De broche door de tijd heen
De broche is een eeuwen oud sieraad en heeft zo zijn tijden dat het populair is of juist niet. Toch is de broche ook een sieraad wat, als je het goed draagt, iets toe kan voegen aan je outfit. Maar daar zit hem nu ook net het probleem mij menig vrouw. De broche wordt vaak of niet goed gecombineerd met andere sieraden of past niet bij de kleding qua vormgeving, kleur of stijl.
Geschiedenis van de broche
De broche gaat al terug tot enkele eeuwen voor de huidige jaartelling. De Romeinen droegen de broche in de vorm van een mantelspeld (Fibula) al. Zo konden de kleden goed gedrapeerd worden om het lichaam en werd de speld op de schouder vastgezet. De knoop werd pas veel later de “vervanger” voor deze speld.
De gebruikte materialen waren afhankelijk van de rijkdom van de man of vrouw in kwestie, waarbij gezegd moet worden dat degene die dit soort spelden droeg, nooit echt tot de meest arme Romeinen behoorde. Goud, zilver, brons … alles werd gebruikt en ook toen al speelden ze als erfstuk een nadrukkelijke rol.
Waar de broche verder voor werd ingezet was de "signatuur" van een regerend vorst. Dit is ook tijdens de vele opgravingen duidelijk geworden. Ook handig om de juiste oudheid direct vast te leggen.
Andere functie
De broche is lange tijd een sieraad geweest voor de mensen die het zich ook konden veroorloven en is langzaam van laten zien dat je veel geld had en een echte functie voor dit sieraad, maar puur sieraad gegaan en nauwelijks nog functioneel.
Er zijn wel een tijdje spelden geweest die ook een functie hadden, maar inmiddels is de broche alleen nog een sieraad en is heeft tonen van je rijkdom ook qua broche geen functie meer.
De broche van nu
Hoewel de broche ook onderhevig is aan modebeelden, krijgt het een meer constante in de vorm van een sieraad wat nog slechts een outfit op moet leuken al dan niet in combinatie met andere sieraden in dezelfde lijn.
Meer vrouwen dan mannen
Hoewel het in het verleden door mannen en vrouwen gedragen werd, is dat inmiddels toch wel anders geworden. De broche in de traditionele zin van het woord, wordt nog slechts door vrouwen gedragen. Varianten worden wel door mannen gedragen, denk aan de dasspeld of dasschuif en dan heeft het sieraad ook nog een functie.
De vrouw kan de broche overigens natuurlijk ook gebruiken om een sjaal mee vast te zetten en dan heeft het natuurlijk ook een functie, maar dit wordt minimaal toegepast.
Materialen
Inmiddels kan je de broche van nagenoeg ieder materiaal vinden. Van allerlei (edel)metalen, al dan niet ingezet met edelstenen, tot kunststof of zelfs van stof. De prijzen zijn afhankelijk van het gebruikte materiaal en de hoeveelheid. Verder speelt natuurlijk de signatuur van een ontwerper ook een belangrijke rol.
Broches worden ook nogal eens in setjes gemaakt om een geheel te vormen in combinatie met bijvoorbeeld oorbellen, een armband of ring. Zelden een ketting, want dan zouden de sieraden te dicht bij elkaar gedragen worden en kan het snel “te veel” zijn.
Hoe te dragen?
De broche wordt nogal een verkeerd gedragen en de meningen lopen uiteen of je een broche nu juist links of rechts moet dragen. De officiële regel is dat deze links gedragen wordt, maar menig vrouw vindt het rechts mooier en dat kan natuurlijk ook.
Kijk bij een broche altijd uit dat je niet teveel gaat dragen. Een grote broche met grote oorbellen en een flinke ketting is echt te veel. Een opvallende oorbel met een bijpassende broche kan wel, maar laat het daarbij. Hooguit nog een mooie ring erbij en je bent klaar qua sieraden.
Als je er niet goed uitkomt, ga dan met alles er op en er aan voor de spiegel staan en haal iedere keer iets weg. Uiteindelijk zie je wat het meeste voor je doet, zonder het idee te krijgen dat je jezelf als een kerstboom aan het versieren bent.
Kleuren
Behalve de traditionele broches in goud, zilver, brons, koper etc. zijn er ook moderne van kunststof of stof gemaakt. Zeker de exemplaren van stof kunnen, mits goed gecombineerd qua stof, een eenvoudig jurkje of jasje mooier maken en dan lijkt het alsof het ook daadwerkelijk bij elkaar hoort. Sommige broches zijn qua stof te veranderen en zo kan je bij iedere outfit een ander broche maken.
Stijl
Broches zijn er in alle stijlen en het is belangrijk dat je naar je outfit kijkt om de juiste bijpassende broche te kiezen. Op een zeer klassieke outfit staat een strak en modern vormgegeven broche niet. Je kunt wel verschillende stijlen combineren, maar ben er voorzichtig mee.
De broche kan veel voor de outfit doen, maar dan moet deze wel zorgvuldig gekozen zijn. Eigenlijk niet anders dan de andere sieraden die je draagt.