Oktober borstkankermaand: aandacht vragen voor borstkanker

Oktober borstkankermaand: aandacht vragen voor borstkanker Borstkanker kan ons allemaal raken, zowel man als vrouw. Borstkanker komt vaak voor: ieder jaar in Nederland krijgen zo´n 13000 vrouwen en 100 mannen te horen dat ze borstkanker hebben. Pink Ribbon is een fondsenwervende organisatie die aandacht vraagt voor borstkanker. Ieder jaar is de maand Oktober de maand van de borstkanker. Een Nederlandse vrouw heeft 12,7% kans op borstkanker, reden genoeg om aandacht te vragen voor borstkanker.

Hoe vaak komt borstkanker voor?

In Nederland komt borstkanker vaak voor: in het jaar 2003 kreeg 1 op de 9 vrouwen borstkanker en 71 mannen kregen te horen dat ze borstkanker hadden. 24% van alle vrouwen die borstkanker kregen in het jaar 2003 waren jonger dan 50 jaar.
In het jaar 2008 kregen, volgens het iCKnet, 13005 vrouwen borstkanker en 92 mannen.
Een Nederlandse vrouw heeft 12,7% kans op het krijgen van borstkanker, dat is een reden genoeg om aandacht te vragen voor borstkanker. Gemiddelde leeftijd dat een vrouw borstkanker krijgt is 60 jaar.

Meest voorkomende kanker bij vrouwen

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Van alle voorkomende kankers bij vrouwen, heeft 33% van deze vrouwen borstkanker.

Risicofactoren

Volgens het Pink Ribbon zijn de risicofactoren van borstkanker bij vrouwen het volgende:
 • 5% van alle nieuwe borstkankerpatiënten speelt erfelijkheid een rol,
 • Gebrek aan lichaamsbeweging (groot gebrek aan lichaamsbeweging: 40 % van alle Nederlandse vrouwen beweegt te weinig!),
 • Alcoholgebruik en overmatig alcohol drinken,
 • Op late leeftijd eerste kindje krijgen,
 • Weinig of gen borstvoeding geven,
 • Overgewicht,
 • Hormoonproducten gebruiken om de lichamelijke klachten van de overgang te bestrijden (hormoonproducten die 2 a 3 jaar lang zijn ingenomen),
 • Geen kinderen hebben,
 • Menopauze die laat inzet,
 • Menstruatie die heel erg vroeg is begonnen.

Lichamelijk actief zijn: beweeg

Pink Ribbon stelt dat als vrouwen meer zouden bewegen, meer lichamelijk actief zouden zijn, zij 20 tot 40% minder kans hebben op het risico van het krijgen van borstkanker. Pink Ribbon stelt dat als vrouwen voldoende zouden bewegen er jaarlijks 1000 a 1500 borstkankergevallen minder zouden zijn, dat betekend: 10% minder borstkanker! Lees meer over vrouwen, bewegen en borstkanker in het volgende artikel: Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?.

Pink Ribbon

Pink Ribbon is een fondsenwervende organisatie en stichting die aandacht vraagt voor borstkanker. Zij proberen uit alle macht om het aantal mensen met borstkanker te verminderen. Zij proberen de risicofactoren van het krijgen van borstkanker onder de aandacht te brengen, en hopen dat borstkanker vroeg wordt ontdekt.
Pink Ribbon gebruikt het gekregen geld voor:
 • Ondersteunen van onderzoeken die er op gericht zijn de kans op het krijgen van borstkanker te verkleinen,
 • Om borstkanker zo vroeg mogelijk te laten ontdekken,
 • Voorlichting over borstkanker,
 • Verbetering van de zorg voor borstkankerpatiënten,
 • Verbetering van de zorg van familieleden en naasten van borstkankerpatiënten.

Borstkankervereniging Nederland

Vullen Pink Ribbon en de borstkankervereniging Nederland elkaar aan, of lopen ze elkaar in de weg? De borstkankervereniging Nederland richt zich vooral op de patiënt met borstkanker, terwijl Pink Ribbon een fondsenwervende organisatie is. Borstkankervereniging Nederland is een patientenvereniging. Door het opgehaalde geld van Pink Ribbon worden enkele projecten gefinancierd van Borstkankervereniging Nederland.

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Pink Ribbon beveelt van harte aan vrouwen boven de 50 jaar de bevolkingsonderzoek borstkanker aan, georganiseerd door de Nederlandse overheid. Pink Ribbon kan het niet vaak genoeg zeggen, maar: hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing.

Zelfonderzoek

Pink Ribbon probeert alle vrouwen te adviseren zo veel mogelijk en zo vaak mogelijk hun borsten te onderzoeken. Wanneer een vrouw regelmatig haar borsten onderzoekt, raakt zij vertrouwd met hoe de borsten aanvoelen. Hierdoor herkent zij onmiddellijk veranderingen die kunnen optreden in de borsten en aan de bel trekken. Bij iedere ontdekte verandering in de borsten: raadpleeg de huisarts! Het belang van zelfonderzoek bij vrouwen is dat als borstkanker vroeg wordt ontdekt, de kans op genezing zo veel groter is.

Psychologische aspect

Volgens het Pink Ribbon is het psychologische aspect bij vrouwen die te maken hebben met borstkanker nog te veel onderbelicht. Pink Ribbon vraagt daarom meer en meer aandacht voor het psychologische aspect bij vrouwen en mannen met borstkanker. Er zijn inmiddels projecten, psychologische en maatschappelijke projecten betaald door Pink Ribbon, die de zorg voor borstkanker patiënten en hun omgeving moeten verbeteren, waardoor het kwaliteit van het leven van een mens met borstkanker zou moeten verbeteren.

Overleving en overlevingskansen

Overleven van borstkanker ligt volgens Pink Ribbon na 5 jaar op zo´n 85%,
Is de borstkanker in de borst gebleven zonder dat er sprake was van uitzaaiingen, is de overlevingskans zo´n 90 tot zelfs 100%!
Gemiddeld sterven in Nederland per jaar zo´n 3300 vrouwen aan de gevolgen van borstkanker.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Te veel Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Een aangepaste levenswijze om borstkanker te…
Blue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenBlue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenPink Ribbon is de organisatie die zich in zet om aandacht te krijgen voor borstkanker, maar weet jij ook waar Blue Ribbo…
Preventie: Borstkanker voorkomen en tijdig ontdekkenPreventie: Borstkanker voorkomen en tijdig ontdekkenMet Pink Ribbon nog vers in het geheugen is het goed om na te denken over hoe wat je nu eigenlijk zelf kunt doen om bors…
Fibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van goedaardige knobbels of cysten in de borst. De cysten kunnen var…

Hypochondrie en cyberchondrie, hoe je jezelf ziek maaktHypochondrie en cyberchondrie, hoe je jezelf ziek maaktIedereen heeft in meer of mindere mate angst om een ernstige ziekte te krijgen. Maar niet iedereen is daar elke minuut v…
Wat te doen tegen verkoudheidWat te doen tegen verkoudheidIedereen is wel eens verkouden. Soms wel eens meerdere keren per jaar. Een loopneus, veel niezen, een zere keel.. dit kl…
Bronnen en referenties
 • http://www.artsennet.nl/Actueel/Nieuws-uit-de-media/Artikel/Specialisten-publiceren-zelf-cijfers-borstkanker.htm http://www.pinkribbon.nl/index.php?id=22&t=3&l=1 http://www.ikcnet.nl/page.php?id=2985&nav_id=114 http://www.wcrf-nl.org/onderzoek/feitenencijfers.php#borstkanker http://www.rivm.nl/bevolkingsonderzoeknaarkanker/onderwerpen/borstkanker/feiten-cijfers/ Healthy voor een gezonde balans Oktober/November 2009 Pink Ribbon: aandacht voor borstkanker
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.