Het nieuwe zwart

Het nieuwe zwart Zwart is zo’n kleur die je altijd en overal terug ziet komen. In de zomermaanden wellicht iets minder dan in de wintermaanden, maar zwart kan eigenlijk altijd. Of dit nu het interieur, de schoen- of kledingmode dan wel het auto’s betreft. Maar er komen meer nuances op de markt en dat maakt het, voor sommige mensen, saaie zwart plots weer aantrekkelijk. Laten we eens naar de kleding kijken.

Is zwart altijd zwart?

Voor sommige mensen is zwart ook daadwerkelijk zwart en zijn er geen nuances, maar het nieuwe zwart – zoals dit vaak genoemd wordt – wil wel degelijk zeggen dat er nuances zijn. Is het niet gelegen in het materiaal, dan toch wel in de diepe kleuren die eigenlijk tot de grijstinten behoren. Bepaalde antraciet kleuren zijn dusdanig diep van kleur, dat ze als zwart gezien worden en een combinatie net een ander accent geven.

Maar duidelijker zijn de kleurverschillen die terug te vinden zijn in de stoffen/materialen. Een wolliger stof of een ribstof oogt qua kleur anders. Zo heeft een wolliger stof vaker een grijzige gloed en heeft fluweel of rib een intensere kleur, wat de kleur (ook andere kleuren) net even een iets intensievere nuance geeft.

Kleding en schoenen

Schoenen

Dit is duidelijk terug te vinden in de kleding en schoenmode. Zo zien we dit al enkele seizoenen in schoenen terug. Lakleer gecombineerd met suède of gewoon leer met bont. Het geeft het geheel duidelijk een samengestelde kleur. Voor de wintermaanden is het bont in halfhoge of hoge laarzen een sterk item. De een wil een contrasterende kleur en neemt bijvoorbeeld roomwit en de ander het zwarte bont, wat een antraciet grijze gloed heeft. Beide is warm en stoer.

Het lakleer zie je ook sterk gecombineerd met gewoon leer. In bijvoorbeeld de altijd populaire pump (ook de variant met de enkelsluiting). Waarbij de hak (bijvoorbeeld een sleehak) van lakleer is en de rest gewoon leer of juist andersom. Soms opgeleukt met een lakleren strik of knoop. Ook aan de platte schoen, in de vorm van ballerina’s, is gedacht. Het zijn de ballerina’s met een klein hakje (max. 2 cm.), niet helemaal plat zoals we ze kennen. In lakleer met versieringen in gewoon leer of uiteraard andersom. Het diepe zwart wordt ook gecombineerd met antraciet grijs en als je dat laatste in gewoon leer kunt vinden, dan is het contract duidelijk zichtbaar en is een ietwat saai ogende schoen plots een echte blikvanger.

Kleding

Het leer is in de kleding sterk vertegenwoordigd in broeken en rokken. In een goede snit is het gecombineerd met een goed getailleerde zwarte colbert een pak wat ook zakelijk kan. Laat vervolgens de schoen en bloes of trui niet te opvallend zijn, al of niet in zwart.

Maar ook het zwarte zakelijke pak met een fel gekleurde bloes mag weer. Het pak met rechte pijp en niet te lang sterk getailleerd colbert is er ook in antraciet met een zwart satijnen bies langs de zakken en / of de revers.

Met de bloes zijn nog meer varianten mogelijk, want het satijnachtige in combinatie met zeer fijn gaas maakt een zwarte bloes een stuk gekleder. De verschillende materialen kan het geheel wel wat opvallend maken en combineer een dergelijke blouse met een mooie rechte rok zonder opsmuk en een pump zonder versieringen. Een enkele ketting die goed bij de bloes past, maakt het geheel af.
Moet het geheel wat stoerder zijn, combineer een dergelijke bloes dan met een zwarte spijkerbroek.

De winterjassen zijn getailleerd en veelal tot net boven de knie. Het zijn warme zwarte wollen stoffen met een dito te knopen riem of een exemplaar van een sterk afwijkend materiaal, zoals leer of satijn. De winterjassen zijn er ook in zwarte warme wollen materialen gecombineerd met het antraciet. En vergeet hier niet de bijpassende leren tas. Veelal lakleer gecombineerd met gewoon leer.

De krokodillenprint maar dan geheel in zwart zien we veelal in tassen en schoenen. Eenvoudige modellen die er plots opvallend uitzien door de print. Veelal in lakleer en soms afgewerkt met een gouden of zilveren sluiting.

Tot slot

Combineer rustig verschillende materialen als je in zwart werkt, maar laat het een enkel item zijn van hetgeen je aantrekt, dat wordt dan de blikvanger. Het kan anders snel te druk zijn of net te veel en dat haalt de schoonheid van het prachtige zwart weg. Durf te combineren.
© 2010 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europese kentekenplatenEuropese kentekenplatenOp de Nederlandse autowegen kunt u auto's uit verschillende landen tegenkomen. Vaak is dan de vraag: wat betekenen die l…
Universele modekleuren voor de winterUniversele modekleuren voor de winterHet sterk veranderende modebeeld van jaren geleden is voorbij, alles mag en kan. Dat maakt het een stuk aantrekkelijker…
Kleuren en hun betekenisKleuren en hun betekenisKleuren, je ziet ze overal om je heen. Maar sta je er ook weleens bij stil dat kleuren de sfeer of zelfs je humeur kunne…
Mode voor het najaarMode voor het najaarDe zomer is nog in volle gang of de najaarsmode doet al zijn intrede. In de winkels hangt de nieuwe warmere kleding naas…

Modebeeld van de Nederlandse vrouwModebeeld van de Nederlandse vrouwIs de Nederlandse vrouw modebewust? Of kleedt zij zich vooral praktisch? Volgt ze de mode op de voet of heeft ze geen ge…
Prima Donna, Marie Jo en Marlies Dekkers: kwaliteitsvolle BHPrima Donna, Marie Jo en Marlies Dekkers: kwaliteitsvolle BHVoor vrouwen met een grote maar van BH is het soms moeilijk om iets te vinden. Vaak kan je niet terecht in goedkopere wi…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.