Kies je kleding

Kies je kleding Het klinkt zo vanzelfsprekend “kies je kleding”, maar feitelijk laten veel mensen zich leiden door de mode en waar de een werkelijk alles staat, moet de ander erg zorgvuldig kijken of iets passend is. Maar los van een heersend modebeeld, blijken toch veel mensen het simpelweg moeilijk te vinden om iets wat goed past te kopen. Iets wat past bij het figuur en/of de gelegenheid.

Beoordeel zorgvuldig

Met een stylist aan de slag

Natuurlijk zijn er altijd mensen die het zich kunnen veroorloven om advies van een goede stylist in te huren, waarbij het woord “goed” subjectief is. Immers, wie bepaald wat goed is? Feitelijk jijzelf voor wat betreft het gedeelte dat je je prettig moet voelen in je kleding. Of hij/zij ook een advies geeft wat bij je past, flatteert, laat sprankelen etc. is ook een kwestie van goed rondkijken, ervaringen van andere tot je nemen en blogs lezen over de aanpak van de stylist. Blijft het bij aanvang toch een lastig aspect en is een kwestie van uitproberen.

Zelf aan de slag

Als je besluit zelf aan de slag te gaan, is het goed naar je lichaamsbouw te kijken en te bedenken of en zo ja, wat je wilt benadrukken. Of je iets wilt benadrukken is ook maar helemaal de vraag, want niet iedereen wil een statement maken of het interesseert hen helemaal niet. Als dat het geval is, houdt de inhoud van dit artikel op. Als je echter wel geïnteresseerd bent, dan zijn er een aantal zaken die van belang zijn.

De eerdergenoemde bouw is je basis, want van korte benen kan je ook met kleding geen lange benen maken. Met kleding kan je optisch wel veel bereiken. Maar bovenal is en blijft het belangrijk dat je van jezelf en dus ook van je lichaam houdt. Je straalt dit namelijk uit en doet zoveel meer dan slechts goed passende kleding.

Waar op te letten!

Enkele aandachtpunten:
 • Niet iedere situatie laat alle kleding toe en bekijk dus waar je de kleding voor nodig hebt en pas dit navenant de noodzaak aan. Vandaar uit ga je verder kijken en ga altijd uit van kleding in je maat. Niet jezelf in een te klein maatje proppen of oversized omdat je een lichaamsdeel wilt verdoezelen.
 • Welk lichaamsdeel springt er in positieve zin uit en is goed extra de nadruk op te leggen? Een mooie taille kan je bijvoorbeeld prima benadrukken met mooi getailleerde kleding. Een riem kan dit natuurlijk ook doen, maar een brede riem bij een klein persoon is niet altijd de oplossing. Als je klein bent kan bijvoorbeeld een smalle riem in de taille veel meer voor je doen.
 • Lange benen kan je met en een rok net boven de knie benadrukken. Korter is niet altijd passender of mooier! Heb je naast lange benen ook nog ranke benen, dan is de skinny jeans bij uitstek geschikt.
 • Een mooie boezem hoeft niet half bloot te zijn om te kunnen benadrukken, sterker nog het zal eerder afleiden. Niet doen dus, tenzij je om een of andere wilt afleiden. Een goede beha is belangrijk en laat de beha niet zichtbaar zijn. Zorg dat je kleding mooi passend is en met een goed beha eronder zal ook een bedekt decolleté er perfect uitzien. Leent zich de gelegenheid dat je de decolleté meer kunt laten zien prima, doe dit dan subtiel. Met subtiliteiten kom je meestal veel verder.
 • Optisch verander je korte armen door bijvoorbeeld driekwart mouwen te dragen bij jurkjes, shirt en jasjes. Maak het af met mooie armsieraden, maar zijn je armen wat molliger, neem dan niet té massieve armsieraden.
 • Korte benen kunnen, wil je ze wat langer laten lijken, een hakje gebruiken. Kan je niet op hakken lopen, neem dan een sleehak. Daar lopen de meeste vrouwen die niet op hakken kunnen lopen, over het algemeen gewoon mee weg. Als je benen niet te stevig zijn kan je een sleehakje ook combineren met een skinny jeans. Als je dikkere benen hebt, beïnvloed je het beeld slechts negatief.
 • Flinke billen laat je mooier uitkomen door er een jasje tot halverwege op de bil, te dragen.
 • Bij een buikje kan een speciaal onderbroekje vaak helpen het wat platter te laten lijken. Genoeg merken die ook modieus corrigerend ondergoed hebben. Wil je je silhouet beter uit laten komen, draag dan een leuk vestje of jasje over je outfit. Laat het jasje niet te lang zijn, zeker niet als je klein bent. De kans dat je heel massief overkomt is groot. Een man met een buikje moet niet een té getailleerd hemd dragen, maar wel een met een goede pasvorm. Ook hiervoor geldt dat een goed zittend colbert prima aan kan vullen.
 • Bij relatief grote voeten is een schoen met punt niet aan te raden en bij vrouwen vooral niet te plat. Een afgeplatte of ronde punt en een minuscuul hakje kan al voldoende zijn om het een ander beeld te geven.
 • Als vrouw last van hangende bovenarmen? Kijk dan uit met mouwloze kleding. Een klein mouwtje staat én gekleed én je “kipfilets” zijn niet zichtbaar.
 • Klein en gedrongen als man of vrouw, voorkom dat je massief overkomt en dus zeker geen oversized kleding dragen, maar mooi passend en getailleerd. Voor een vrouw is een rok/jurk met de juiste lengte (net boven de knie) vaak beter en kan je langer doen laten lijken. Als man of vrouw een lange broek dragen? Neem dan een mooi getailleerd model met rechte pijp of iets toelopende pijp. Een jasje/colbert altijd goed getailleerd en passend. Oversized maakt nog massiever, dus vermijden!
 • Korter bovenlijf ten opzichten van het onderlijf? Als je het kan hebben, draag dan een heupbroek.
 • Draag nooit een heupbroek als je wat “rolletjes” op de heupen hebt. Een recht of ietwat taps toelopend getailleerd model voorkomt dat je rolletjes ook daadwerkelijk zichtbaar gaan rollen.

Bron: Moerschy, PixabayBron: Moerschy, Pixabay

Kleur

Kleur is een ander aspect waar je op moet letten. Let goed op je huidskleur en kijk welke kleuren je huidskleur versterken, op laten lichten. Meestal wordt je dan, om het eenvoudiger te maken, in een seizoen ingedeeld, maar waar het om gaat is dat er bepaalde kleuren die passen bij een seizoen je kunnen versterken en andere juist verslappen. Eenvoudig is het om de verschillende kleurtypes bij je gezicht te houden, kijk in de spiegel en kijk goed naar je huidskleur als je er een bepaalde kleur bij houdt. Begin met sterk uiteenlopende kleuren bij je gezicht te houden.

Daarmee niet gezegd dat je geen andere kleuren kunt dragen, maar let dan wel op de kleding die dichtbij je gezichtshuid zit. Je kunt het altijd oplossen met een mooie sjaal of iets dergelijks.

Tot slot

Kledingvoorschriften op het werk, een feest met bepaalde voorschriften of een outdoor bezigheid … als je let op je bouw, je positieve punten, je optisch uiterlijk én je kleuren dan kom je een heel eind. Wel even in alle rust wat tijd aan spenderen en laat iemand in je omgeving, die eerlijk durft te zijn, ook eens zijn/haar mening geven.
© 2013 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom je kledingmissers?Hoe voorkom je kledingmissers?Het overkomt iedereen wel eens, een te nauwe blouse, kleding in de verkeerde kleur of de verkeerde maat. Het zijn enkele…
Kleding die bij jóu past: kledingadviesKleding die bij jóu past: kledingadviesDe juiste kledingkeuze geeft je zelfvertrouwen, zelfrespect, een gevoel van welzijn, en een succesvol uiterlijk. De juis…
Interieur mooier door stylistInterieurstylisten zijn goedkoper dan binnenhuisarchitecten. Deze stylisten komen op verschillende manieren aan hun inko…
Kledingadvies voor vrouwen met verschillende vormenKledingadvies voor vrouwen met verschillende vormenLang niet alle kleding is voor elke vrouw geschikt om te dragen. Bij de keuze voor bepaalde kleding moet je daarom goed…

Mode in de ruitersport: HV PoloDe ruitersport wordt steeds sterker beïnvloed door de modetrends. Ruiters en amazones hechten alsmaar meer belang aan hu…
Zwart; een veilige kleurZwart; een veilige kleurZwart krijgt nogal wat betekenissen op zich afgeworpen en dan begint het feitelijk al bij de kleur zwart, wat eigenlijk…
Bronnen en referenties
 • www.designedbyfaisel.nl
 • Afbeelding bron 1: Moerschy, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.