Een prettige stemming in een half uur!

Een prettige stemming in een half uur! Sommige mensen hebben altijd een goede ontspannen stemming, hebben het van nature. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Er zijn veel mensen die moeite hebben de dag te beginnen, mensen die niet lekker op gang komen – wat de hele dag kan beïnvloeden – en mensen die in de ochtend de dekens liever nog eens over zich heen trekken. Zeker in de herfst is dat laatste een veel geziene “klacht”. Daarmee niet gezegd dat je je per se depressief voelt of de herfstdip als een koude douche over je heen krijgt, maar je kunt wel wat doen aan die dip in opkomst of gewoon omdat het goed voor lichaam en geest is.
Ook zijn er steeds meer mensen die de ochtend nog wel aardig beginnen, maar halverwege de dag volledig wegzakken en in de middag niet meer op gang komen. Genoeg redenen om in actie te komen.

Geest en lichaam is een

We weten het allemaal wel, we handelen er vaak alleen niet naar. Het lichaam en de geest is een en voor mensen die (te) veel in het hoofd leven, moeten het lichaam in gang zetten (voelen, ervaren). De mensen die alleen maar fysiek bezig zijn lopen de kans af te stompen, omdat de geest niet in werking wordt gesteld. En dan zijn natuurlijk ook mensen die beide laten voor wat het is, waarbij je je af kunt vragen wat het leven nog is of je bent met lichaam en geest overactief. Een kans op opbranden is dan best groot.

Zet alles in

Alles inzetten is relatief eenvoudig. Je moet alleen jezelf tijd geven om het ook te gaan doen. Voor de meeste mensen is het relatief eenvoudig, omdat het voor handen is. Maar dat maakt blijkbaar nog niet dat mensen ruimte in de agenda maken om het te gaan doen en dat is iets wat iemand voor je kan doen, dat moet je zelf doen.
We hebben het over zaken als:
  • Wandelen, ga een half uur of langer lopen in een omgeving die je inspiratie geeft. Een bos, het strand, de weilanden. Op het moment dat het je een goed gevoel geeft, werkt het door in je lichaam. Een omgeving die je mooi vindt, kan je enorm inspireren. Maar pas op het moment dat je het ook de aandacht geeft die het verdient. De beelden van het bos, de zee, de weilanden hebben stuk voor stuk details die het interessant maken om je er nog meer op de focussen en de schoonheid er van in te zien. Op een ontspannen manier is je geest dan ook bezig. En het spreekt voor zich dat als je lekker een half uur of langer loopt, je je lichaam goed in beweging zet.
  • Fietsen, wie liever de fiets neemt om een half uur of langer te gaan rijden, is natuurlijk ook prima met het lichaam bezig. Voor sommige ligt de focus op het fietsen en is geestelijk al een inspanning. Maar beter als je je geest de vrije loop kunt laten en gedachten als wolken voorbij laat drijven, tot het moment dat je geest leeg is en je kunt bewonderen wat je echt ziet. Bij voorkeur ook fietsen in een omgeving die je aanspreekt. Nederland kent prima speciale fietsroutes, maar ook steeds meer veilige fietsroutes langs de wegen. Neem het buiten gebied en je hebt geen last van fijnstof (van auto’s).
  • Sportschool, de sportschool is een wereld op zich. Lichamelijk absoluut goed bezig, maar geestelijk niet altijd inspirerend. Echter, als je goed zoekt zijn er steeds meer sportscholen die veel doen aan de omgeving. Geen harde muziek of schreeuwende tv als je dat niet wilt, maar groene omgeving, rustige kleuren etc. Kan je je van nature goed afsluiten dan is die entourage wellicht niet echt nodig. Bepaal het zelf, maar zorg dat je geest ook op een ontspannen manier bezig kan zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een luisterboek, uiteraard je voorkeursmuziek of oerklanken die je rustig maken.
  • Mediteren, voor degene die wil mediteren kan dit doen met behulp van yoga. Je lichaam is goed bezig en je geest krijgt “lucht”, de ruimte om te denken over andere zaken dan wat je die dag bezighoudt. Meestal werkt een rustige goed geventileerde ruimte beter om te mediteren of, indien mogelijk, de buitenlucht. Doe wat yogaoefeningen, bijvoorbeeld de zonnegroet reeks of focus je op je ademhalingstechniek of je houding in algemeenheid. In andere artikelen over yoga staan tientallen oefeningen. Zorg er altijd voor dat je lichaam de ruimte krijgt (afhankelijk van de oefeningen die je wilt doen) en je geest op vrijwillige basis je dagelijkse beslommeringen even los laat. Even al die dingen die je nog moet doen als wolken voorbij laten drijven en je geest leeg maken. Voor sommige dus het moment om de dag mee af te sluiten, voor andere om vol energie de dag te beginnen.

Tot slot

Uitgangspunt is dat je iets onderneemt wat bij je past, iets waar jij je prettig bij voelt. De kans van slagen – ook voor de lange termijn – is dan vele malen groter. Gun jezelf dat half uur of uur per dag.
© 2011 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelen in het donkerWandelen in het donkerDat wandelen goed voor de mens is, weten we wel. Wandelen is goed voor het lichaam én de geest, want je kunt je hoofd zo…
Opladen met de zonOpladen met de zonOpladen voor weer een hectisch, mogelijk stressvol jaar, is het voorland voor menigeen. En we doen dan ook onze uiterste…
Piekeraar of zorgeloze geest?Piekeraar of zorgeloze geest?Nederlanders staan bekend als piekeraars en bij lange na niet de zorgeloze geest die min of meer door het leven fladdert…
Met wandelen je conditie verbeterenMet wandelen je conditie verbeterenWe zijn niet allemaal even grote sportfanaten, maar gezondheid vinden we allemaal wel belangrijk. We willen ons best doe…

De lekker luie zondagDe lekker luie zondagAls je er gevoelig voor bent kan de westerse maatschappij je zomaar meenemen in het hectische bestaan. En laten de meest…
Stichting Chaja en ziekteverwerking door creativiteitStichting Chaja is een organisatie die mensen wil helpen in hun verwerkingsproces van de ziekte kanker. De naam Chaja is…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.