Stichting Chaja en ziekteverwerking door creativiteit

Stichting Chaja is een organisatie die mensen wil helpen in hun verwerkingsproces van de ziekte kanker. De naam Chaja is afgeleid van het Hebreeuwse woord "chai" dat “leef” betekent. Stichting Chaja stelt namelijk niet de ziekte voorop maar het leven, waardoor iedereen die zelf (of personen in de nabije omgeving) geconfronteerd is met de ziekte kanker, het leven weer kan oppakken. Via creatieve activiteiten kunnen lotgenoten in saamhorigheid elkaar daarbij helpen. De stichting organiseert daarvoor talrijke activiteiten als workshops op verschillende gebieden en meditatieve dans. Ook is er een koor dat geleid wordt door een professionele dirigent maar waar gezelligheid ook voorop staat.

Ontstaan Stichting Chaja

Stichting Chaja werd opgericht door Marleen van den Berg nadat zij met borstkanker was geconfronteerd. Enthousiast geworden door activiteiten, waar zij elders aan deelnam, besloot ze ook in haar woonplaats Oss iets op te zetten, om mensen door middel van creatieve expressie aan hun verwerkingsproces te laten werken. Na het ontstaan van dat idee duurde het nog twee jaar voordat ze, samen met enkele enthousiaste lotgenoten, Stichting Chaja op 14 februari 2007 kon oprichten.

Haven waar iedereen kan aanleggen

Over de ziekte kanker is al veel geschreven en er bestaan ook diverse hulporganisaties en lotgenotengroepen. Stichting Chaja is zo’n lotgenotengroep die eigenlijk best bijzonder is. De stichting loopt met de juiste mensen aan het roer geen risico dat ze ten onder gaat aan vergadercultuur. Korte lijnen tussen de bestuursleden en snelle besluitvorming, waarbij toch zoveel mogelijk leden betrokken worden, kenmerken de Osse stichting. Stichting Chaja wil een haven zijn waar iedereen kan aanleggen die met de ziekte kanker te maken heeft. Ruime treeplanken zorgen voor een makkelijke overloop naar een van de creatieve activiteiten die worden georganiseerd. Want de doelstelling van de stichting is: “Een creatief platform bieden aan mensen die in hun eigen leven of in hun directe omgeving met kanker zijn geconfronteerd”.

Creativiteit als uitgangspunt bij verwerkingsproces van kanker

Het is vooral het uitgangspunt om een creatief platform te bieden waardoor de stichting zich onderscheidt van vele andere hulpvormen. Creativiteit is het uitgangspunt in het verwerkingsproces waarin emoties vaak zo moeilijk te verwoorden zijn. Door mee te doen aan de activiteiten kan steun, troost en kracht worden gevonden om het ziekteproces en de gevolgen ervan te kunnen dragen. Stichting Chaja wil er vooral voor zorgen dat de ziekte niet voortdurend voorop staat. Ook is een creatieve verwerkingsmethode niet alleen goed voor mensen die zelf met kanker geconfronteerd worden maar zeker ook voor hun naasten. Het zijn immers de naasten die noodgedwongen in de rol van verzorger terecht komen en daardoor dikwijls zelf nauwelijks aan verwerking toe komen.

Activiteiten

Stichting Chaja organiseert een aantal vaste activiteiten:

Koor Chaja

“Zingen voor je leven” is een wel erg toepasselijk motto voor het koor dat in 2009 is opgericht en ongeveer 25 leden telt. Onder leiding van een professionele dirigent en een stem expressie coach wordt twee keer per maand gerepeteerd op een uitgebreid repertoire. Zingen in het Chajakoor zorgt voor een saamhorigheid waarbij via de onderlinge band veel steun aan elkaar wordt gegeven. Hoewel gestreefd wordt naar een zo hoog mogelijk muzikaal gehalte speelt de gezelligheid bij het samen zingen en pauzeren een zeer grote rol.

Sacrale of meditatieve dans

Ook deze activiteit bestaat al enkele jaren. Bij sacrale of meditatieve dans wordt er meestal in een kring gedanst en hebben de dansen een eenvoudige structuur. Het middelpunt wordt vaak aangegeven door bloemen of een symbolisch voorwerp. Door de manier waarop bij sacrale of meditatieve dans de uiterlijke beweging ontstaat wordt ook het innerlijk bewogen. Het omgekeerde is eveneens van toepassing waardoor een harmonie ontstaat. Soms is de dans stil en ingetogen en een andere keer juist uitbundig en vreugdevol.

Workshops schilderen, tekenen en boetseren

Door te schilderen, tekenen of boetseren kan ruimte worden gegeven aan emoties. Met kleur en vorm bezig zijn en daar geheel in opgaan kan een uitlaatklep zijn voor opgekropte gevoelens. Het is een vorm van overdracht zonder woorden die troost, steun en hernieuwde kracht kan geven. Schilderen, tekenen of boetseren is een creatieve vorm om aan te geven wat van binnen leeft en kan zo een grote bijdrage leveren aan de verwerking van een ernstige ziekte zoals kanker. Het gaat bij het creatief bezig zijn niet zo zeer om het eindresultaat maar meer om de ervaringen waaruit de deelnemers kracht putten om weer in het volle leven te kunnen staan. Naast het volgen van workshops kan ook op twee dagen in de week het Open Atelier worden bezocht van Atelier De Driepoot.

Kook Workshop

Samen kokkerellen onder leiding van deskundige koks en in een fijne sfeer samen smikkelen schept evenals de andere activiteiten een band. De gespreksonderwerpen tijdens het koken, tafelen en zeker niet te vergeten het natafelen liggen nu eens op een ander terrein dan de ziekte wat zeer bevrijdend kan werken.

Incidentele activiteiten

Naast de vaste activiteiten organiseert Stichting Chaja ook diverse incidentele activiteiten. In het verleden heeft een aantal activiteiten plaatsgevonden als:
  • Expositie van verwerkingskunst in Het Hooghuis in Oss.
  • Gedichtencursus met als resultaat een prachtige gedichtenbundel.
  • Workshop schilderen waarbij een mozaïekkunstwerk is gemaakt dat is geëxposeerd op een Landelijke Manifestatie in Den Haag, waar ook Koor Chaja optrad.
  • Verkooptentoonstelling van geschonken kunstwerken waarvan de opbrengst aan de stichting ten goede kwam.
  • Optreden van de groep Meditatieve Dansen.
  • Optreden in de kapel van het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch.
  • Medewerking aan een Landelijke Koordag in de Jaarbeurs in Utrecht.

Nieuwe activiteiten

Voor sommige van de activiteiten die in het verleden plaatsvonden bestaan plannen om die te herhalen. Verder bedenkt het bestuur regelmatig nieuwe activiteiten die uitgevoerd kunnen worden als daar budget voor bestaat.

Financiële ondersteuning

Wie dit mooie werk wil steunen krijgt voor € 25,- per jaar de titel "Vriend van Stichting Chaja". Wie sowieso getroffen is door het werk van de stichting kan een bedrag overmaken op rekeningnummer 4962513 t.n.v. Stichting Chaja Uden. Beide vormen van donaties kunnen ook een fiscaal voordeeltje opleveren omdat Stichting Chaja de ANBI status voor goede doelen bezit.
© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Te veel Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Een aangepaste levenswijze om borstkanker te…
Blue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenBlue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenPink Ribbon is de organisatie die zich in zet om aandacht te krijgen voor borstkanker, maar weet jij ook waar Blue Ribbo…
Verminder de kans op borstkanker en beweeg meer!Verminder de kans op borstkanker en beweeg meer!Borstkanker gaat uit in het melkklierweefsel in de borst. Het is de meest voorkomende kanker bij vrouwen, 22% van alle k…
Oktober borstkankermaand: aandacht vragen voor borstkankerOktober borstkankermaand: aandacht vragen voor borstkankerBorstkanker kan ons allemaal raken, zowel man als vrouw. Borstkanker komt vaak voor: ieder jaar in Nederland krijgen zo´…

Een prettige stemming in een half uur!Een prettige stemming in een half uur!Sommige mensen hebben altijd een goede ontspannen stemming, hebben het van nature. Helaas is dat niet voor iedereen wegg…
Mobiel bellen veroorzaakt schade aan de hersenenMobiel bellen veroorzaakt schade aan de hersenenSinds de komst van de mobiele telefonie bestaan er individuele personen en organisaties die waarschuwen voor de gezondhe…
Bronnen en referenties
  • Bron www.stichtingchaja.nl
  • Foto's www.andredierick.nl
  • Workshops www.dedriepoot.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.