Echt groene energie

Echt groene energie Groene energie kennen we van de energieleveranciers als Essent of Nuon, maar hoe vaak staan wij stil bij de echte groene energie en wat doen we er mee? Hooguit een keer als het milieu weer eens ter sprake komt. Echt groene energie haal je rechtstreeks je lichaam binnen en verwarmt je lichaam zonder dat het met een lijntje via een grote centrale je huis binnen wordt gebracht.

Je lichaam als motor

Je lichaam is natuurlijk een motor die de hele dag draait en energie nodig heeft om draaiende te kunnen blijven. Energie die we halen uit voeding en dan bij voorkeur gezonde voeding. Natuurlijk helpt niet geprepareerde voeding ook in het proces, maar is tevens beter voor je lichaam. Maar energie wekken we ook met de geest op en gelukkig kan dit allemaal samen. Daarnaast zorgt onze zuurstof ervoor dat we in staat zijn de organen draaiende te houden. Hoe beter kan een motor in elkaar zitten en feitelijk komen we op deze manier met beperkte middelen al een heel eind om de echt groene energie te ontvangen.

Je lichaam

Je lichaam warm houden is eenvoudig te doen door de kachel op te stoken, maar is dit altijd nodig? Zet ook het lichaam eens aan het werk, dit is goed voor de circulatie van je bloed maar ook goed voor de vetverbranding (een randje vet is prima, maar teveel verkort je leven). Bovendien is het uiteindelijk ook goed voor je humeur. Trek de hardloop- of wandelschoenen aan, een lekker jack of warme jas en duik onder in de natuur. De bossen zijn in het koude seizoen prachtig, je kunt ver door het bos kijken, ziet de paddestoelen weelderig tieren en hoort de knisperende bladeren onder je voeten. De koude lucht veegt zacht tegen je wangen en je lichaam gaat harder werken om alles op temperatuur te houden. Maar groene energie doe je ook op door lekker langs zee te lopen en je voeten in het zand te voelen zakken of de uitgestrekte weilanden te trotseren. Geniet van het daglicht en de eventuele zonnestralen.

Kleding

Het is goed als je je groene energie op gaat doen, goed ademende kleding te dragen. Dat mogen best verschillende lagen over elkaar zijn, zolang het maar ademende kleding is. Natuurlijke stoffen werken het beste, dus een katoenen t-shirt met een wollen trui erover is prima. Of een linnen shirt met een wollen winterjas. Heb je sportkleding aan dan is de kans aanwezig dat het niet natuurlijk materiaal betreft, let hier goed op bij de aanschaf. Met niet natuurlijke stoffen kan je transpiratie hinderlijk zijn. Het wordt dan mogelijk niet opgenomen in de stof.

Je huis

Het voordeel bij zelf je groene energie opdoen is dat het nog even doorwerkt. Zo werkt je lichaam nu eenmaal en je zult het ook bij een niet te hoge temperatuur in huis, lang warm hebben. Zorg wel dat je de basis in huis aanhoudt, de basis ligt meestal even boven de 15 graden. Voor veel mensen is de kou uit huis houden al goed en dan loopt de thermostaat in de wintermaanden meestal op tot zon 18 graden.

Verder kan je thuis in je t-shirt gaan zitten, maar de kans dat dan de kachel omhoog gaat is groot en logisch je relatief blote lichaam wat niet actief beweegt kan de kou niet buiten houden. Gewoon een lekkere trui in huis houdt je warm en kan zomaar 1 tot 2 graden schelen. Doe de gordijnen in de avonduren dicht en let erop dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen. Dat houdt warmte tegen. Kaarsen zijn gezellig, maar een bundeltje kaarsen geeft nu eenmaal ook warmte af en zo combineer je ook nog eens meerdere zaken. De gasbrander gaat vanzelf open als je dat wil, maar het openhaard met houtblokken of een bioethanolkachel kosten wat moeite. Behalve dat het gezellig is, kan op dat moment de kachel ook lager, want dit vuur geeft uiteraard warmte af.
Koude tegels trekken minder koud op als je er een lekker kleed op legt en een korte maar warme douche vlak voor het slapen gaan, laat het lichaam goed werken. Zo kan de elektrische deken achterwege blijven.

Je omgeving

Door er over te vertellen kan je helpen mensen enthousiast te krijgen. Maar vergelijk ook je energierekeningen eens en maak er een strijd van om zonder kou te lijden, toch een lage energierekening te hebben. Kijk wat je aan geld uitspaart en doe daar iets leuks van. Mensen worden inventief als er iets tegenover staat. Gezamenlijk het lichaam aan het werk zetten is ook een optie, kan nog gezellig zijn ook en voorkomt negatieve energie in de buurt. En dat is dan weer goed voor het lichaam.

Tot slot

Er zijn zoveel mogelijkheden om energie op te wekken en de geijkte kanalen te beperken. Gewoon het lichaam inzetten in combinatie me wat inventiviteit. Goed voor het milieu, wat we ook met opgeheven hoofd door kunnen geven, en goed voor de mens nu. Gewoon wat inventiviteit en tijd.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…
Vijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomVijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomIn dit artikel worden alle vijf soorten groene energie besproken die op dit moment beschikbaar zijn. Dat zijn wind energ…
Zonne-energie als energievormEr wordt tegenwoordig al veel gebruik gemaakt van zonne-energie. Mensen hebben zonnepanelen op hun daken en denk bijvoor…
De verschillen tussen groene en grijze energieDe laatste jaren wordt er veel gesproken over groene energie. Veel mensen zijn al overgestapt en een groot aantal mensen…

Ouderen vallen snel en revalideren moeizaamOuderen vallen snel en revalideren moeizaamMet de vergrijzing neemt het aantal gevallen van ouderen die vallen toe. Het probleem is vooral dat ouderen een grotere…
Tien geboden voor een stel gezonde hersensTien geboden voor een stel gezonde hersensEen goede gezondheid staat bij de meeste mensen bovenaan het wensenlijstje. We letten erop wat we eten, dat we niet teve…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.