Mobiel bellen veroorzaakt schade aan de hersenen

Mobiel bellen veroorzaakt schade aan de hersenen Sinds de komst van de mobiele telefonie bestaan er individuele personen en organisaties die waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van mobiel bellen. Deze waarschuwingen kwamen meestal uit de alternatieve hoek. De laatste jaren komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het mobieltje inderdaad een bedreiging voor onze gezondheid vormt. Mobiele telefoons zenden elektromagnetische straling uit. Die straling oefent invloed uit op onze hersenfuncties, zo blijkt uit Fins onderzoek uit 2011.

Magnetronstraling

Een mobiele telefoon zendt een straling uit met een frequentie van tussen de 450 en 2700 MHZ. Ter vergelijking; een magnetron gebruikt voor het ultrasnel koken van voedsel een straling van rond de 2500 MHZ. Dr. Keith Black van het Cedars-Sinai Medical Center vergelijkt de straling van het tegen het oor gedrukte mobieltje met een lichte magnetronstraling. De hersenen raken er niet echt van aan de kook, maar worden wel licht gekookt, aldus dr. Black. En Black kan het weten want hij gebruikte gerichte microwave stralen om non-invasief hersentumoren te vernietigen. Volgens de vermaarde neuroloog zal het nog enige decennia duren voordat volledig duidelijk wordt welke gevolgen welke mobiele telefonie voor de menselijke gezondheid hebben. Intussen wordt er al wel op diverse plaatsen in de wereld onderzoek gedaan. Enkele onderzoeken die reeds zijn afgerond laten verontrustende uitkomsten zien.

Onrustbarende toename hersentumoren

In juni van 2011 kwam er een alarmerend bericht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat de straling van mobiele telefoons mogelijk kanker kan veroorzaken. De reden voor het bericht was dat een werkgroep, bestaande uit 31 wetenschappers uit veertien landen, onderzoek had gedaan naar de relatie tussen mobiele telefonie en hersenkanker. Na een onderzoek van alle beschikbare wetenschappelijke literatuur concludeerde de werkgroep, dat er sterke aanwijzingen zijn dat het gebruik van mobiele telefoons kankerverwekkend is. Een aanleiding voor het onderzoek was de onrustbarende toename van hersenkanker. In 2008 werden er wereldwijd 237.913 nieuwe gevallen van hersentumoren geregistreerd. Het onderzoek onder de auspiciën van de WHO staat niet op zich. De Zweedse kankerspecialist Dr. Lennart Hardell concludeerde in 2010, naar aanleiding van een door hem gedaan onderzoek, dat het risico op hersenkanker (glioom) bij veelvuldig gebruik van een mobiele telefoon kan verdubbelen. Ook in 2010 kwam in India RB Dubey van het Apeejay College of Engineering te Sohna tot gelijksoortige conclusies. Hij gaf echter aan dat het ricico op hersenkanker pas verdubbelde bij tien jaar intensief gebruik.

Gedragsproblemen en aantasting hersenfuncties

Er bestaan echter niet alleen wetenschappelijke aanwijzingen dat de straling van mobiele telefoons hersenkanker kan veroorzaken, er bestaan ook sterke aanwijzingen dat de straling invloed heeft op ons gedrag en onze hersenfuncties. Getuige de volgende twee onderzoeken:

  • Tussen 1996 en 2002 werd de Danish National Birth Cohort Study gedaan onder 100.000 zwangere vrouwen. Uit de studie bleek dat wanneer de moeder tijdens de zwangerschap veelvuldig mobiel had gebeld, de kinderen 40% meer kans hadden op gedragsproblemen. Wanneer de kinderen op jonge leeftijd zelf ook nog gebruik maakten van een mobiel, steeg de kans op gedragsproblemen naar 50%. Gedragsproblemen die mogelijk te maken hebben met de invloed van de straling op de hersenfuncties. Parallel loopt hiermee dat het aantal diagnoses van ADHD en autistische stoornissen bij kinderen de laatste decennia enorm is toegenomen.
  • Bijzonder verontrustend is ook het resultaat van een onderzoek in Finland, dat op 14 september 2011 op nature.com is gepubliceerd. Onderzoekers van de Finnish Technology Acency in Turku vonden dat na 33 minuten mobiel bellen er veranderingen plaats vinden in de glucose stofwisseling in de hersenen. Dit zou er toe leiden dat de concentratie en de geheugenfuncties verminderen. Het belang van dit onderzoek is de constatering dat de veranderingen in de hersenen reeds na 33 minuten bellen plaats vinden. Op grond van eerder onderzoek bestond de mening dat de veranderingen pas plaats vonden na jarenlang bellen. De onderzoeker geven zorgvuldigheidshalve wel aan dat dit onderzoek niet bewijst dat mobiel bellen ook de kans op hersenkanker vergroot. Toch is het opvallend dat mobiel bellen veranderingen in de hersenen veroorzaakt, en dat juist in dat orgaan de kans op kanker door mobiel bellen groter wordt.

Ongekookt verstand

Ofschoon de genoemde onderzoeken in dezelfde richting wijzen, en de WHO een organisatie is waar ze niet omaar een alarmerend bericht laten uitgaan, bestaat er nog veel ontkenning bij wetenschappers, overheids- en gezondheidsorganisaties. Tot het moment dat er sprake is van een dusdanige stapeling van bewijzen dat ontkenning niet meer mogelijk is, zal de consument het moeten doen met zijn nog ongekookte eigen gezonde verstand. Onze hersenen vormen een elektrisch en fijngevoelig systeem. Het lijkt heel logisch om te vermoeden dat een dergelijk fijngevoelig systeem gemakkelijk ontregeld kan worden door straling van buitenaf. Het beperken van het bellen met een mobiele telefoon tegen het oor lijkt een verstandige maatregel. Telefoonmaatschappijen wijzen er op dat gebruikers de mobiele telefoons beter op enige afstand van hun hoofd kunnen houden. Dat daardoor de straling minder goed doordringt in onze hersenen is echter op geen enkele manier bewezen.
© 2011 - 2023 Machosofty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
GSM en straling; gevaarlijk of maken we ons zorgen om niets?Er wordt onderzoek gedaan naar de gevaren van mobiel bellen, het uberhaupt in contact komen met de mobiele telefoon. Men…
Geld verdienen - oude mobiele telefoon (GSM) verkopenGeld verdienen - oude mobiele telefoon (GSM) verkopenGeld ontvangen voor oude mobiele telefoon. Een oude mobiele telefoon is geld waard. Je oude mobiel verkopen kan op versc…
Mobiel of via een vaste lijn bellen?Mobiel of via een vaste lijn bellen?In Nederland hebben 6,16 miljoen huishoudens een telefoonaansluiting via een vaste lijn. Dit aantal blijft stijgen en ee…

Stichting Chaja en ziekteverwerking door creativiteitStichting Chaja is een organisatie die mensen wil helpen in hun verwerkingsproces van de ziekte kanker. De naam Chaja is…
De overgang anders bekeken: van Tao tot homeopathieDe overgang anders bekeken: van Tao tot homeopathieDe overgang. Aan de ene kant heb je het 'kamp' dat boeken schrijft over die heerlijke, goddelijke tijd van je leven. Aan…
Bronnen en referenties
  • http://www.wddty.com
Reactie

Jan Jongejan, 17-08-2012
Statistische gegevens bewijzen erg weinig. Het feit dat moeders die meer gebeld hebben tijdens de zwangerschap, vaker kinderen met gedragsproblemen krijgen, geeft een statistisch verband aan, maar niet welk verband. Misschien hebben moeders die veel kans hebben op kinderen met gedragsproblemen, meer behoefte om te bellen, of wat dan ook. Het feit dat het aantal diagnoses van ADHD (dat is overigens geen diagnose, maar een karakterisering van het gedrag) heeft waarschijnlijk te maken heel andere factoren.
Als ondersteuning van de gedachte dat mobiel bellen slecht is, vind ik dit een heel magere redenering. Verder moeite men niet vergeten dat een mens sinds zijn ontstaan constant bloot wordt gesteld aan straling, hoewel de aard en de intensiteit erg kan verschillen. Reactie infoteur, 26-08-2012
Beste heer Jongejan,

Het kan zijn dat u een punt heeft als het gaat over het onderzoek naar de invloed van het mobiel bellen van moeders op de ongeboren vrucht. Ik heb geen idee wat de onderzoekers hebben gedaan om één en ander uit te sluiten.

Over de diagnose ADHD wordt heel verschillend gedacht. Kennelijk zijn er op hersenscans wel afwijkingen te zien. Maar dat is weer een andere discussie. Ook al zou u gelijk hebben, dan blijft toch staan dat er dan kennelijk opmerkelijk veel kinderen worden geboren uit de schoot van veelvuldig mobiel bellende moeders met bepaalde gedragskenmerken die men aanduidt met ADHD.

Het totale plaatje van de onderzoeken die er zijn gedaan is naar mijn mening wel degelijk een reden voor verontrusting.

Machosofty (36 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.