosie86 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.