Wollen kleding, wat zijn de voordelen?

Tijdens koude dagen verlangen we naar warme en behaaglijke kleding. Wollen kleding is ideaal. Wat zijn de voordelen van wollen kleding?

Wol

Kleding van wol heeft vele voordelen. Wol is warmer dan katoen en de wollen kleding verkleurt niet. Het fijne van wollen kleding is, als het gemaakt is van fijn breisel, dat je het vrijwel het gehele jaar door kan dragen.

Koude dagen

Tijdens een koude winter is wol ideaal. Wol is namelijk een goede warmte isolator, vooral fijne wolsoorten. Wol reageert op je lichaamstemperatuur en houdt je warm als je het koud hebt. Twee dunne laagjes fijne wollen kleding, zoals bij een twinset, is ideaal voor koude winterse dagen. Is het binnen te warm kan het wollen vestje uit.

Dikke, grove gebreide truien

Hele dikke, te grof gebreide truien zijn niet altijd even praktisch tijdens koude winterse dagen. Het zijn die truien die zo grof gebreid zijn, dat de gaten te groot zijn om je warm te houden tijdens koude dagen. Een ijskoude wind gaat dwars door de trui heen en beschermt de drager niet tegen kou.

Natuurlijk materiaal

Wol is een natuurlijk materiaal en daardoor niet belastend voor het milieu. Een trui gemaakt van puur wol ruikt heerlijk fris na een nachtje buiten hangen. Ook trekt een echte wollen trui geen vuil aan, in tegenstelling tot wollen truien die gemengd zijn met synthetische garens.

Onderhoud

Wollen kleding is redelijk gemakkelijk in onderhoud. Wollen kleding dat gemaakt is van superwash wool is gemakkelijk in onderhoud: het kan namelijk veilig in de moderne wasmachine met een wolwasprogramma van maximaal 30 graden. Tegenwoordig kan wollen kleding gemaakt van superwash wool zelfs in de droger! Gebruik altijd een vloeibaar wolwasmiddel. Lees altijd de wasvoorschriften zorgvuldig op de etiketten van wollen kleding om krimp te voorkomen. Wollen kleding was je het liefst zo weinig mogelijk en laat je altijd liggend drogen en wring je nooit uit.

Lubberen

Een echte wollen kledingstuk gaat niet lubberen. Wollen truien die na een paar keer dragen gaan lubberen zijn niet gemaakt van puur wol maar vaak met acryl of andere synthetische garens. Acryl is goedkoop en vaak verwerkt in wollen kleding, maar is niet erg vormvast.

Wasvoorschrift

Ondanks de vele voordelen van wollen kleding, is het belangrijk om, voor de aanschaf, goed de wasvoorschrift op het etiket te lezen. Op het wasetiket staat vermeld of de kleding gemaakt is van puur wol, of dat er andere materialen in verwerkt zijn.

Prijzig

Behalve voordelen kent wollen kleding ook een groot nadeel: het is prijzig. Wollen kleding die warm zijn en mooi blijven na een aantal keren dragen, zijn prijzig. Probeer wollen kleding te nemen die uit minimaal 50% zuiver wol bestaat. Op deze manier behoud je de voordelen van wol, krijg je een behoorlijke kwaliteit wollen kleding en is het niet te prijzig.
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wassen wollen kleding, hoe voorkom je krimp?Wassen wollen kleding, hoe voorkom je krimp?Als de dagen koud zijn, groeit de behoefte naar warme kleding. Wollen kleding voldoet aan die behoefte. Er is een nadeel…
Verschillende fijne wolsoorten gebruikt in kledingZodra het koud is, groeit de behoefte aan warme, wollen kleding. Fijne wolsoorten in kleding voelen zacht aan en vallen…
Verzorging, reiniging en onderhoud van wollen kledingVerzorging, reiniging en onderhoud van wollen kledingNiets is warmer dan een wollen muts, wollen sjaal en een dikke wollen trui tijdens koude winterse dagen. Zonder warme br…
Procenten en promillagesWat zijn procenten en promillages en hoe gebruik je ze? Hoe werkt het ook al weer? In dit artikel laat ik je een voorbee…

Fendi luxe Italiaanse modehuis en familiebedrijfFendi luxe Italiaanse modehuis en familiebedrijfKarl Lagerfield is sinds de jaren 1965 betrokken bij het Italiaanse modehuis Fendi. Hij ontwierp het beroemde Fendi logo…
Fabienne Chapot oprichtster van FabFab is het frisse, vrouwelijke en vrolijke tassenmerk van de Nederlandse Fabienne Chapot. Met een hoop mazzel heeft ze n…
Bronnen en referenties
  • http://www.lidathiry.nl/weblog/?p=4689
  • http://www.breimode.nl/forum/view/id/124/d/Eigenschappen%20van%20wol
  • Elle Januari 2013 Stijlpraktijk: Wonder wol Tamara Klopper
  • http://www.joemerino.com/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wol
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.