Zwart; een veilige kleur

Zwart; een veilige kleur Zwart krijgt nogal wat betekenissen op zich afgeworpen en dan begint het feitelijk al bij de kleur zwart, wat eigenlijk geen kleur is (net als wit, het andere uiterste in het kleurenspectrum). Maar zwart is donker, verhullend, mysterieus, somber of negatief. Toch loopt de helft van de samenleving met enige regelmaat in de veel besproken kleur zwart. Samen met rood wordt er over geen enkele kleur zoveel gesproken.

Betekenis

Zwart heeft als kleur nagenoeg altijd een negatieve klank. Denk maar eens aan rouw, veel mensen hullen zich dan in het zwart. Maar denk ook aan pessimisme, verboden, verhullend, onwettig en ga zo maar door. Allemaal aspecten die geassocieerd worden met zwart. Verder heeft zwart iets wat we als mysterieus kunnen betitelen.
Ook komt zwart om diezelfde negatieve redenen ook nogal eens in een spreekwoord voor, enkele voorbeelden:
 • ”Iemand zwart maken”, is slecht over iemand spreken.
 • “Het zwarte schaap zijn”, degene die afwijkt van de massa.
 • “Liegen dat je zwart ziet”, flink liegen.
 • “De pot verwijt de ketel dat deze zwart ziet”, iemand beschuldigen terwijl je hetzelfde doet.
 • “Zwartrijder zijn”, zonder geldig bewijs gebruik maken van openbare vervoersdiensten.

Wat trekt ons zo aan in zwart?

Gegeven het feit dat zoveel mensen toch met enige regelmaat zwarte kleding dragen, maakt dat het toch ook een aantrekkelijke kleur is om te dragen. De redenen zijn absoluut niet altijd negatief, maar wel behoorlijk uiteenlopend in oorsprong. Zwart is zo'n kleur die je altijd weer terug ziet komen en of dit nu in de kledingmode is of de nieuwe trend in wonen of de tuin. Ergens is altijd zwart terug te vinden. Enerzijds omdat het een ideale matchkleur is en anderzijds kan zwart een andere kleur juist benadrukken en ophalen. Zwart is zelden een ordinaire kleur, dit kan alleen als je de kleur heel erg verkeerd combineert.

Enkele veel voorkomende voorbeelden:
 • Degene die denkt iets te moeten verhullen aan het lichaam. Zwart kan afkleden en verhullen.
 • Iemand kan het gewoon een mooie kleur vinden.
 • Zwart is met verschillende kleuren prima te combineren.
 • Een veilige kleur, je maakt niet snel een misser als je niet weet of en zo ja, welke kledingvoorschrift er is.
 • Als je gaat voor een mysterieuze uitstraling.
 • Eenvoudig als je voor de kledingkast staat.
 • Zwart kan een chique uitstraling geven, de juiste materialen gecombineerd met accessoires.

Hoe kan je zwart goed in kleding toepassen?

Zwart als combi

Als je er voor kiest om zwart te dragen in combinatie, kijk dan wat het zwart in combinatie met een andere kleur voor je doet, welke uitstaling je hierdoor krijgt en of het totaalplaatje dat oplevert wat je wilt te bewerkstelligen.
 • De combi van zwart met rood; dit kan een heel sexy combinatie opleveren.
 • De combi van zwart met nachtblauw; dit kan een warme, chique uitstraling geven.
 • De combi van zwart met paars; dit kan een spirituele, diepzinnige of feestelijke uitstraling geven.
 • De combi van zwart met knalgeel (of andere helle kleur als appeltjes groen of hel oranje); dit kan een vrolijke maar toch weinig kinderlijke uitstraling geven.

Zwart op zwart

Hoe vreemd het mogelijk ook klinkt, maar zwart op zwart kan je niet zomaar toepassen. Materialen en designs kunnen net even anders zijn en niet alle zwart is hetzelfde zwart. Soms heeft zwart en grijze zweem en ander zwart oogt weer heel diep blauw.
Dus kijk goed welke zwarte kleding je wilt dragen en natuurlijk kan je verschillende materialen met elkaar matchen, bekijk de combinatie alleen eerst op voorhand bij voldoende licht, bij voorkeur daglicht. Bijvoorbeeld een zwarte stof met een druk zwart patroon erop is prima te combineren met een egaal zwarte stof. Natuurlijk ook altijd goed te combineren met een sterk afwijkend materiaal als bont (verantwoord namaak uiteraard) of een wollig materiaal.

Tot slot

Wat de reden ook is waarom je zwart wilt dragen, het is een combinatie waar je op verschillende manier mee uit de voeten kunt. Bovendien, het kan dan wel een ietwat negatieve klank hebben, als je goed in je vel zit, straal je dit uit en is combi altijd goed en weinig negatief of somber.
© 2013 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europese kentekenplatenEuropese kentekenplatenOp de Nederlandse autowegen kunt u auto's uit verschillende landen tegenkomen. Vaak is dan de vraag: wat betekenen die l…
Hoe kun je je woonkamer decoreren met zwart?Zwart is een hele intense kleur en veel mensen durven het daarom niet goed aan hun huis met zwart te decoreren. Toch kan…
Het nieuwe zwartHet nieuwe zwartZwart is zo’n kleur die je altijd en overal terug ziet komen. In de zomermaanden wellicht iets minder dan in de winterma…

Kies je kledingKies je kledingHet klinkt zo vanzelfsprekend “kies je kleding”, maar feitelijk laten veel mensen zich leiden door de mode en waar de ee…
Vrouwelijke zakelijke kledingVrouwelijke zakelijke kledingMenig vrouw zal als ze zakelijk gekleed moet zijn, “vluchten” in het blauw of grijs. En eerlijk is eerlijk, het zijn kle…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.