Wellness: de sauna

Wellness: de sauna Wellness is booming en zeker in een periode van economische achteruitgang, ook al weten we dat het maar tijdelijk is, voelt het blijkbaar goed om onszelf nog eens stevig te verwennen. En dan zijn de mogelijkheden in de westerse wereld eindeloos. Waarbij de sauna de laatste jaren een van de meest populaire vormen geworden is. We gaan in de sauna dan ook massaal uit de kleren, zweten ons een ongeluk en plannen van alles rond de sauna om het een heerlijk dagje uit te laten zijn. Massage’s, schoonheidsbehandelingen of vissen die aan ons knabbelen. Het kan allemaal.
Maar de kwaliteit is sterk wisselend. Uit eigen ervaring alsmede de ervaring van een aantal mensen uit de omgeving heb ik een totaalplaatje gemaakt waarop te letten en waar je onderscheidend in kunt zijn als saunacomplex.

Kwaliteit

Als je aan een dergelijk ritueel begint is het goed jezelf te oriënteren, want de kwaliteitsverschillen zijn enorm. Er zijn een aantal facetten waar je op moet letten door het zelf uit te proberen of testen in de bladen doornemen (bijvoorbeeld Santé heeft maandelijks een test in het blad opgenomen). Te denken valt aan:
  • Het begint met de bereikbaarheid en parkeren. Sommige centra liggen wat verder van een doorgaande weg en dan is het openbaar vervoer eigenlijk not done. De bereikbaarheid en beschikbare parkeerplaatsen zijn dan niet onbelangrijk.
  • Bij de entree begint het pas echt en let dus goed op de ontvangst door de mensen achter de balie. Tegelijkertijd kan je ook al een begin maken met het in je opnemen van de totale uitstraling van het complex (en wat jij prettig vindt).
  • Vervolgens is een belangrijk aspect de algehele hygiëne. De kleedruimtes, de sauna’s, zwembaden en de overige ruimtes.
  • Waar veel mensen niet echt op letten is of er wel voldoende rust ruimte en koud water baden c.q. koude douches zijn. Na een hete sauna is een koud water bad (dompelbad) of een koude douche essentieel. Daarnaast is regelmatig rusten ook belangrijk. Lekkere zitjes, loungestoelen en –banken voor binnen en buiten en eventueel bijbehorend leesmateriaal en rustgevende muziek (al dan niet op de koptelefoon).
  • Wat zijn de behandelingen die men kan bieden, is het divers en hoe effectief zijn de behandelingen (zie verder apart item).
  • Als je alle informatie in beeld hebt, is het goed dit te vergelijken met de prijs. De sauna is voor een hele dag meestal tussen de 25 en 30 euro (zonder kortingsbonnen, welke door overigens de meeste complexen regelmatig aangeboden worden). Maar het grote prijsverschil zit hem vaak in de andere aangeboden faciliteiten en het eten in de restaurants.

Extra faciliteiten

De extra faciliteiten zijn uiteenlopend. Uiteenlopend in de zin van allerlei verschillende behandelingen variërend van een hot stone behandeling, een sportmassage, gezichtsbehandeling of een algenpakking. Het is maar net wat je wilt en waar je denkt baat bij te hebben om het wellnessdagje compleet te maken (plan vooral ook niet te veel, rusten hoort ook bij het dagje wellness).
Nadeel bij de meeste saunacomplexen is dat er weinig begeleiding is. Of je een gezichtsbehandeling wil, is zelf nog wel te beslissen. Maar of je meer baat hebt bij een sportmassage of dat je de hot stone behandeling meer voor je doet, kan nog wel eens een issue zijn. Iemand die je in deze adviseert zou hierbij niet verkeerd zijn. Maar het blijkt dat er in de verschillende saunacomplexen maar in weinig mensen rondlopen die je goed kunnen adviseren in deze. Wellicht is het daarom beter dit thuis te doen en je via internet te informeren. De paar centra die wel gekwalificeerde mensen rond hebben lopen, hebben hier duidelijk een plus.

Zout

De enorm populaire zoutwaterbaden en sauna's zijn duidelijk een plus in een compklex, maar het blijkt dat niet ieder complex toestemming (vergunning) krijgt voor een zoutwaterbad (behalve dat sommige complexen ook de ruimte niet hebben). De meeste complexen hebben inmiddels wel zoutsauna's. Als je hier een liefhebber van bent, informeer dan op voorhand, het voorkomt teleurstelling als je er eenmaal bent.

Persoonlijk

Wat de meeste grote(re) wellnesscentra veelal missen is de persoonlijke kant van het verhaal. Misschien ook wel logisch, want de masseurs en schoonheidsspecialisten zijn bij de meeste centra gewoon in loondienst en dan ben je “een nummer” en wordt als vaak als zodanig behandeld. De schoonheidsspecialisten of masseurs die een eigen praktijk hebben, werken anders. Daar ben je enig moment bekend, men kent je huid, je eventuele pijntjes en men neemt meer tijd voor een behandeling. Vergelijkbare behandelingen rond bijvoorbeeld gezichtsmassage, maskers en complete behandelingen liggen in de schoonheidssalon vaak rond de 1,5 uur, terwijl je in het wellnesscentrum binnen 1 uur weer buiten staat. Daarmee niet gezegd dat de kwaliteit van de producten minder is, maar bij wellness gaat het ook het totaalplaatje en dat is de behandelende man of vrouw. Hier is in de meeste wellnesscentra nog duidelijk veel werk aan de winkel.

Genieten

Maar het totaalplaatje maakt of je geniet en of je waar voor je geld krijgt. Wellness is even het drukke leven buiten sluiten en totale rust ervaren. Als je dat kunt ervaren ben je een rijk mens. Geniet ervan!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht sauna's met badkledingOverzicht sauna's met badkledingEen dagje naar de sauna is heerlijk. Het is er lekker ontspannen genieten van de weldadige warmte en rust. Sommige mense…
Sauna kopen: Infrarood sauna, stoomcabine of gewone sauna?Een eigen sauna is een droom voor velen. Wie wil er tenslotte geen wellness center in zijn eigen huis? Maar wat is nou e…
Overnachten sauna en spa's: overzicht hotelsOvernachten sauna en spa's: overzicht hotelsEen dagje naar de sauna is heerlijk en teven goed voor lijf en leden. In een sauna kan je heerlijk genieten van de warmt…
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…

Spelend door het levenSpelend door het levenDat klinkt veelbelovend en strikt genomen kan het allemaal, maar we doen het enig moment gewoon niet meer. En waarom? ‘H…
Weinig slapen voor een topcarrière: is dit aan te leren?Weinig slapen voor een topcarrière: is dit aan te leren?Mensen met een carrière in de top lijken erg weinig te slapen. Zo hoor je regelmatig dat politici tot diep in de nacht d…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.