Sauna: gluurders, te warm, vies: misverstanden

Sauna: gluurders, te warm, vies: misverstanden Sauna: er zijn mensen die het heerlijk vinden, en er zijn mensen die er niet aan moeten denken. Maar als dat komt door misverstanden, dan is dat jammer. Want het houdt je tegen om een eerste keer te gaan en ontneemt je daardoor de kans om te genieten van een dagje sauna en de smaak te pakken te krijgen. Hieronder bekijken we de belangrijkste misverstanden en hoe het ècht is:

Er komen alleen mooie slanke mensen, en ik val uit de toon en word bekeken

Als je nog nooit naar een sauna bent geweest denk je misschien dat alle saunabezoekers slank zijn, zoals (helaas) zelfs de reclames van sauna's op tv en in de bladen laten zien. Je vreest dat je hevig uit de toon zult vallen, en je bent ook nog bloot dus extra kwetsbaar en elk grammetje teveel zal genadeloos zichtbaar zijn. Mensen zullen naar je kijken en je afkeuren. Niets is echter minder waar! Juist in de sauna kom je echt mensen tegen in alle vormen en maten. Groot, klein, dik, dun. Maar ook mensen die een arm of een been missen. Of tijdelijk kaal zijn of een borst missen. Dit alles is dus zeker geen reden om niet te gaan, en zijn ook geen reden voor een sauna om je te weigeren.

Ik durf niet bloot rond te lopen voor jan en alleman

Ook dit hoeft je niet tegen te houden. Ten eerste hoef je zeker niet bloot rond te lopen. In de sauna zullen bezoekers die van de ene naar de andere sauna lopen, meestal een grote handdoek omgeslagen hebben. ofwel hun badjas aanhebben. Bloot rondlopen is dus niet nodig. Er zijn wel mensen die het wel doen omdat ze het niet nodig vinden om zich te bedekken. Blijf je moeite hebben, overweeg dan een badkleding-dag te bezoeken. Sommige sauna's hebben deze in hun programma.

Ik kan als vrouw niet alleen gaan, mannen zullen me lastig vallen

Ook dat is in principe niet waar. Zolang je je niet uitdagend opstelt is er niets aan de hand. In feite werkt het net zo als in het dagelijks leven, op straat. Het kan zijn dat het hooguit een reden is dat iemand een praatje met je maakt, maar niet om te proberen een afspraak met je te maken. Saunagangers zijn uit op hun eigen ontspanning en genieten, het is geen ontmoetingsplaats. Je kunt dus rustig als vrouw (of man) alleen naar de sauna gaan. Als je tot rust wilt komen kan dit juíst een reden zijn om alleen te gaan. Je hoeft dan met niemand te praten en komt echt tot jezelf, tot rust en kunt ook lekker een dutje doen in de rustruimte. Blijf je toch moeite hebben, dan kun je een sauna opzoeken die een speciale vrouwendag heeft, meestal een vaste dag in de week waarop enkel vrouwen welkom zijn. Let wel: de ervaring van ondergetekende is dat er op een speciale vrouwendag meer gepraat wordt in de diverse ruimtes, dan op een gemengde dag, hetgeen ook storend kan zijn!

Stellen zijn intiem in de sauna

Dit is iets wat ten strengste verboden is in elke sauna. Een sauna is volstrekt niet bedoeld om intiem te zijn met je partner of anderen. Als het personeel het merkt, zul je een zware waarschuwing krijgen, ofwel direct verzocht worden de sauna te verlaten. Als je het als bezoeker merkt kun je het ook melden bij het personeel, die dan zeker zal ingrijpen. Het is echt not-done!

Het water is vies want iedereen baddert in hetzelfde water

Als je geen moeite hebt met het zwemmen in een openbaar zwembad, hoef je een saunabezoek ook niet te schuwen. Voor beide gelden landelijk wettelijke strenge regels waaraan ze moeten voldoen. Veel sauna’s nemen daarnaast nog extra maatregelen qua hygiëne.

Een sauna is te heet voor mij

Een sauna is in principe heet. Dit heeft een gezond effect op het mensenlichaam. Een saunabad zorgt voor meer weerstand, vergelijk het maar met het effect van een koortsaanval. Bij beide wordt de lichaamstemperatuur dermate verhoogd dat virussen en infecties gedood worden. Maar heb je gauw last van warmte, kies dan een sauna die verschillende temperaturen aanbiedt. Een grotere sauna kan ruimtes hebben van 50 tot 100 graden. Misschien heb je minder last van warmte of benauwdheid juist in een stoombad (vochtige warmte), of in een kruidenbad (kruidendamp). Kies een grotere sauna uit en probeert uit wat je fijn vindt en wat niet. Persoonlijke voorkeur speelt zeker mee.

Kwestie van uitproberen

Na dit alles gelezen te hebben overweeg je misschien toch een saunabezoek. Dat is heel verstandig, want je kunt het het beste gewoon uitproberen. Dan kun je daarna besluiten of je het prettig vond en vaker gaat doen, of dat het toch bij deze ene keer blijft. Hopelijk wordt het het eerste. Een saunabezoek is voor velen een heerlijk dagje uit, tot rust komen, lekker eten, gemasseerd worden en nog veel meer. Veel plezier!
© 2012 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…
Sauna kopen: Infrarood sauna, stoomcabine of gewone sauna?Een eigen sauna is een droom voor velen. Wie wil er tenslotte geen wellness center in zijn eigen huis? Maar wat is nou e…
Sauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenSauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenDe jarenlange traditie in Nederland is dat het saunabezoek zonder badkleding, dus geheel naakt wordt gedaan. Steeds meer…
Overzicht sauna's met badkledingOverzicht sauna's met badkledingEen dagje naar de sauna is heerlijk. Het is er lekker ontspannen genieten van de weldadige warmte en rust. Sommige mense…

Tips voor mooie wittere tandenTips voor mooie wittere tandenNiemand vindt het fijn wanneer hij te horen krijgt dat hij uit zijn mond stinkt. Je wordt ook niet gelukkig van bruine t…
Apps om gezonder door het leven te gaanApps om gezonder door het leven te gaanApps zijn applicaties die je kan downloaden op je smartphone. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, maar steeds meer…
Bronnen en referenties
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.