Breng jezelf op een ‘leuke’ manier in vorm

Breng jezelf op een ‘leuke’ manier in vorm We zijn zo begin van het nieuwe jaar weer massaal begonnen met sporten. Immers, er moeten weer wat kilo’s af en er moet aan de conditie gewerkt worden. Wat beter dan jezelf op rantsoen zetten en gaan rennen. Fout … jezelf op rantsoen zetten stimuleert het jojo’en, want op rantsoen leven kan geen mens langere tijd en is ook niet nodig. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren en voor wat betreft het rennen … bouw het rustig op en doe eens iets anders.

Normaal eten

Begin bij het begin en dat is je voedingspatroon. Het klinkt wellicht als iets wat ieder jaar opnieuw gezegd wordt – en dat is ook zo – maar het blijft actueel. Normaal eten is je voedingsstoffen voor die dag binnen krijgen en als je van de pakweg 2000 kilocalorieën 200 of 300 afhaalt omdat je af wilt vallen, is daar niets mis mee. Maar je straft jezelf dubbel door richting de 1000 kilocalorieën te gaan. Dat houdt namelijk geen mens vol, als je een normaal dagritme hebt, en het jojo’en is geboren … met alle gevolgen van dien. Om nog maar niet over de eventuele misgelopen vitamines te zwijgen.

Alle voedingsstoffen binnen krijgen, uitkijken met slechte vetten (verzadigde vetten) en koolhydraten. Je dagelijkse hoeveelheid zit al in veel producten, daar is koolhydraten bij iedere voeding in de vorm van brood, pasta of aardappelen helemaal niet noodzakelijk voor.

Kortom, denk na wat je eet en je weet meestal snel genoeg waar de bottleneck zit. Eet rustig en geniet van je eten.

Lekker bewegen

Waar de een verslaafd is aan bewegen is de ander niet vooruit te branden. Maar ook daarop wordt van alles bedacht om ook deze medemens uit de luie stoel te krijgen. Spreekt voor zich dat iedere kans van slagen begint met iets echt te willen en een halfslachtige poging kan beter maar meteen de das om worden gedaan.

Op een andere manier aan de slag…

Er vanuit gaande dat je echt wil, maar niet die man of vrouw bent die graag ‘gewoon gaat joggen’, bedenk dan dat er mogelijkheden zijn om het je leuker te maken. Enerzijds kan het voor afleiding zorgen en anderzijds kan het je ook uitdagen voor meer en als het competitieelement geactiveerd kan worden, is de kans dat je het leuker gaat vinden zeker aanwezig.
Er zijn verschillende mogelijkheden, enkele op rij:
  • Download een app waar je looppatroon bijgehouden wordt. Zo kan je hele patronen lopen, alleen of met meerdere mensen (eventueel in spelvorm). Nieuwe looppatronen bedenken en bijna ongemerkt aan je conditie werken. Zowel goed voor hardlopen als wandelen. De te downloaden app is 1,50 euro.
  • Diezelfde app kan je ook gebruiken om steeds meer te gaan lopen. Begin met een uit te denken rondje en hang iedere keer een nieuwe “lus” aan je rondje. Je kunt een lus proberen uit te zoeken op afstand maar ook op ondergrond. De wisseling van ondergrond is prima.
  • Er zijn ook programma’s te koop waar je op de oren hoort waar je moet gaan lopen, in welk tempo, wanneer je even moet gaan wandelen en wanneer je wat rek-en-strek oefeningen moet doen. Maakt het lopen een stuk gezelliger. Met een groepje hoeft er maar één met de koptelefoon op om het hele programma te lopen.
  • Natuurlijk blijft de Wii en vergelijkbare producten prima voor de nodige conditie. Voor de beginnende sporter wellicht leuker om het met nog iemand te doen. Lekker samen conditie opbouwen in de huiskamer en zodra het weer wat beter wordt, combineer je het met bijvoorbeeld éénmaal per week ook buiten aan de slag te gaan.
  • Voor veel mensen is ‘zomaar’ een stuk lopen best intensief en saai, maar wissel na enkele minuten (oplopend tot 10 minuten) het lopen af met een sprintje en ga terug tot de wandel stand. Kom weer op adem, loop weer enkele minuten voor de conditie en trek aansluitend weer een sprintje. Op deze manier gebruik je ook andere spieren in de benen en gebruik je de wandelminuten om op adem te komen. De minuten dat je aan de conditie werkt kan je zo langzaam opbouwen. En als je een mooie omgeving uitkiest … gebruik de wandelminuten dan om de omgeving in je op te nemen. Voor je het weet heb je zomaar een uur intensief én leuk gesport.

Slapen

Tenslotte is genoeg slapen ook belangrijk voor een gezond leven en het begint zelfs een trend te worden om zo nu en dan een powernap van ongeveer een halfuur te doen. Het geeft je weer nieuwe energie.

Tot slot

Kortom, er zijn allerlei mogelijkheden om het ‘saaie’ hardlopen net even een draai te geven, zodat het leuker wordt en mogelijk dat je zelfs naar een volgende training uitkijkt. Let vervolgens op je eten en je zult op een normale manier kilo’s kwijtraken en conditie opbouwen. Mogelijk niet super snel, noem het speels … maar prima vol te houden en goed voor lichaam en geest.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen: welke sport om af te vallen?Afvallen: welke sport om af te vallen?Wil je afvallen? Dan weet je natuurlijk dat je ook genoeg zult moeten bewegen. Maar welke sport kies je wanneer je wilt…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Afvallen en conditie opbouwen door crosstrainingVeel mensen beoefenen hun sport heel eenzijdig. Hardlopers lopen alleen maar hard, fietsers fietsen alleen maar en zwemm…

Gratis lichttherapie bij je koffie? Op naar Bagels & Beans!Gratis lichttherapie bij je koffie? Op naar Bagels & Beans!Blue Monday. Dat is de toepasselijke dag waarop koffieketen Bagels & Beans begon met een originele service: daglichtther…
10 redenen om actief aan lichaamsbeweging te doen10 redenen om actief aan lichaamsbeweging te doenWeet je wat lichaamsbeweging precies voor de verbetering van je gezondheid en welbevinden doet? En wat de risico's voor…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.