De broche door de tijd heen

De broche is een eeuwen oud sieraad en heeft zo zijn tijden dat het populair is of juist niet. Toch is de broche ook een sieraad wat, als je het goed draagt, iets toe kan voegen aan je outfit. Maar daar zit hem nu ook net het probleem mij menig vrouw. De broche wordt vaak of niet goed gecombineerd met andere sieraden of past niet bij de kleding qua vormgeving, kleur of stijl.

Geschiedenis van de broche

De broche gaat al terug tot enkele eeuwen voor de huidige jaartelling. De Romeinen droegen de broche in de vorm van een mantelspeld (Fibula) al. Zo konden de kleden goed gedrapeerd worden om het lichaam en werd de speld op de schouder vastgezet. De knoop werd pas veel later de “vervanger” voor deze speld.
De gebruikte materialen waren afhankelijk van de rijkdom van de man of vrouw in kwestie, waarbij gezegd moet worden dat degene die dit soort spelden droeg, nooit echt tot de meest arme Romeinen behoorde. Goud, zilver, brons … alles werd gebruikt en ook toen al speelden ze als erfstuk een nadrukkelijke rol.
Waar de broche verder voor werd ingezet was de "signatuur" van een regerend vorst. Dit is ook tijdens de vele opgravingen duidelijk geworden. Ook handig om de juiste oudheid direct vast te leggen.

Bron: Pax:Vobiscum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Pax:Vobiscum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Andere functie

De broche is lange tijd een sieraad geweest voor de mensen die het zich ook konden veroorloven en is langzaam van laten zien dat je veel geld had en een echte functie voor dit sieraad, maar puur sieraad gegaan en nauwelijks nog functioneel.
Er zijn wel een tijdje spelden geweest die ook een functie hadden, maar inmiddels is de broche alleen nog een sieraad en is heeft tonen van je rijkdom ook qua broche geen functie meer.

De broche van nu

Hoewel de broche ook onderhevig is aan modebeelden, krijgt het een meer constante in de vorm van een sieraad wat nog slechts een outfit op moet leuken al dan niet in combinatie met andere sieraden in dezelfde lijn.

Meer vrouwen dan mannen

Hoewel het in het verleden door mannen en vrouwen gedragen werd, is dat inmiddels toch wel anders geworden. De broche in de traditionele zin van het woord, wordt nog slechts door vrouwen gedragen. Varianten worden wel door mannen gedragen, denk aan de dasspeld of dasschuif en dan heeft het sieraad ook nog een functie.

De vrouw kan de broche overigens natuurlijk ook gebruiken om een sjaal mee vast te zetten en dan heeft het natuurlijk ook een functie, maar dit wordt minimaal toegepast.

Materialen

Inmiddels kan je de broche van nagenoeg ieder materiaal vinden. Van allerlei (edel)metalen, al dan niet ingezet met edelstenen, tot kunststof of zelfs van stof. De prijzen zijn afhankelijk van het gebruikte materiaal en de hoeveelheid. Verder speelt natuurlijk de signatuur van een ontwerper ook een belangrijke rol.

Broches worden ook nogal eens in setjes gemaakt om een geheel te vormen in combinatie met bijvoorbeeld oorbellen, een armband of ring. Zelden een ketting, want dan zouden de sieraden te dicht bij elkaar gedragen worden en kan het snel “te veel” zijn.

Hoe te dragen?

De broche wordt nogal een verkeerd gedragen en de meningen lopen uiteen of je een broche nu juist links of rechts moet dragen. De officiële regel is dat deze links gedragen wordt, maar menig vrouw vindt het rechts mooier en dat kan natuurlijk ook.
Kijk bij een broche altijd uit dat je niet teveel gaat dragen. Een grote broche met grote oorbellen en een flinke ketting is echt te veel. Een opvallende oorbel met een bijpassende broche kan wel, maar laat het daarbij. Hooguit nog een mooie ring erbij en je bent klaar qua sieraden.

Als je er niet goed uitkomt, ga dan met alles er op en er aan voor de spiegel staan en haal iedere keer iets weg. Uiteindelijk zie je wat het meeste voor je doet, zonder het idee te krijgen dat je jezelf als een kerstboom aan het versieren bent.

Kleuren

Behalve de traditionele broches in goud, zilver, brons, koper etc. zijn er ook moderne van kunststof of stof gemaakt. Zeker de exemplaren van stof kunnen, mits goed gecombineerd qua stof, een eenvoudig jurkje of jasje mooier maken en dan lijkt het alsof het ook daadwerkelijk bij elkaar hoort. Sommige broches zijn qua stof te veranderen en zo kan je bij iedere outfit een ander broche maken.

Stijl

Broches zijn er in alle stijlen en het is belangrijk dat je naar je outfit kijkt om de juiste bijpassende broche te kiezen. Op een zeer klassieke outfit staat een strak en modern vormgegeven broche niet. Je kunt wel verschillende stijlen combineren, maar ben er voorzichtig mee.

De broche kan veel voor de outfit doen, maar dan moet deze wel zorgvuldig gekozen zijn. Eigenlijk niet anders dan de andere sieraden die je draagt.
© 2014 - 2022 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sieraden voor de vrouwSieraden voor de vrouwAls we de geschiedenis in duiken komen we al ver voor Christus sieraden tegen. Sieraden hebben altijd een verfraaiende f…
Hoe maak je zelf een gehaakte bloemenbroche?Hoe maak je zelf een gehaakte bloemenbroche?Haken is hip. Er zijn talloze winkels en webshops waar je prachtige gehaakte spulletjes kunt kopen. Een bloemenbroche is…
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…

Schoenen kopen? Tips!Schoenen kopen? Tips!Als je schoenen oud en afgetrapt zijn is het weer tijd om nieuwe te halen. Vaak zal het moeilijker lijken dan het daadwe…
Huispakken van Roy Donders, de fashion trend van 2014Huispakken van Roy Donders, de fashion trend van 2014Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer mensen het fijn vinden om in hun vrije tijd en vooral als ze het huis niet mee…
Bronnen en referenties
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.