Universele modekleuren voor de winter

Universele modekleuren voor de winter Het sterk veranderende modebeeld van jaren geleden is voorbij, alles mag en kan. Dat maakt het een stuk aantrekkelijker om kwalitatief duurdere kleding te kopen, want je koopt het niet meer voor een seizoen. Anders wordt kleding voor veel mensen wel een erg dure aangelegenheid. Maar naast wat typische modekleuren, zijn er inmiddels een aantal klassiekers, welke niet meer uit de schappen weg te denken zijn.

Basis

Het lijkt een inkoppertje, maar zwart is en blijft een basis kleur. Wordt deze kleur in de zomer gedragen, in de winter is het echt een basiskleur, een hoofdkleur. Deze hoofdkleur kan ook dienen als combinatiekleur. Combineer het basisstuk bijvoorbeeld met een meerkleurig kledingstuk waar ook minimaal zwart in verwerkt is.

Lef met kleur!

Maar naast een basiskleur als zwart mag je in de winter ook wel lef hebben met kleur. Naast meer modegerichte kleuren als tiel (blauw/groen) en oranje, heb je ook verschillende paarstinten, roodtinten die je al dan niet met zwart combineert of zoek het in de zachte kleuren.

Rood

Rood zie je veel in truitjes, bloesjes en vestjes. Maar wat let je om op een zwarte broek met rode bloes een gelijkkleurige rode laars te dragen (bijvoorbeeld over de broek). Het combineert geweldig en je laarzen kunnen een blikvanger zijn.
Rode laarzen kan je ook prima bij blauwe spijkerbroek of allerlei grijstinten dragen, dus dit type laarzen heb je niet voor één of twee setjes.

Paars

Paars heeft een tijdje een modekleur geleken, maar paars is dusdanig ingeburgerd dat het een warme winterkleur is die iedere winter weer tevoorschijn komt. Soms is een wat afgezwakte kleur en soms in een ietwat sterkere kleur, maar altijd een nuance die te combineren is met de kleuren van een seizoen daarvoor. Dat maakt dat paars ook tot de klassieke winterkleuren is gaan horen en perfect met zwart, grijs en antraciet kleurt. Een tas, schoenen of laarzen en een jas in deze kleur zijn dus prima voor langere tijd te dragen.

Zand

Zandkleur verwacht je eerder in de zomer, in combinatie met andere beigeachtige of witte tinten. Maar voor degene die niet met de harde kleuren bezig is of kan zijn, is zandkleur een prima alternatief. Zand kleurt prima met de warme bruintinten in broeken, rokken, en jasjes. De ietwat lomp ogende maar enorm populaire uggs en de sjaals, dassen en handschoenen in gebroken wit.

Antraciet

De een noemt het ‘het nieuwe zwart’ en de ander ziet het als nuance op de kleur zwart, welke nog steeds enorm populair is. Maar antraciet heeft als voordeel dat het prima met allerlei blauwtinten te combineren is, wat het geheel wat koeler maakt. Maar juist ook met warmer ogende kleuren als bordeaux of middenbruin, roestbruin tinten. De kleur is veelzijdig, net iets minder hard als zwart en ruim te combineren. Je kunt in antraciet zo’n beetje alles krijgen in de wintermaanden.

Blauw

Blauw is koel en dat staat het ene type perfect en de ander helemaal niet, maar blauw is bijvoorbeeld wel een chique kleur. Zakelijk, maar niet zo hard als zwart. Combineer je blauw met warmwit, of beige gelige tint, dan is het blauw plots minder hard.
Blauw is ook een meer neutrale kleur als je verschillende blauwtinten met elkaar combineert. Zo kan bijvoorbeeld een lichtblauwe zijde bloes chique staan bij een zakelijk mantelpak, maar kan je het ook meer casual combineren met een donkerblauwe spijkerbroek. Het licht dan niet zozeer aan het materiaal als wel de kleur die het hem doet. Blauw heeft dit effect.

Combineer geraffineerd

Als je niet goed bent in combineren, zorg er dan voor dat je dezelfde kleur terug laat komen in andere kledingstukken. Een nuance van een kleur anders, kan net het verschil zijn wat maakt dat iets niet mooi is. Zo kan rood een blauwe of een gele ondertoon hebben en groen een blauwe of een gele ondertoon. Wat vervolgens maakt dat deze nuances gecombineerd vaak niet mooi zijn en eerder afbreuk doen aan een leuk setje.

Is het echt heel moeilijk, dan is het het beste/handigste het bij één kleur te houden, maar het versombert het beeld vaak wel. En dat is voor de wat donkere wintermaanden eigenlijk jammer.
© 2010 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
UGG, wat is het en waar komt het vandaan?UGG, waar komt het vandaan? Waarom heet het zo? Waarom zijn UGG laarzen zo hip? Dit artikel verschaft u alle antwoorden…
Uggs schoonmaken, hoe doe je dat?Het schoonmaken van Uggs is niet ingewikkeld. In vijf eenvoudige stappen kun je de laarzen er weer als nieuw uit laten z…
Uggboots, blijvend populair en tijdloosUggboots, blijvend populair en tijdloosUgg laarzen zijn immens populaire laarzen van schapenvacht. Het leer zit aan de buitenkant en de vacht zit aan de binnen…

Spijkerbroek kopenSpijkerbroek kopenEen spijkerbroek, ook wel jeans genoemd, is een kledingstuk dat haast iedereen wel in zijn/haar kast heeft liggen. Het k…
Tips om miskopen (kleding) te voorkomen!Tips om miskopen (kleding) te voorkomen!Kom je vaak thuis met een tas vol aankopen die je niet nodig hebt? Of valt pas gekochte kleding vaak tegen? Dan let je b…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.