Vrouwelijke zakelijke kleding

Vrouwelijke zakelijke kleding Menig vrouw zal als ze zakelijk gekleed moet zijn, “vluchten” in het blauw of grijs. En eerlijk is eerlijk, het zijn kleuren die gezag uitstralen en zeker als je in een mannelijke omgeving werkzaam bent, kan het je helpen. Maar zorg in ieder geval dat je wel de nuancering gewoon vrouwelijk maakt. Je bent immers een vrouw en op je kwaliteiten, en wellicht je female touch, in en functie terecht gekomen.

Basisuitgangspunten en nuancering

Basiskleuren

Basisoutfits bevatten meestal kleuren die altijd kunnen en niet te sterk binnen het heersende modebeeld passen. Het zijn ook kleuren die de meeste vrouwen, al dan niet gecombineerd met een andere kleur, prima kan dragen.
Denk hierbij aan:
  • Diep- of warmblauw
  • Antraciet
  • Zwart
  • (muis-)grijs

Nuancering

De eerdergenoemde “andere kleur” is afhankelijk van het type wat je bent. De kleurenanalist deelt je eerst grofweg in. Dit gaat meestal volgens de 4-jaargetijden en zij of hij brengt dan aan de hand van specifieke kenmerken in of om het gezicht een nuancering op persoonsniveau aan. De specifieke kenmerken kan de oogkleur betreffen, maar ook een dieper gekleurde huid of een specifieke haarkleur. Waarbij een switch van donker nar blond of grijs, dus mogelijk om een nuancering op je kleurenkaart vraagt.
De nuancering die de kleurenanalist aanbrengt is vaak de leidraad voor de aanvulling op het kostuum. Denk hierbij aan een bloes, maar kan ook een sjaal of strik zijn. Vaak betreft het datgene wat het gezicht raakt. De kleuren moeten de kleur in en om het gezicht versterken.

Bron: Eigen stoffen - AnnastaalBron: Eigen stoffen - Annastaal
Materialen
Materialen zijn zeker zo belangrijk als kleuren, want materialen maken of breken een kledingstuk. Een jas, jurk of broek met een goede pasvorm en in een mooie kleur, maar in een stof die enorm kleurt, opkruipt of vervilt … wordt direct onderuit gehaald. Het is dus van belang te kijken waar je een bepaald kledingstuk voor nodig hebt. Ook een betere kwaliteit linnen kan nog steeds aardig kreuken en als je veel achter je bureau zit, is dat dus niet handig. Als je dan toch linnen wilt, moet je een speciale linnensoort hebben die anders geweven is of waar wat synthetische draden in geweven zijn. De verschillende specialisten zoals de man of vrouw in de betere kledingwinkel, personal tailor of personal dresser kunnen je daar verder bij helpen.

Verder zijn materialen belangrijk als het gaat om het uiterlijk. Een op het oog in eerste instantie saaie grijstint kan, als de stof glanzend is, plots een heel chique uiterlijk krijgen en is de saaiheid plots verdwenen. Ga dus niet alleen af op kleur.

Anders dan anders

Nuances anders

Wil je als zakelijke vrouw toch de female touch wat meer door laten schijnen, wat op zich prima kan, dan kunnen de basiskleuren ook vervangen worden door nog steeds mooie diepe kleuren, maar dan bijvoorbeeld in een warme paarsnuancering of in het naaldboomgroen. Dit soort kleuren geeft nog steeds een schakering aan nuances waarmee gecombineerd kan worden, maar haalt de gemiddelde basiskleur – zeker waar de meeste mannen voor gaan – aardig op.

Helemaal anders

En wil je het helemaal anders, dan kan een hardrood (met een blauwe ondertoon) of aquablauw erg fraai zijn, zeker als je het met frisse kleuren qua accessoires combineert. Maar vergewis je ervan dan de ogen dan nog nadrukkelijker op je gericht zijn. Als je dit combineert met een vak waar je als vrouw een redelijke uitzondering bent, zorg dan dat je stevig in de schoenen staat. Behalve het gegeven dat je door dit soort kleuren letterlijk meer de aandacht trekt, sta je – helaas – niet direct bij iedereen op gelijke hoogte als het gaat om je vak.

Hoe onzinnig het ook is, het is eerder onderzocht (universiteit van Madrid) en de uitkomsten liegen er niet om. Uiterst burgerlijke maar vooral harde en weinig gefundeerde opmerkingen als “Is dat nou nodig, dat doet niemand” of “Doe normaal, dan doe je gek genoeg” of “Zo zijn wij niet” slingert men zonder enige schroom in de lucht. Tel daar bij op dat er ook wetenschappelijke beroepen bij zaken en een grotere contradictie is haast niet mogelijk.
Maar voor de vrouw die weet waar ze voor staat, is dit uiteraard geen probleem. Bovendien kan het toch wel goed zijn om een dergelijk kostuum in de kast te hebben. Er kunnen zich altijd situaties voordoen, waar juist een dergelijke kleur uitkomst kan bieden.

Combineer

Of je doet het zelf of je roept de hulp van een professional in, maar het is altijd goed om verschillende combinaties te maken. Zo kan een gilet van bijvoorbeeld een zwart kostuum, prima gecombineerd worden bij een mooi rood of aqua kostuum (als je dat durft!). Maar ook bij de accessoires in sjaals, opvallende kettingen en blousejes kan de samenstelling zo zijn, dat deze bij meerdere setjes gedragen kunnen worden. Zo kan je van een driedelig kostuum iets maken wat er wellicht vier keer anders uitziet. Zo blijf je op een eenvoudige wijze je kledingkast verfrissen en kan je er met een kleine nuancering plots heel anders uitzien.

Tot slot

Op een uitspraak of kleren de man (of vrouw) maken wordt verschillend geantwoord. Maar het kan je helpen of tegen je werken. Kies voor ieder moment de juiste outfit en zorg dat je kostuum je als gegoten zit.
© 2013 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Confectie- en maatkledingHet zou allemaal een stuk simpeler zijn als er maar een kleur stof zou zijn en de kledingmaten universeel. Dit is echter…
Kosten maatkledingMaatkleding wordt vaak als “duur” gezien en hoewel dit op zich wel logisch is, is dit niet altijd het geval. Je moet bij…
Zakelijke kledingZakelijke kledingZakelijke kleding wordt door menigeen nogal eens als “driedelig-grijs” betiteld, maar dat is een al lang achterhaald geg…
Kleding voor vrouwen met één borstLobstar-Label is een Nederlands kledingmerk dat zich speciaal richt op de vrouw die een borst is verloren door amputatie…

Zwart; een veilige kleurZwart; een veilige kleurZwart krijgt nogal wat betekenissen op zich afgeworpen en dan begint het feitelijk al bij de kleur zwart, wat eigenlijk…
Welke kleding staat mij?Welke kleding staat mij?Een vraag die we eigenlijk het liefst zelf willen beantwoorden, maar toch ook vaak elders neerleggen. Enerzijds vanuit e…
Bronnen en referenties
  • Faisel - DesignedbyFaisel
  • Afbeelding bron 1: Eigen stoffen - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.