Train je brein en geheugen met Brain Training

Train je brein en geheugen met Brain Training Een gezonde geest in een gezond lichaam en oefening baart kunst zijn twee gezegden die prima passen bij de noodzaak om je brein en geheugen extra te trainen. Wat je niet gebruikt, verlies je. Daarom meer over het trainen van je geheugen met deze leuke geheugentraining. Iedereen kan met de braintrainer uit de voeten. De optimale hersenleeftijdstest kan eenvoudig worden bepaald. Hoe slim ben jij. Verwar een hoog IQ niet met het alleen maar hebben van een goed geheugen, want intelligentie bestaat uit vele onderdelen.

Hoeveel bedraagt de ideale hersenleeftijd?

De ideale hersenleeftijd van een mens is 20 jaar. Op die leeftijd functioneert ons brein optimaal. Maar we worden elk jaar ouder, zitten te veel voor de tv, hebben te veel stress en doen allerlei andere dingen die sub-optimaal zijn. Dat zie je niet alleen aan een uitdijend lichaam, maar ook aan een brein dat minder goed blijkt te functioneren dan mogelijk is. Immers, use it or lose it, geldt ook voor onze hersenen. Trainen, trainen, trainen. Houdt dus je brein op peil met voldoende dagelijkse training van het geheugen. Een actief brein is in staat tot meer initiatief, nieuwe inzichten en interesses. Het houdt het leven spannend.

Breinbrekers, test je geheugen en houdt je geheugen op peil

Natuurlijk zijn er mensen die veel kruiswoordraadsels oplossen, sudokuís, breinbrekers en zo verder. Denk ook aan de marktkoopman die veel uit zijn hoofd rekent. Allemaal prima acties voor je hersenen om de bloedtoevoer naar je brein te verbeteren en je hersenen jong te houden. Als je brein geen nieuwe informatie hoeft te verwerken, schiet hij namelijk in de ruststand.

Bron: Chrismear, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Chrismear, Flickr (CC BY-2.0)

Train je brein en geheugen met Brain Training

Train je brein en test de hersenleeftijd door bijvoorbeeld:
 • De volgorde in je dagelijkse routine te veranderen. Altijd dezelfde routine maakt je hersenen lui.
 • Probeer eens wat in je kast te vinden met je ogen dicht. Alleen als je hersenen alles in het vizier hebben, zul je je weg vinden. Dit is makkelijk te oefenen.
 • Doe eens dingen rechtshandig als je linkshandig bent of andersom.
 • Stimuleer je smaakpapillen eens door iets te proeven met je neus dichtgeknepen. Het zal in het begin niet meevallen, maar al snel blijkt ook dit geen probleem meer.
 • Leg eens een keer niet alles op volgorde. Sterker nog, maak eens een rommeltje. Je zult versteld staan van de ervaring dat je niet alles meer klakkeloos kunt vinden.
 • Vind thuis eens de weg met je ogen dicht.

Nintendo

Nintendo is met succes ingesprongen in de markt van braintraining met allerlei spelcomputers. Zeer bekend is Dr. Kawashima's Brain Training: Hoe oud is jouw brein? De speeltjes zijn al vele miljoenen malen verkocht. Het zijn oefeningen en spelletjes waarbij je goed moet nadenken. Denk hierbij aan het oplossen van rekensommetjes, het voorlezen van een tekst of het tellen van het aantal mensen dat in en uit een huisje gaat. Elke oefening zou een ander deel van de hersenen stimuleren om zo de hersenleeftijd naar beneden te krijgen. En wie wil dat niet. Je kunt het ook met anderen spelen en daarbij grafieken maken van jouw hersenleeftijd ten opzichte van je huisgenoten. Als je dat niet leuk vindt, kun je het altijd nog in je eentje doen. Overigens, een goede wandeling is ook goed voor je hersenen, en daar heb je Nintendo niet voor nodig.

Geheugen trainen helpt de gezondheid van je geheugen

Train je geheugen bijvoorbeeld door:
 • De brain trainer te gebruiken.
 • Dingen vaak te herhalen en te associëren met andere zaken.
 • Niet alleen een boodschappenlijstje te maken maar deze ook proberen te onthouden.
 • Als je een krant hebt gelezen je af te vragen wat je nou precies gelezen hebt.
 • Niet alles tegelijk proberen te onthouden, want dan slaat het geheugen dat slecht op.

Hoe hoog is jouw IQ?

Het intelligentiequotiënt, IQ, is een maat voor intelligentie. Het IQ wordt berekend aan de hand van de score in een aantal testen. Daarbij wordt de uitkomst vergeleken met de gemiddelde score van personen met dezelfde leeftijdscategorie. Het IQ bestaat uit een aantal deel scores ten aan zien van:
 • Ruimtelijk inzicht;
 • Cijfermatig numeriek inzicht;
 • Taalkundig inzicht;
 • Emotionele intelligentie;
 • Geheugen;
 • Creativiteit.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie over de sudokuDe sudoku is een populaire puzzel. Er worden zelfs nationale en internationale kampioenschappen sudoku gehouden. In dit…
Hoe werkt een Sudoku?Bij iedereen heeft weleens een poging gedaan om een Sudoku op te lossen. Het is een uitdaging om de lege vakjes met de j…
Dichters in de schijnwerpers met SudokudichtDichters in de schijnwerpers met SudokudichtDe manier om dichters heden ten dage over het voetlicht te krijgen is ze te linken aan iets dat populair is. Daar leent…
Gezondheid: GeheugentrainingGezondheid: GeheugentrainingKan je je brein trainen? Waarom niet, als je wel je lichaam kunt trainer, kan je ook je brein trainen. Wat je niet gebru…

De jacht op het gelukDe jacht op het gelukIedereen is in zijn leven bezig met één ding, gelukkiger worden. Of we nu die nieuwe auto willen, een betere baan, minde…
De tattoo en body modificationDe tattoo en body modificationDe tattoo is weer volledig in. Velen laten een nieuwe tattoo zetten. Over de hele wereld worden nieuwe tattoos geplaatst…
Bronnen en referenties
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 24-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.