Sauna: een heerlijk saunarondje, hoe doe je dat?

Sauna: een heerlijk saunarondje, hoe doe je dat? Een bezoek aan de sauna is gezond voor lichaam en geest. De sauna zorgt voor optimale en weldadige ontspanning door de warmte die je helemaal omsluit. In dit artikel bekijken we wat de beste volgorde is voor een optimaal saunabezoek en waar je zoal aan moet denken als je de sauna wilt binnenstappen.

Heerlijk ontspannen, toch?

Een bezoek aan de sauna werkt weldadig voor het lichaam. Door de op je inwerkende warmte en de rust werkt de sauna ook heel ontspannend voor de geest. Eigenlijk kan zo goed als iedereen gebruik maken van de sauna, en zal daar ook baat bij hebben.
Er is een uitzondering en er is een kanttekening: Omdat baby's hun lichaamstemperatuur onvoldoende kunnen regelen, moeten baby's nog geen gebruikmaken van de sauna. Wie last heeft van hoge bloeddruk, of anderszins twijfelt of een saunabezoek in zijn of haar omstandigheden wel verstandig is, doet er goed aan hierover contact op te nemen met de huisarts.

Vooraf

Voor je aan een saunarondje begint zijn er enkele dingen waar je aan moet denken. Neem de tijd. Je bent al gauw een paar uur bezig. Te snel alles achter elkaar willen forceren doet afbreuk aan het proces en werkt eerder in- dan ontspannend.

Kleding

Een sauna is in feite een soort bad. Het lichaam moet gereinigd worden, moet kunnen zweten en kunnen ademen. Kleding zit daarbij in de weg en kan zelfs tot problemen leiden. Je gaat thuis ook niet gekleed onder de douche staan! Houd er dus rekening mee dat je naakt de sauna in gaat. Als je dat niet gewend bent of (nog) niet prettig vindt, je kunt altijd een handdoek omslaan. Om je binnen het saunacomplex te verplaatsen en te verblijven in de rustruimtes en restaurants, wordt het gebruik van badslippers en badjas verplicht gesteld. Heb je die niet zelf meegenomen, dan kun je in elk saunacomplex dit materiaal huren. In de saunacabines mag je niet met je naakte huid op de banken zitten of liggen, in verband met de hygiëne. Een badhanddoek is daarom verplicht, daarop neem je plaats. Ook hier: heb je die niet bij je, dan is die te huur. Om te na het douchen af te kunnen drogen heb je één (of twee) handdoek(en) nodig.

Bron: IMSI Master ClipsBron: IMSI Master Clips
Hygiëne
Om je vooraf goed te kunnen wassen heb je zeep of shampoo nodig. In bijna alle saunacomplexen is die voorhanden. In het hele saunacomplex is hygiëne van groot belang. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle andere gasten.

Rust en respect

In de saunacabines wil iedereen zich kunnen ontspannen. Dat lukt niet als er luide gesprekken worden gevoerd. Zacht, fluisterend spreken, is dan beter. Gewoon rust en stilte wordt het meest op prijs gesteld. Van te voren een maaltijd gebruiken kan wel, maar zorg ervoor dat het niet te veel en te zwaar is. Het lichaam krijgt het al zwaar met de warmteregulatie in de sauna, daar hoeft geen zwaar verteringsproces bij te komen. Het is verstandig vooral nog even naar het toilet te gaan – en prettiger ook. Respect voor elkaar is erg belangrijk. Mobiele telefoons zijn, in verband met de multimediale mogelijkheden ervan, nergens toegestaan – dus die moet je achterlaten in je kluisje – of je laat 'm thuis.

Het saunarondje

De sauna is goed voor lichaam en geest, het maakt je fit en gezonder. Natuurlijk zijn de afwisselingen tussen heel heet en heel koud iets om aan te wennen. Een optimaal saunarondje staat hieronder beschreven. Uiteraard kun je hiervan afwijken, als je er maar op let dat de afkoelingsmomenten niet vergeten mogen worden, om warmtestuwing in het lichaam te voorkomen. De sauna is een plek van op te knappen, niet om ziek te worden, hoofdpijn te krijgen, etc. Tussen de saunarondjes door kun je gebruik maken van allerlei voorzieningen die het saunacomplex biedt, meestal zaken als massages, beautybehandelingen, solarium, zonnebank, andere baden zoals whirlpool, kruiden- en Turks stoombad, zwembad, rustruimtes, restaurant, etc.

activiteitomschrijving
1DouchenJe begint je saunarondje met een warme douche, waarbij je je grondig wast. Hygiëne is erg belangrijk, en je geeft hiermee ook het signaal af dat je dit serieus neemt.
2AfdrogenWarme lucht kan beter bij een droge huid, dus afdrogen bevordert het saunaproces.
3Warm voetenbad (5 tot 10 minuten)Door het warme water van voetenbad wordt het bloed in de voeten af wat opgewarmd, waardoor de haarvaten al worden verwijd. Dit signaal wordt doorgezet in het lijf, dus het hele lichaam wordt hiermee al voorbereid op wat er nog komen gaat.
4Sauna (6 tot 15 minuten)Ga zitten of liggen op een handdoek – het is noodzakelijk voor de hygiëne en het beschermt je tegen het inmiddels goed verwarmde hout van de banken. Probeer voeten en billen in dezelfde 'warmtezone' te houden. Hoe hoger je in de saunacabine gaat liggen of zitten, hoe warmer het is. Als je een beginner bent is het waarschijnlijk verstandig het wat rustiger op te bouwen, en begin je dus op de lagere banken. Let op: de maximale tijd is 15minuten, maar het is geen 'must'. Blijf niet langer dan dat je het prettig vindt. Voel je je duizelig, of krijg je hoofdpijn, verlaat dan rustig te ruimte.
5Koelen-1 (5 tot 10 minuten)Na de warmte kun je het beste even een luchtbad nemen, het beste kun je even naar buiten gaan. Adem rustig in en uit.
6Koelen-2 Spoel jezelf af met koud water. Je kunt een koude douche nemen, een koud stortbad, koude neveldouche, of een afspoelslang – of allemaal. Er zijn meestal meerdere mogelijkheden voorhanden. Daarna kun je nog een dompelbad nemen, en weer douchen. Het is erg belangrijk dat je in het afkoelen niet alleen het lijf, maar ook je hoofd koelt.
7Warm voetenbad (5 tot 10 minuten)Hiermee herstel je de warmtehuishouding van je lichaam. Als je tijdens dit voetenbad weer begint te zweten, dan ben je in het afkoelingsproces nog niet genoeg warmte kwijtgeraakt – dus nog even terug naar stap 6.
8Uitrusten Je kunt even gaan liggen op een van de rustbanken. Sommigen kiezen er voor om gebruik te maken van een bubbelbad, zwembad, o.i.d. En natuurlijk kun je iets gaan eten of drinken. Neem de tijd om te rusten, minstens 15 minuten, maar in de praktijk wordt dat meestal langer. Je zult merken dat je lijf daar ook om vraagt.
9Nog een keerJe bent nu met het saunarondje en de rustpauze waarschijnlijk al zo'n anderhalf uur bezig geweest. Je kunt het saunarondje nog eens doen. Vaak wordt het twee of drie keer gedaan.
10Na afloopAls je na de saunarondjes weer naar huis gaat, is het goed nog wat na te genieten. Duik niet meteen in allerlei stressvolle werkzaamheden om het effect zo lang mogelijk vast te houden.

Loÿly

Bij een loÿly of opgieting wordt, meestal door een saunameester, water op de sauna gegoten. Vaak is dit water verrijkt met een geur. Het water verdampt op de gloeiende stenen meteen, en de dampdruppeltjes verspreiden zich over de ruimte en op de huid van de aanwezigen. Dat zorgt voor een extra warmte op de huid, en een intensievere transpiratie. Meestal wordt het effect versterkt doordat de saunameester met een handdoek de damp sneller door de ruimte stuurt, in de richting van de aanwezigen. De loÿly wordt als erg prettig ervaren, de meeste saunacomplexen bieden op vaste tijden in verschillende saunacabines dit soort opgietingen.

Massages en schoonheidsbehandelingen

In veel saunacomplexen is een massageafdeling, zodat je ook kunt genieten van een heerlijke, ontspannende massage. Er zijn diverse soorten massages, maar je zult even een afspraak moeten maken. Ook zijn er bijna altijd mogelijkheden voor beauty-behandelingen. Als je hierin interesse hebt, informeer dan van tevoren bij de sauna-instelling waar je naar toe wilde gaan, wat de mogelijkheden zijn en of je nog ingepland kunt worden.

Overig

Naast sauna's, massages en schoonheidsbehandelingen bieden veel sauna-instellingen nog andere faciliteiten. Heerlijk om te doen tussen een paar saunarondjes in. Vraag bij de sauna waar je naar toe wilt gaan wat de faciliteiten en mogelijkheden zijn. Omdat veel sauna's ook beschikken over websites kun je daar natuurlijk jezelf ook vast oriënteren.

Tot slot

De sauna is erg prettig en je zult er ongetwijfeld van genieten als je bovenstaande punten in je achterhoofd houdt.
© 2012 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een opgieting?Een opgieting is een saunaritueel waarbij met geurig water en een handdoek de luchtvochtigheid in de hele cabine wordt v…
In de sauna zonder badkledingFanatieke saunagangers weten het, in de sauna doe je geen badkleding aan. Voor een aantal mensen is dit echter een doorn…
Wat neem je mee naar de sauna?In de sauna is het vaak niet toegestaan om badkleding te dragen. Dat betekent niet dat iedereen de hele tijd bloot is. W…
Beauty: De heerlijke sauna!Beauty: De heerlijke sauna!Althans, de meeste mensen vinden de sauna lekker ontspannend. Maar behalve lekker relaxen in de sauna, doet de sauna nog…

Stress, cortisol en overgewichtStress, cortisol en overgewichtWat is stress? Hoe beleef je stress en op welke manieren kun je erop reageren? Wat is het verband met een verhoogde cort…
Sauna: is het ook gezond?Sauna: is het ook gezond?De sauna is populair. Steeds meer mensen maken gebruik van de sauna en zoeken de verkwikkende warmte op. Overal in het l…
Bronnen en referenties
  • Sauna, verwenkuur voor lichaam en geest (Chris Schreiber, Jerry Goldberg)
  • Saunagids.nl
  • Wikipedia
  • Afbeelding bron 1: IMSI Master Clips
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 29-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.