De overgang anders bekeken: van Tao tot homeopathie

De overgang anders bekeken: van Tao tot homeopathie De overgang. Aan de ene kant heb je het 'kamp' dat boeken schrijft over die heerlijke, goddelijke tijd van je leven. Aan de andere kant beweert een 'kamp' doemdenkers dat de overgang een weg betreft die alleen maar omlaag kan. In realiteit heeft de overgang nadelen én voordelen. Hormonale mokerslagen zijn achterhaald. De aanpak anno nu is: zelf informatie verzamelen, en kijken wat voor jou werkt: of dat nu andere voeding is, homeopathie, supplementen of bewegingsvormen zoals yoga. De overgang. Je hoort er de raarste dingen over. Er is het 'kamp' dat boeken schrijft over die heerlijke, geweldige, goddelijke tijd van je leven. En er is het kamp dat beweert dat je met de overgang een weg inslaat die alleen nog maar omlaag kan. In realiteit heeft de overgang zowel kanten die je kunt missen als kiespijn, als voordelen.

Minder bloedarmoede en energieverlies

Menstruatie is een proces dat veel energie kost. Daarnaast leidt vooral hevig bloedverlies tot bloedarmoede. Dat je menstruatie afneemt en straks wegblijft, is een rare gewaarwording. Een nieuwe levensfase: weg, vruchtbaarheid.. en die komt nooit meer terug. Anderzijds heeft het niet menstrueren duidelijke gezondheidsvoordelen en energetische voordelen. Bovendien word je in deze nieuwe levensfase uitgenodigd (of je wilt of niet, dat wel) om jezelf anders te definieren dan als moeder en deel van het gezin. Veel vrouwen rapporteren vanuit die uitdaging dat ze de overgang letterlijk hebben aangegrepen: namelijk om de overgang te maken naar het zichzelf centraal stellen als creatief, bewust en wijs geworden persoon die nog jaren kan invullen met alles dat tot nu toe geen kans heeft gekregen.

... maar ook opvliegers en ander ongemak

Een realistische trend is om de overgang niet voor te stellen als hoera-moment vol hoogtepunten, maar er evenmin een drama van te maken. Ook de neiging van de medische wetenschap om mensen tjokvol hormonen te stoppen, wordt inmiddels terecht getemperd. Het is een natuurlijk proces, en het beste is om daar zelf bewust het beste van te maken. Een van de stemmen die zich daarbij aansluit is VSM Schüssler. Als je een natuurlijk proces doormaakt , moet je het niet willen onderdrukken met hormonen en ander engs. Wat wel mogelijk is, is het lichaam op een natuurlijke wijze een handje helpen in deze periode van verandering en toch ook weleens ongemak. Natuurlijk is het niet helemaal toevallig dat juist enkele specifieke mineraalzouten van Dr. Schüssler bedoeld zijn om het lichaam van binnenuit te helpen fit en gezond te blijven en zo overgangsklachten te verminderen... maar anderzijds, waarom zou je niet kijken wat homeopathie voor je kan doen?

Wat heb je aan mineraalzouten bij de overgang?

Een van de dingen die Dr. Schussler aanstipt, is het feit dat veranderingen in de hormoonhuishouding een tekort aan belangrijke mineralen in het lichaam kunnen doen ontstaan. Mineralen dragen eraan bij dat je je fit en gezond voelt. De mineraalzouten van Dr. Schüssler zijn bedoeld om de celstofwisseling te verbeteren. Daardoor moet het lichaam weer in staat zijn de benodigde mineralen goed op te nemen. Elk mineraalzout heeft eigen specifieke eigenschappen.

Bij algemene klachten: mineraalzout nr.5

De overgang kan een heel scala aan klachten opleveren - maar dat hoeft dus niet. Denk aan opvliegers, hoofdpijn, gewichtstoename, lichte incontinentie, prikkelbaarheid, vergeetachtigheid, vermoeidheid, slapeloosheid en seksuele problemen. De basisconditie van het lichaam is mede bepalend voor de vraag hoe je lijf én geest de hormonale veranderingen opvangen. Een van de belangrijkste mineraalzouten die helpt om het lichaam in goede conditie te houden is Schüssler mineraalzout nr. 5: Kalium phosphoricum. Dit zout wordt ingezet om algemene overgangsklachten te verminderen. Het bevordert een gezonde zenuwactiviteit. Ook wordt kalium phosphoricum beschouwd als een belangrijk geheugen- en energiemiddel. Dit mineraalzout stimuleert de energieproductie in de cellen.

Opvliegers: mineraalzout nr.8

Geen symptoom zo bekend van de overgang als opvliegers. De 'opvlieger' staat voor een rood hoofd, een oververhit gevoel en overmatig transpireren. Troost: al lijkt het een uur te duren, de opvlieger is in de regel met maximaal een minuut voorbij. Het gevoel is dat, van bloed dat in één klap via je borst naar je hoofd stijgt. Je gezicht en hals voelen verhit aan en worden rood. Transpireren hoort hier ook bij. Net zoals hevigere transpiratie 's nachts kan voorkomen rond de menstruatiecyclus, kun je bij de overgang ook aanvallen van transpiratie krijgen, en wel overdag én ’s nachts. Een ondersteunend mineraal zout is Schüssler mineraalzout nr. 8: Natrium muriaticum. Dit mineraalzout reguleert de vochthuishouding in het lichaam.

Incontinentie: mineraalzout nr.1

Tijdens de overgang kan incontinentie voorkomen, met name bij inspanning zoals sporten, bij het tillen van iets zwaars, het hoesten, niezen of lachen. De reden is dat er minder oestrogenen in het lichaam aanwezig zijn. Dt kan de sluitspier van de blaas ietwat verslappen. Zeker als bekkenbodemspieren al niet zo sterk zijn, kan dit lichte urine-incontinentie veroorzaken. Schüssler mineraalzout nr. 1: Calcium fluoratum verbetert elasticiteit en stevigheid van de sluitspier van de blaas en van de bekkenbodemspieren.

Het ontwaken van de sensuele vrouw (mét bekkenbodemspieren)

Daarnaast is het bekken een van de minst bewuste gebieden voor vrouwen, terwijl je door versteviging via oefeningen een hoop ellende kunt voorkomen. Google eens op de trefwoorden 'bekkenbodem verstevigen'. En als je spiritueel geinteresseerd bent, kijk dan eens wat de Chinese Tao aan intrigerende visies heeft opgeleverd omtrent een stevig, gezond vrouwelijk bekken (wat overigens ook wonderen doet voor je liefdesleven!) Voorname dames in de Chinese maatschappij gebruikten al duizenden jaren geleden het zogenaamde 'jade ei' om het bekken te versterken... Daarover schreef Saida Desilets het boek 'Het ontluiken van de sensuele vrouw'. Wat is een beter moment om dáár eens over te gaan lezen?

Mineraalzouten: waar en hoe

Zowel online als bij de drogist zijn de mineraalzouten verkrijgbaar voor € 8,95. Meer informatie én verkoop ook via de website www.vsmschussler.nl.

Geen wetenschap, dus (nog) zelf doen

Het is beschamend om te zien, hoe zeer het mannelijk lichaam in navolging van de oude Grieken als standaard is blijven staan in de medische wetenschap. Gelukkig komt hier eindelijk verandering in. Maar als je vrouw bent en je nadert de overgang, is het devies wel: pak de zaak zelf op. Er zijn goede boeken in de handel die realistische inzichten bieden over de vraag, hoe je via voeding, beweging en andere gezonde zaken je eigen balans gedurende de overgang kunt verbeteren. Er zijn organisaties zoals Care For Women die zich hiermee bezig houden. Wat je ook doet, ga niet klakkeloos de medische molen in. Orienteer en informeer je. Probeer wat voeding doet, beweging, supplementen en/of homeopathie. Het is wel je lichaam!

Wat is de overgang?

De overgang is een fase aan het einde van de vrouwelijke levensfase van vruchtbaarheid. Gemiddeld duurt de overgang vier jaar. Deze periode gebruikt je lichaam om van de eerste hormonale veranderingen via een proces van aanpassing tot een nieuw hormonaal evenwicht te komen. De duur van deze periode verschilt per vrouw. Ook de mate van ongemak varieert. Er zijn vrouwen die zo door de overgang heen zeilen, en andere die er echt last van hebben. Niet alleen voedingspatronen zijn daarbij van invloed, maar ook de vraag of je accepteert dat een mensenleven - zeker als vrouw - cyclisch is en dat je soms meer aandacht aan je lijf en geest moet geven, in plaats van 'vrolijk' door te hollen als vanouds. Hoe dan ook zijn de hormonale veranderingen de belangrijkste veroorzakers van klachten die je in de overgang kunt ervaren.

Over VSM Schüssler

Schüssler mineraalzouten is een homeopathisch geneesmiddel, dat wordt toegepast volgens de therapie van dr. Schüssler. De Schüssler mineraalzouten van VSM zijn geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen de overgang en de menopauzeVerschil tussen de overgang en de menopauzeWat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken…
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…
Overgang test: Ben ik al in de overgang? Eenvoudige zelftestVeel vrouwen worden al vroeg in hun leven geconfronteerd met vreemde en vaak onplezierige klachten en symptomen, die hel…
Aandacht voor de overgang, documentaire: Uitgebloe(i)dnieuws uitgelichtAandacht voor de overgang, documentaire: Uitgebloe(i)dMaandag 3 maart 2014 was de documentaire ‘Uitgebloe(i)d te zien die over de overgang in Nederland gaat. In de documentai…

Mobiel bellen veroorzaakt schade aan de hersenenMobiel bellen veroorzaakt schade aan de hersenenSinds de komst van de mobiele telefonie bestaan er individuele personen en organisaties die waarschuwen voor de gezondhe…
Kruidengeneeskunde of fytotherapieKruidengeneeskunde is zo oud als de mensheid. Met de opkomst in de vorige eeuw van de scheikundige middelen dreigde de f…
Bronnen en referenties
  • Persbericht VSM Schüssler / MediaXplain
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.