Tips voor mooie wittere tanden

Tips voor mooie wittere tanden Niemand vindt het fijn wanneer hij te horen krijgt dat hij uit zijn mond stinkt. Je wordt ook niet gelukkig van bruine tanden. Goede gebitsverzorging is soms niet genoeg om tevreden te zijn met je gebit. Je tanden zijn te geel en je zou ze liever wat witter hebben. Dat laatste natuurlijk zonder je tanden te beschadigen en het tandglazuur aan te tasten. Hoe krijg je je tanden witter, zodat je weer een stralende glimlach kan laten zien.

Verzorging gebit

Bij mooie tanden hoort een goede gebitsverzorging. Dat wil zeggen minimaal twee keer per dag je tanden poetsen met een zachte tandenborstel en daarna mondwater gebruikt. 's Avonds voor het poetsen maak je eerst de ruimte tussen je tanden goed schoon met een tandenstoker of nog beter met een tandenrager. Een tandenrager is een stukje ijzerdraad met hierop borstelhaartjes. Je hebt ze in verschillende diktes. Hoe dikker, hoe steviger. Niet iedereen is hetzelfde dus het is even uitproberen welke rager het beste tussen jouw tanden past. Dat is afhankelijk van de ruimte, die er tussen je tanden zit. Het werkt het beste met een beetje tandpasta op de rager. Tandenragers koop je bij de drogist. Een aantal keren per dag een kauwgom met Xylitol nemen is ook een goed idee. Xylitol remt de bacteriegroei en zorgt dat tandplak zich slecht hecht op de tanden. Verder stimuleert Xylitol de aanmaak van antibacterieel speeksel.

Een mooi gebit begint bij een verzorgd gebit.

Nadelig voor een mooi gebit

Een aantal dingen hebben een slechte invloed op de kleur van je tanden:
 • Roken.
 • Het drinken van koffie, thee en rode wijn.
 • Een tongpiercing. De scherpe randen van de piercing komen tegen je tanden waardoor er beschadigingen in het glazuur ontstaan. Dit geeft een verhoogde kans op gaatjes.
 • Antibiotica. Vooral bij kinderen maar ook bij volwassenen heeft veelvuldig gebruik van antibiotica een nadelige invloed op het gebit.
 • Tanden bleken met citroenzuur, zout of bakpoeder. Dit zijn zuren en schuurmiddelen en hiermee boek je op korte termijn wel een beetje effect maar op langer termijn tast het je tandglazuur aan.

Hoe krijg je je tanden wel witter?

 • Je kan ze laten bleken bij de tandarts maar dit is een kostbare zaak. Je bent dan tussen de 150 en 300 euro kwijt.
 • Tegenwoordig kan je je tanden ook thuis bleken. Hiervoor zijn diverse setjes in de handel. Zeer goed schijnt het product Whitelight te zijn. De prijs hiervan ligt rond de 25 euro. Hiervoor krijg je twee tubes peroxide gel, een bitje en een uv licht transmitter. Je doet een klein beetje gel in het bitje. Niet te veel, één tube bevat genoeg voor minimaal vijf keer bleken. Je zorgt dat de gel goed verdeeld is en je stopt het bitje in je mond. De transmitter erop en maximaal tien minuten later zijn je tanden prachtig wit. Wel is het verstandig na de behandeling je mond goed te spoelen met mondwater. Zo komen er geen resten peroxide gel langdurig in contact met je slijmvliezen. Het is heel verstandig om het van te voren even aan je tandarts of mondhygiënist te vragen. Die kan dan even kijken of je tanden gezond genoeg zijn en of je geen gaatjes of lekkende vullingen hebt. Heb je die wel dan kan je Whitelight beter niet gebruiken.
 • Je kan je tanden ook gewoon witter laten lijken door een rode lippenstift te gebruiken. En zomers wanneer je zelf een bruin kleurtje krijgt lijken je tanden ook witter.

Huismiddeltjes

Er zijn ook een aantal huismiddeltjes bekend, waarmee je tanden witter zouden worden, zoals:
 • het eten van aardbeien en pure chocolade of het kauwen op salieblaadjes of basilicumblaadjes
 • kauwen op Norit en daarna je tanden goed poetsen.

Het bruiner worden van het tandglazuur wordt door veel mensen storend gevonden maar eigenlijk is het een natuurlijk verschijnsel. Bij het ouder worden, worden de tanden vanzelf iets bruiner.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanden bleken: snelblekenTanden bleken: snelblekenWitte tanden worden door velen als schoonheidsideaal gezien. Tanden bleken wordt dan ook steeds gewoner en raakt meer en…
Hoe krijg ik stralend witte tanden?Hoe krijg ik stralend witte tanden?Ontevreden met de kleur van je tanden? Zin een schitterende 'Hollywood-lach'. Dan zijn er verschillende manieren om je g…
Tanden bleken met bleektandpasta'sTanden bleken met bleektandpasta'sSpeciale bleektandpasta's (ook wel whitening tandpasta genoemd) kunnen je helpen je tanden witter te maken tegen geringe…
Gele tanden, wat doe je eraanGele tanden, wat doe je eraanJe kent ze wel, de reclames waarin je iemand met stralende witte tanden ziet lachen. Elke keer als je die reclame ziet d…

Mooi haar hebben en mooi haar houdenMooi haar hebben en mooi haar houdenWe willen allemaal mooi haar maar soms zijn er tijden dat de conditie van je haar niet al te best is. Het haar is droog…
Sauna: gluurders, te warm, vies: misverstandenSauna: gluurders, te warm, vies: misverstandenSauna: er zijn mensen die het heerlijk vinden, en er zijn mensen die er niet aan moeten denken. Maar als dat komt door m…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Xylitol
 • http://www.allesovertandenbleken.nl/category/whitelight/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 23-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.